Bisnes & Ekonomi

Kerajaan Pertimbang Pelaksanaan Semula GST

Kerajaan sedang mengkaji kemungkinan pelaksanaan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) atau model cukai penggunaan lain.

Timbalan Menteri Kewangan II Mohd Shahar Abdullah berkata, kerajaan akan mengambil kira pelbagai aspek, termasuk kelemahan dalam Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang sedang berkuatkuasa, dan juga GST yang pernah dilaksanakan pada tahun 2015.

Beliau mengatakan kajian itu akan merangkumi kesan terhadap ekonomi, kos sara hidup, kesan cukai terhadap harga barang serta kemampuan menangani aktiviti ekonomi bayangan.

 

Soalan Pelaksanaan Semula GST Dibangkitkan Oleh MP Kluang

“Cukai baru harus mudah ditadbir dan tidak meningkatkan kos perniagaan, selain mengukuhkan kedudukan fiskal negara,” katanya semasa sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat.

Mohd Shahar mengatakan demikian ketika menjawab soalan Wong Shu Qi (DAP-Kluang) mengenai apakah kerajaan Perikatan Nasional akan melaksanakan semula GST atau cukai kekayaan untuk meningkatkan pendapatan kerajaan.

 

Adakah Cukai Kekayaan Bakal Diperkenalkan?

Mengenai cukai kekayaan, Shahar mengatakan bahawa kerajaan tidak memiliki rencana untuk melaksanakannya saat ini, dengan menekankan bahawa kerajaan tidak akan menerapkan langkah-langkah baru mengenai cukai jika hal itu akan menjadi beban bagi rakyat.

“Kami akan melihat kaedah lain seperti yang disebutkan oleh Menteri Kewangan selama pembentangan Belanjawan 2021, dengan memperkuat pematuhan cukai dan mengukuhkan tugas multi-agensi.

“Jika kita membuat cukai baru, itu pasti akan meningkatkan pendapatan. Tetapi jika itu akan menjadi beban rakyat, ia tidak akan efektif,” katanya

Sementara itu, Mohd Shahar mengatakan dari segi pemulihan ekonomi negara, kerajaan tetap optimis dengan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) 5.5 hingga 6.5 ​​peratus pada tahun 2021.

“KDNK menguncup 17.1 peratus pada suku kedua tahun ini tetapi meningkat kepada -2.7 peratus pada suku ketiga, ini adalah kesan dari pelaksanaan rangsangan,” katanya.

Pakej rangsangan ekonomi PRIHATIN, PRIHATIN PKS+, PENJANA dan KITA PRIHATIN, berjumlah RM305 bilion.

“Bersama-sama, kita harus memastikan bahawa keadaan ekonomi negara bertambah baik berdasarkan pembentangan Belanjawan 2021, kerana ini adalah langkah kelima sebelum kita melancarkan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) pada Januari 2021,” tambahnya.

 

Apa Reaksi Pakar Sekiranya Perlaksanaan Semula GST Berlaku?

Pengerusi Tricor Malaysia Dr Veerinderjeet Singh mengatakan bahawa kerajaan harus meluangkan sedikit masa untuk mengkaji dan menyiapkan mekanisme GST kerana banyak yang masih dalam kegelapan, walaupun telah mempunyai pengalaman dari pelaksanaan GST sebelumnya.

“Tidak perlu terburu-buru untuk memperkenalkan GST. Sebaliknya, kerajaan perlu meningkatkan Cukai Jualan dan Perkhidmatan dengan liputan yang lebih luas dan struktur penguatkuasaan yang diperlukan sebelum perlahan-lahan mengubahnya menjadi GST,” katanya.

Anggota majlis Persatuan Akauntan Cukai Malaysia (MATA) Dr Mohd Fairuz A Razak berkata pengenalan semula GST pada kadar yang lebih rendah 4% boleh dilaksanakan selagi mekanisme dan penguatkuasaan di lapangan diperketatkan.

Fairuz juga mengatakan pihak berwajib perlu memikirkan setiap aspek untuk mengelakkan manipulasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab memanfaatkan GST untuk menaikkan harga barang dan perkhidmatan, seperti apa yang telah berlaku sebelumnya.

“Jawapan terbaik adalah cukai penggunaan kerana ia dilaksanakan untuk semua. Kita tidak boleh mengambil lebih banyak daripada pembayar cukai yang ada.

“Untuk bersikap adil, seharusnya semua perlu membayar cukai kecuali individu tertentu dan ini akan menurunkan kadar cukai individu dan korporat sekarang,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button