MalaysiaPolitik

Pakar: Gabungan Politik Mega Jalan Terbaik Untuk Kestabilan

Di tengah-tengah perbahasan yang sedang berlangsung di antara parti-parti politik mengenai kerjasama dan pakatan, beberapa penganalisis mengatakan bahawa membentuk gabungan besar adalah diperlukan untuk membentuk kerajaan yang stabil. Oleh itu, adakah gabungan politik mega ini sesuatu yang bakal terjadi?

 

Siapa Yang Mencadangkan Gabungan Politik Mega?

Idea untuk secara rasmi menyatukan gabungan Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) sudah dibangkitkan minggu lalu oleh Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainudin.

Tetapi naib presiden Umno, Mohamed Khaled Nordin mempersoalkan keperluan lebih banyak gabungan. Khaled mengatakan bahawa gabungan seperti itu wujud untuk “menikmati kuasa” dari parti-parti tertentu.

Bagaimanapun, bekas ahli akademik Azmi Hassan mengatakan bahawa kumpulan PN, Umno dan GPS atau Pakatan Harapan (PH) tidak cukup kuat untuk membentuk kerajaan sekiranya pilihan raya diadakan hari ini.

“Dengan keadaan lemah yang dihadapi oleh parti pemerintah dan pembangkang, sebuah gabungan besar sangat diperlukan, walaupun beberapa pemimpin parti tidak bersedia untuk itu.”

 

Adakah Gabungan Politik Mega Ini Dilihat Untuk PRU15?

Azmi mengatakan beberapa perbincangan mungkin diperlukan bagi mencapai tujuan tersebut, dengan beberapa parti perlu meyakinkan musuh untuk bergabung dengan barisan mereka. Namun, Azmi juga mengatakan mungkin memerlukan masa untuk gabungan itu ditubuhkan.

“Mungkin mustahil untuk melakukannya sebelum PRU15, tetapi jika persetujuan dicapai selepas PRU15, maka saya dapat meramalkan masa depan di mana gabungan besar menubuhkan pemerintahan yang sangat stabil.”

Tunku Mohar Mokhtar dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia mengatakan bahawa membentuk gabungan besar akan menjadi “cara paling realistik bagi parti politik untuk mewujudkan platform yang kuat bagi menggerakkan” sokongan para pengundi.

Mengapa Perlunya Gabungan Politik Mega?

Tunku Mohar mengatakan PH adalah “contoh hebat” gabungan besar tetapi mengatakan disiplin parti yang buruk telah menyebabkan penggulingannya.

Pemeliharaan disiplin akan menjadi penting sekiranya ada gabungan masa depan yang berjaya dalam jangka panjang, tambahnya.

“Mewujudkan undang-undang anti-lompat dapat memastikan bahawa anggota tidak akan belot. Ramai yang menolak undang-undang ini kerana dikatakan tidak berperlembagaan. Kenyataannya adalah bahawa tidak ada kemahuan politik yang kuat untuk melaksanakannya. “

Syed Arabi Idid, ahli strategi politik, mengatakan susunan negara yang terdiri daripada pelbagai etnik menjadikannya mustahak untuk memastikan perwakilan yang mencukupi dalam gabungan besar.

“Gabungan parti-parti berasaskan Melayu, misalnya, mungkin sukar untuk bekerja tanpa sokongan daripada Bumiputera lain dan orang Cina serta India.”

Syed Arabi menjangkakan pelbagai parti akan terus mencari rakan baru kerana terdapat ketidakpastian mengenai kedudukan mereka. Kelancaran perjanjian seperti itu akan terus menjadi ciri kerjasama sehingga blok dominan terbentuk, tambahnya.

Show More

Related Articles

Back to top button