AntarabangsaIsu Semasa

Rakan-Rakan Baharu Israel Mahukan Kemajuan Dalam Isu Palestin

Peluang luar biasa sedang berkembang antara Israel dan Emiriah Arab Bersatu setelah perjanjian normalisasi negara-negara yang ditandatangani pada bulan September.

 

Syarat Israel Untuk Meneroba Peluang Perdagangan Di Negara Arab

Pada persidangan teknologi baru-baru ini di Dubai, lebih daripada 130 syarikat Israel dan delegasi empat ratus orang Israel dapat meneroka peluang perdagangan. Ini memperlihatkan hubungan yang berkembang pesat antara kedua-dua negara.

Tetapi Israel perlu mendengar tuntutan rakan damai Arabnya yang baru dan menunjukkan bahawa ia juga serius mengenai kemajuan perbincangan dengan Palestin di masa depan.

Kerjasama antara Israel dan UAE, yang disokong oleh perdagangan dan pelancongan pada mulanya, dilaksanakan oleh Abu Dhabi. UAE mengatakan bahawa ia menjalankan perjanjian untuk “menghentikan aneksasi dan potensi peningkatan kekerasan.”

Ia juga ingin mengekalkan daya maju penyelesaian dua negara dan meningkatkan kestabilan di rantau ini, terutama di negara-negara seperti Jordan yang sangat peka terhadap perubahan status quo di Israel.

 

Perjanjian Normalisasi Antara Negara Arab Dan Israel Adalah Pilihan Nasional

Menteri Luar Negeri Emirat, Anwar Gargash dalam wawancara baru-baru ini mengatakan bahawa perjanjian normalisasi bukan transaksi tetapi pilihan nasional yang strategik.

Kesepakatan itu, katanya, adalah kesempatan penting untuk menunjukkan bahawa kemakmuran dan kedamaian dapat dicapai untuk wilayah: “Perjanjian itu lebih besar daripada UAE dan Israel.”

Ini bermaksud menyediakan jalan keluar politik antara Palestin dan Israel.

 

Adakah Israel Mampu Mengotakan Janji?

Pernyataan yang ditulis dengan teliti itu bagaimanapun mungkin tidak disokong oleh Israel. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu akan menuju ke kempen pilihan raya keempatnya dalam dua tahun.  Dengan harapan untuk meneruskan pemerintahan, Netanyahu menggunakan isu Palestin untuk memperoleh sokongan.

Pendekatan ini mungkin berhasil baginya pada masa lalu, tetapi sekarang Netanyahu telah membuat perjanjian damai dengan beberapa negara Arab – dengan Maghribi bergabung dengan UAE, Bahrain dan Sudan – Netanyahu tidak dapat mengabaikan keprihatinan dan tuntutan rakan barunya.

Yang ketara, rakan-rakan baru ini membuat persetujuan bersama dengan rakan lama Netanyahu: di mana UAE dan Bahrain baru-baru ini bertemu dengan raja Jordan, menunjukkan sokongan mereka kepada seorang penguasa yang mempunyai hubungan dingin dengan Netanyahu.

 

Antara Langkah Negara Arab Untuk Perdamaian

UAE berusaha mengubah permainan untuk normalisasi antara negara Arab dan Israel.

Model pertama adalah “tanah untuk perdamaian,” dasar untuk perjanjian 1979 antara Mesir dan Israel.

Yang kedua, yang ditentukan oleh Inisiatif Damai Arab yang dipimpin Arab Saudi pada tahun 2002, menuntut Israel untuk menarik diri dari Tepi Barat dan Gaza, dan pembentukan negara Palestin.

Model baru adalah pengiktirafan dan normalisasi terlebih dahulu, dan kemudian dorongan untuk proses perdamaian.

 

Rakan Arab Tidak Menuntut Palestin Untuk Terus Bersetuju Tetapi…

Arab Saudi dan negara-negara Arab lain mengawasi dengan teliti untuk melihat apakah sokongan mereka terhadap pembukaan diplomatik yang baru menghasilkan kemajuan antara Israel dan Palestin.

Tetapi Israel berpegang teguh pada garis tegasnya bahawa rakyat Palestin harus menghentikan “penolakan” mereka untuk perdamaian.

Selama bertahun-tahun tidak ada polisi yang jelas dari Israel mengenai apa yang akan diterima oleh rakyat Palestin sekiranya mereka memenuhi permintaan ini.

Isu-isu penting, seperti Jerusalem sebagai ibu kota bersama, atau sempadan dan pampasan bagi pelarian, tidak ada dalam pandangan Israel.

Rakan Arab baru Israel tidak menuntut agar negara Palestin segera muncul, tetapi mereka mengatakan bahawa mereka ingin melihat pergerakan ke arah itu sebagai sebahagian daripada perjanjian normalisasi mereka.

Tanggungjawab Israel untuk menunjukkan bahawa hubungannya dengan negara-negara ini lebih dari sekadar perjanjian perdagangan dan dialog antara agama. Ini adalah projek perdamaian berlapis dan memerlukan lapisan di mana Israel mendengarkan tuntutan rakan-rakan barunya.

Show More

Related Articles

Back to top button