AntarabangsaIsu Semasa

Putin Belum Bersedia Untuk Divaksin Dengan Sputnik-V

Pada usia 68 tahun, Presiden Vladimir Putin mengatakan belum bersedia untuk mengambil vaksin Covid-19, Sputnik-V yang dihasilkan oleh Rusia kerana sudah terlalu tua untuk menerimanya.

 

Mengapa Putin Tidak Mahu Mengambil Vaksin Sputnik-V?

“Pakar memberitahu kami bahawa vaksin yang ada sekarang ditujukan untuk warganegara dalam kategori usia tertentu. Vaksin belum disediakan untuk orang seusia saya. Saya akan melakukannya secepat mungkin,” kata Putin pada sidang media tahunannya pada hari Khamis.

Rusia mempunyai kes coronavirus keempat terbanyak di dunia dengan mencatatkan lebih daripada 2.7 juta kes.

Pihak kerajaan memulai kempen kebangsaan untuk vaksinasi masyarakat terhadap virus dengan vaksin Sputnik V, tetapi permintaan untuk suntikan percuma masih terbatas ketika ini.

Putin mengatakan pengeluaran vaksin terus ditangguhkan kerana kekurangan peralatan yang diperlukan, tetapi berjanji bahawa pengeluaran akan mencapai jutaan dos per bulan mulai tahun hadapan.

Menjawab soalan, Putin mengatakan bahawa pengedaran vaksin oleh Rusia ke negara lain tidak akan mempengaruhi ketersediaannya di dalam negara.

Sputnik V secara rasmi telah dibenarkan untuk digunakan hanya pada orang yang berumur sehingga 60 tahun. Tetapi beberapa pegawai terkemuka yang berusia lebih dari itu, termasuk Menteri Pertahanan Sergei Shoigu, 65, dan pemimpin ultranasionalis Vladimir Zhirinovsky, 74, telah mengambil suntikan vaksin tersebut.

 

Rusia lebih baik berbanding negara lain?

Menjawab pertanyaan melalui pautan video dari wartawan di seluruh negara, Putin mengatakan bahawa Rusia mengatasi pandemik itu lebih baik daripada negara-negara ekonomi maju di Eropah dan A.S.

Ekonomi Rusia telah menurun 3.6% setakat tahun ini, kata Putin. “Itu kurang daripada semua negara terkemuka di Eropah dan Kesatuan Eropah, kurang dari A.S.,” katanya.

Sistem penjagaan kesihatan Rusia terbukti lebih bersedia dan “lebih berkesan” daripada negara-negara besar lain dalam menangani penyebaran virus, tambah Putin.

Pemimpin Rusia itu mengakui, bagaimanapun, bahawa pendapatan sebenar akan turun 3% tahun ini.

Pengeksport tenaga terbesar di dunia itu mengatasi krisis lebih baik daripada yang dijangkakan pada awalnya, terutamanya kerana banyak industri terus berjalan ketika wabak dan ukuran sektor perkhidmatannya lebih kecil daripada di negara-negara barat.

Setelah menyusut 4% tahun ini, ekonomi akan tumbuh 2.6% untuk seterusnya kecuali jika kes Covid-19 tidak menurun hingga separuh kedua tahun 2021, yang akan mengurangkan pertumbuhan hingga 0.6%, menurut Bank Dunia.

Show More

Related Articles

Back to top button