Isu SemasaTempatan

Malaysia Terbaik Dalam Senarai Pelancongan Mesra Muslim

Malaysia telah dinobatkan sebagai negara terbaik dalam empat dari enam sektor menurut Laporan Keadaan Ekonomi Islam Global (SGIE) 2020/21, termasuk sebagai negara teratas dalam sektor Pelancongan Mesra Muslim (MFT).

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh firma penyelidikan dan penasihat strategi antarabangsa DinarStandard baru-baru ini, Malaysia juga muncul teratas dalam sektor Makanan Halal, Kewangan Islam, dan Farmasi & Kosmetik.

Malaysia berada di kedudukan kedua dan keempat dalam sektor Media & Rekreasi dan Fesyen Sederhana.

“Menyedari potensi besar pelancongan Islam berdasarkan konsep MFT, Malaysia melalui Motac (kementerian pelancongan, seni dan budaya) dan agensinya ITC (Islamic Tourism Center) akan terus meningkatkan usaha untuk memperoleh lebih banyak pasaran melalui infrastruktur dan kemudahan, latihan, peningkatan kapasiti, dan standard dan perakuan serta promosi oleh lembaga promosi pelancongan,” kata Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Dato’ Sri Nancy Shukri.

 

Malaysia Tempat Tertinggi Dalam Pelancongan Mesra Muslim

Dalam kategori MFT, Malaysia menduduki tempat tertinggi dalam dua daripada empat dimensi penanda aras, iaitu dalam pemerintahan yang merujuk kepada peraturan yang berkaitan dengan industri pelancongan dan kesedaran dari segi liputan media dan pelatihan pihak berkepentingan.

Nancy mengatakan Motac dan ITC telah memfokuskan diri pada latihan pihak berkepentingan selama pandemik Covid-19 yang disorot dalam laporan SGIE.

“ITC menawarkan serangkaian sesi latihan pelancongan mesra Muslim dalam talian percuma semasa krisis, yang merangkumi topik seperti pensijilan halal, keperluan pelancong Muslim, dan jenama dan pemasaran Islam,” katanya.

Dalam dua dimensi penanda aras yang lain, Malaysia berada di kedudukan kedua dalam Sokongan Kewangan untuk perbelanjaan pelancongan masuk dan ketiga dalam Dimensi Sosial, yang merujuk kepada kesan sektor ini terhadap pekerjaan.

 

Pelancongan Dijangka Pulih Pada Tahun 2023

Dalam sektor Pelancongan Mesra Muslim, 200.3 juta pelancong Muslim menyumbang US$194 bilion (RM790 bilion) dalam perbelanjaan pelancongan pada tahun 2019, membuktikan potensinya yang sangat besar.

Walau bagaimanapun, pandemik Covid-19 telah melumpuhkan pertumbuhan di sektor ini, yang hanya dijangka dapat pulih ke tahap pra-pandemik pada tahun 2023.

SGIE menawarkan gambaran yang komprehensif mengenai negara-negara yang saat ini berada dalam posisi terbaik untuk menangani peluang ekonomi halal global bernilai triliun dolar.

Sebanyak 81 negara yang terdiri daripada negara-negara Organisasi Kerjasama Islam (OIC) dan negara-negara bukan OIC dengan kehadiran industri halal terkemuka diliputi dalam Laporan SGIE.

Show More

Related Articles

Back to top button