MalaysiaPolitik

PN Bakal Tewas? Dr M, Ku Li Bergabung Untuk Pulihkan Negara

Bekas pesaing politik Tun Dr Mahathir Mohamad (Dr M) dan Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) hari ini meminta Ahli Parlimen untuk memilih berdasarkan hati nurani mereka untuk pembacaan ketiga RUU Belanjawan 2021 esok.

 

PN Bakal Kehilangan Undi?

Dalam satu sidang media bersama yang mengejutkan, kedua-dua negarawan itu juga menjangkakan bahawa kerajaan Perikatan Nasional mungkin kehilangan undi esok dan seterusnya menawarkan kepakaran dan pengalaman mereka dalam perkhidmatan awam kepada kerajaan baru yang mungkin mengambil alih.

“Ada kemungkinan ketika undi untuk pembacaan ketiga RUU Belanjawan 2021, kerajaan mungkin kalah esok. Jika PN kalah maka saya harap ahli parlimen akan mulai memikirkan bukan tentang diri mereka sendiri tetapi tentang negara.

“Kita perlu melihat kerajaan yang bukan mengejar harta tetapi bermatlamat untuk membangunkan negara,” kata mantan perdana menteri Dr Mahathir.

 

Dr M Dan Ku Li Mahu Membentuk “Pemerintahan Yang Baik”

Kedua-dua Dr Mahathir dan Ku Li juga meratapi ketidakstabilan politik saat ini yang mereka dakwa memburukkan ekonomi yang sudah terpengaruh oleh pandemik global Covid-19 yang sangat mencabar, yang mereka katakan dapat diselesaikan dengan membentuk “pemerintahan yang baik” yang mengutamakan keperluan masyarakat terlebih dahulu.

Tengku Razaleigh menyatakan bahawa walaupun kerajaan mengagihkan bantuan pada fasa awal wabak ini, mereka kemudian gagal menolong orang miskin terutama yang memperoleh gaji harian.

Ketika ditanya mengenai kepemimpinan pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dr Mahathir berkata “pemimpin pembangkang” hanyalah jawatan dan bahawa Anwar tidak memimpin seluruh pembangkang. Dr Mahathir juga mendedahkan bahawa mereka tidak lagi berhubungan.

 

Saingan lama, kembali bersama

Khabar angin kerjasama antara kedua-dua saingan lama itu bermula pada awal tahun ini ketika gambar Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh yang di tweet pada bulan Oktober menjadi topik spekulasi masyarakat.

Pembantu Dr Mahathir kemudian mengesahkan bahawa gambar itu diambil pada bulan September di kediaman Tengku Razaleigh ketika dijemput untuk “makan malam biasa.”

Persidangan media yang dirancang ini berlangsung sebulan setelah Dr Mahathir bertemu dengan Tengku Razaleigh mengenai kemungkinan adanya kerjasama politik, terutama dengan idea kerajaan perpaduan.

Namun, ketika ditanya hari ini apakah kerajaan perpaduan adalah yang diharapkannya, Dr Mahathir mengatakan tidak kira apa sekalipun, setiap kerajaan mesti bersatu kerana jika tidak, ia tidak akan berjaya.

 

Ramai Ingin Lihat Dr M dan Ku Li Bekerjasama?

Tengku Razaleigh juga telah menulis surat kepada Dewan Rakyat pada bulan September dan meminta suara keyakinan terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Beliau kemudian memboikot undi belanjawan setelah Speaker Datuk Azhar Azizan Harun menolak untuk menerima permintaan tersebut.

Ketika ditanya hari ini adakah akan menentang Belanjawan esok, Tengku Razaleigh mengatakan beliau tidak akan mengambil bahagian dalam perdebatan itu sama sekali.

Ramai yang ingin melihat bagaimana kerjasama antara kedua-dua veteran politik itu kerana mereka terkenal sebagai musuh politik yang bersaing sengit sekitar tahun 80-an di mana Tengku Razaleigh mencabar Dr Mahathir dalam pemilihan kepemimpinan UMNO 1987.

Ini menyebabkan UMNO berpecah menjadi dua kem – Pasukan A dan Pasukan B – dengan Dr Mahathir dan Razaleigh sebagai pemimpin kem masing-masing. Ketika Dr Mahathir berjaya mengekalkan kepemimpinan parti, Tengku Razaleigh berpecah dan membentuk parti Semangat 46 dan kemudian bergabung semula dengan UMNO pada tahun 1996.

Show More

Related Articles

Back to top button