AntarabangsaIsu Semasa

Vaksin Pfizer Berbahaya Untuk Individu Dengan Alahan Teruk?

Pengawal selia ubat-ubatan Britain telah menasihati orang yang mempunyai sejarah alahan yang signifikan untuk tidak mendapatkan vaksin COVID-19, Pfizer-BioNTech setelah dua orang melaporkan reaksi buruk pada hari pertama pelancarannya di UK.

Bagaimana Alahan Terhadap Vaksin Boleh Berlaku?

Pegawai UK mengatakan terdapat dua laporan mengenai anafilaksis dan satu laporan kemungkinan reaksi alahan sejak vaksin dilancarkan.

Anafilaksis boleh menyebabkan pembengkakan tekak, masalah pernafasan dan kesukaran menelan, menurut American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Anafilaksis adalah tindak balas berlebihan terhadap sistem imun badan, yang digambarkan oleh Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK sebagai teruk dan kadang-kadang mengancam nyawa.

 

Siapa Yang Tidak Boleh Mendapat Vaksin Pfizer-BioNTech Ini?

Pengawal selia Britain pada mulanya bertindak balas dengan mengatakan bahawa sesiapa yang mempunyai sejarah reaksi alahan terhadap vaksin, ubat-ubatan atau makanan tidak boleh mengambil suntikan.

Seorang penasihat kepada kumpulan itu awalnya mengatakan bahawa alahan makanan bukanlah risiko. Tetapi pengawal selia UK kemudian mengatakan sesiapa yang mempunyai sejarah anafilaksis terhadap vaksin, ubat atau makanan tidak boleh mendapatkan vaksin.

Pfizer telah mengecualikan orang yang mempunyai sejarah reaksi buruk terhadap vaksin atau ramuan vaksinnya dari ujian peringkat akhir.

 

Bagaimanakah Ini Mempengaruhi Prospek Pfizer Di AS?

Pengawal selia AS dijangka mempertimbangkan kebenaran darurat vaksin Pfizer sejurus selepas pertemuan penasihat pada hari Khamis.

Moncef Slaoui, yang menerajui usaha pembangunan vaksin pemerintah A.S., pada hari Rabu mengatakan bahawa dia menjangkakan reaksi alahan Britain akan dipertimbangkan dalam proses kebenaran vaksin tesebut di A.S. dan orang yang mempunyai reaksi alahan yang teruk mungkin tidak boleh mengambil vaksin sehingga kajian mendalam selesai.

 

Apa Kata Doktor?

Sebilangan orang memuji sikap berhati-hati pengawal selia UK, sementara yang lain mengatakan sekatan luas tidak disokong oleh sebarang bukti.

“Bagi penduduk umum, ini tidak bermakna mereka perlu cemas untuk menerima vaksinasi,” kata Stephen Evans, seorang profesor farmakoepidemiologi di London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Apa yang perlu, katanya, adalah “bagi sesiapa yang mengetahui reaksi alahan yang teruk sehingga mereka perlu membawa EpiPen, mereka perlu menangguhkan vaksinasi sehingga isu diselesaikan.”

Ahli virologi Klinik Mayo Gregory Poland, yang telah menasihati pengawal selia AS, menggambarkan reaksi awal Britain sebagai “berlebihan”, yang menunjukkan tindak balas awal mengenai alahan makanan, yang menurutnya “tidak ada kaitan dengan ini.”

Peter Openshaw, seorang profesor perubatan eksperimen di Imperial College London, memuji cara penanganan reaksi tersebut.

“Fakta bahawa kita segera mengetahui tentang dua reaksi alahan ini dan pengawal selia telah bertindak untuk mengeluarkan nasihat pencegahan menunjukkan bahawa sistem pemantauan berfungsi dengan baik,” katanya

Mitchell Grayson, pengarah bahagian alahan dan imunologi di Hospital Kanak-kanak Nationwide di Ohio, menyuarakan keprihatinan mengenai bagaimana masalah ini dapat mengurangkan minat terhadap vaksinasi.

“Saya bimbang keseluruhan kejadian itu akan menyebabkan berjuta-juta orang memilih untuk tidak mendapat vaksin kerana apa yang mereka dengar,” katanya.

 

Terukkah Kesan Alahan Vaksin Pfizer Ini?

“Di UK pada tahun 2012 terdapat sekitar tujuh kemasukan ke hospital per 100,000 orang kerana alergi yang teruk. Ini termasuk pencetus yang berbeza seperti makanan, ubat-ubatan dan sengatan serangga,” kata Louisa James, seorang pakar imunologi di Queen Mary University of London.

Kematian tetap jarang berlaku dan tidak meningkat walaupun kemasukan ke hospital disebabkan alahan meningkat di banyak negara.

Show More

Related Articles

Back to top button