AntarabangsaIsu Semasa

Dengan Bantuan AS, Maghribi Jadi Negara Arab Keempat Iktiraf Israel

Maghribi merasmikan hubungan dengan Israel dalam kesepakatan yang dibantu oleh Amerika Syarikat, menjadikan Maghribi negara Arab keempat yang mengetepikan permusuhan dengan Israel dalam empat bulan terakhir.

Sahara Barat. Sumber Imej: Tehran Times

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Presiden AS Donald Trump bersetuju untuk mengakui kedaulatan Maghribi ke atas Sahara Barat, di mana telah terjadi perselisihan wilayah selama puluhan tahun dengan gerakan pemisah yang berusaha untuk mewujudkan sebuah negara merdeka di wilayah itu.

Maghribi adalah negara keempat sejak Ogos yang membuat perjanjian yang bertujuan untuk menormalkan hubungan dengan Israel. Yang lain adalah Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Sudan.

 

Bagaimana Perasaan Rakyat Palestin?

Rakyat Palestin mengkritik kesepakatan normalisasi, mengatakan negara-negara Arab telah menggagalkan permintaan supaya Israel menyerahkan tanah untuk Palestin sebelum diiktiraf sebagai sebuah negara bangsa.

Pegawai Palestin bertindak balas dengan marah terhadap pengumuman itu. Bassam as-Salhi, anggota Jawatankuasa Eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin, mengecam perjanjian itu.

“Sebarang pengunduran Arab dari Inisiatif Damai Arab [2002], yang menetapkan bahawa normalisasi hanya terjadi setelah Israel mengakhiri pendudukannya di tanah Palestin dan Arab, tidak dapat diterima dan meningkatkan pergolakan Israel dan penolakannya terhadap hak-hak rakyat Palestin,” kata Salhi.

Di Gaza, jurucakap Hamas, Hazem Qassem mengatakan: “Ini adalah dosa dan ia tidak memberi manfaat kepada rakyat Palestin. Pendudukan Israel menggunakan setiap normalisasi baru untuk meningkatkan penguasaan terhadap rakyat Palestin dan meningkatkan pengembangan penempatannya.”

 

Mengapa Maghribi Mengiktiraf Israel?

Raja Maghribi, Mohammmed memberitahu Presiden Palestin Mahmoud Abbas dalam satu panggilan telefon pada hari Khamis bahawa Rabat mendukung penyelesaian dua negara untuk konflik Israel-Palestin, kata satu kenyataan mahkamah kerajaan.

Raja menambahkan bahawa rundingan antara Israel dan Palestin adalah satu-satunya cara untuk mencapai penyelesaian terakhir, berkekalan dan menyeluruh untuk konflik tersebut.

 

Sahara Barat jadi taruhan

AS juga akan mengiktiraf tuntutan Maghribi terhadap Sahara Barat, bekas wilayah Afrika Utara Sepanyol yang telah menjadi perselisihan lama yang telah membingungkan perunding antarabangsa selama beberapa dekad, kata pernyataan Rumah Putih.

“Amerika Syarikat percaya bahawa sebuah negara Sahrawi yang bebas bukanlah pilihan yang realistik untuk menyelesaikan konflik dan bahawa autonomi di bawah kedaulatan Maghribi adalah satu-satunya jalan keluar yang dapat dilaksanakan,” katanya.

“Kami mendesak para pihak untuk terlibat dalam perbincangan tanpa penundaan, dengan menggunakan rencana autonomi Maghribi sebagai satu-satunya kerangka untuk merundingkan penyelesaian yang dapat diterima bersama.”

Kushner mengakui kedaulatan Maghribi di Sahara Barat, “adalah sesuatu yang telah lama dibicarakan tetapi itu adalah sesuatu yang nampaknya tidak dapat dielakkan pada suatu ketika.”

 

Apa Kata Penuntut Sahara Barat?

Dalam pernyataan rasmi, Front Polisario yang menuntut Sahara Barat, membantah keputusan AS.

“Pendirian itu … adalah pelanggaran terang-terangan piagam PBB dan resolusi legitimasi antarabangsa,” kata kelompok itu, sambil menambahkan bahawa langkah itu “menghalang usaha masyarakat antarabangsa untuk mencari jalan keluar dari konflik”.

“Ini tidak akan mengubah sedikit pun realiti konflik dan hak rakyat Sahara Barat untuk penentuan nasib sendiri,” kata perwakilan Eropah Polisario, Oubi Bchraya pada awal hari Khamis. “Polisario akan meneruskan perjuangan.”

Raja Maghribi memuji pengiktirafan kedaulatan AS yang “bersejarah” terhadap Sahara Barat, dan Mahkamah Diraja Maghribi mengatakan AS akan membuka konsulat di Sahara Barat sebagai sebahagian daripada perjanjiannya.

 

Sejarah Maghribi dan Israel

Maghribi, sebuah negara dengan sejarah Yahudi selama berabad-abad, telah lama dikhabarkan bersedia untuk menjalin hubungan dengan Israel.

Sebelum penubuhan Israel pada tahun 1948, Maghribi adalah rumah bagi penduduk Yahudi yang nenek moyangnya berhijrah ke Afrika Utara dari Sepanyol dan Portugal semasa Penaklukan Sepanyol.

Hari ini, beratus-ratus ribu orang Yahudi Israel menelusuri keturunan mereka ke Maghribi, menjadikannya salah satu sektor masyarakat Israel terbesar di negara itu dan sebuah komuniti kecil Yahudi, yang dianggarkan berjumlah beberapa ribu orang, terus tinggal di Maghribi.

Menteri kabinet Israel Rafael Peretz menyifatkan pengumuman Khamis itu sebagai “bersejarah dan menggembirakan”.

“Ibu bapa saya, yang berhijrah dari Maghribi dan meninggalkan seluruh hidup mereka, selalu bercakap tentang kedamaian dan hubungan baik dengan jiran Arab di Maghribi,” katanya.

Negara Afrika Utara selama bertahun-tahun mempunyai hubungan tidak rasmi dengan Israel.

Israel dan Maghribi menjalin hubungan diplomatik peringkat rendah pada tahun 1990-an setelah perjanjian damai sementara Israel dengan Palestin, tetapi hubungan tersebut ditangguhkan setelah tercetusnya pemberontakan Palestin kedua pada tahun 2000.

Namun sejak itu, hubungan tidak rasmi terus berlanjutan, dan dianggarkan 50,000 orang Israel melakukan perjalanan ke Maghribi setiap tahun dalam perjalanan untuk belajar mengenai komuniti Yahudi dan menelusuri kembali sejarah keluarga mereka.

 

Kerjasama ekonomi Maghribi – Israel

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyambut baik kesepakatan normalisasi dengan Maghribi sebagai “satu lagi cahaya kedamaian”, dengan mengatakan akan ada penerbangan langsung antara negara-negara dan pembukaan misi diplomatik.

Di bawah perjanjian itu, Maghribi akan menjalin hubungan diplomatik penuh dan meneruskan hubungan rasmi dengan Israel, memberikan penerbangan berlebihan, dan juga penerbangan terus ke dan dari Israel untuk semua orang Israel.

“Mereka akan segera membuka pejabat perhubungan mereka di Rabat dan Tel Aviv dengan niat untuk membuka kedutaan. Dan mereka akan mempromosikan kerjasama ekonomi antara syarikat Israel dan Maghribi,” kata Penasihat Kanan Rumah Putih, Jared Kushner kepada wartawan.

Kushner mengatakan bahawa Arab Saudi juga akan mengiktiraf Israel. Rumah Putih telah berusaha membuat Arab Saudi menandatangani perjanjian normalisasi dengan Israel, dan percaya jika mereka bersetuju negara-negara Arab lain akan mengikuti. Tetapi Arab Saudi memberi isyarat bahawa ia belum bersedia.

Menteri Luar Arab Saudi Putera Faisal bin Farhan Al Saud mengatakan minggu lalu Riyadh hanya akan mempertimbangkan langkah seperti itu jika perjanjian damai “menyelamatkan negara Palestin dengan martabat dan kedaulatan, dapat dilaksanakan dan dapat diterima oleh rakyat Palestin”.

Penganalisis politik kanan Al Jazeera, Marwan Bishara mengatakan pengumuman Khamis adalah satu lagi contoh “Amerika sebagai tentera upahan diplomatik bagi pihak Israel”.

“Washington menggunakan pengaruhnya di seluruh dunia atas nama Israel, atau lebih tepatnya Israel menggunakan sumber daya Amerika untuk kepentingannya sendiri di Timur Tengah yang lebih besar,” kata Bishara.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button