AntarabangsaIsu Semasa

Apa Kesan ‘Revolusi Moral’ Rizieq Shihab Terhadap Indonesia?

Enam penyokong ulama Islam Indonesia Rizieq Shihab maut dalam tembakan pada hari Isnin, kata polis, menimbulkan kebimbangan bahawa pertempuran itu dapat menimbulkan ketegangan antara pihak berkuasa dan kumpulan Islam di negara majoriti Muslim terbesar di dunia.

Sejak kembali dari pengasingan di Arab Saudi bulan lalu, Rizieq telah menyatakan rancangan untuk “revolusi moral” yang menyebabkan kegelisahan dalam pemerintahan Presiden Joko Widodo (Jokowi) ketika Indonesia memerangi wabak koronavirus dan kemelesetan ekonomi.

 

Siapa Rizieq Shihab?

Rizieq Shihab adalah ulama Indonesia yang telah bertahun-tahun bergelumang dengan kontroversi dalam politik Indonesia. Rizieq mengetuai kumpulan Barisan Pertahanan Islam (FPI).

Dia dipenjara pada tahun 2008 kerana menghasut keganasan dan meninggalkan Indonesia pada tahun 2017 setelah menghadapi tuduhan pornografi, dan menghina ideologi negara, yang kemudian digugurkan.

Dengan reputasi pernah menyerbu bar, rumah pelacuran dan keras menyerang agama minoriti, FPI sejak itu berpengaruh dalam politik Indonesia.

Pada 2016, Rizieq adalah tokoh gerakan massa 212 melawan mantan gabenor Kristian Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, atau Ahok, yang dipenjara atas tuduhan menghina Islam.

Perhimpunan besar-besaran 2016, yang terbesar sejak kejatuhan Suharto pada tahun 1998, menimbulkan kebimbangan mengenai kebangkitan politik identiti dan politik Islam.

Presiden Jokowi, melihat demonstrasi sebagai salah satu ancaman terbesar bagi pemerintahannya.

 

Apa yang berlaku semasa tembak-menembak?

Ketika Rizieq kembali ke Indonesia, dia disambut oleh puluhan ribu penyokong dan pada hari-hari berikutnya diadakan beberapa acara yang turut dihadiri oleh ribuan orang.

Terdedah kepada wabak dan di tengah sekatan perhimpunan besar-besaran, polis telah dua kali memanggil Rizieq untuk disoal siasat atas tuduhan melanggar protokol kesihatan.

Ulama itu telah mengabaikan permintaan tersebut, baru-baru ini pada hari Isnin – hari penembakan di mana polis mengatakan enam penyokongnya terbunuh.

Polis mengatakan mereka mengekori konvoi penyokong Rizieq di jalan raya Jakarta tepat pada tengah malam setelah mendengar mereka bersiap untuk bergerak, ketika senjata api diarahkan ke arah mereka.

Polis mengatakan bahawa mereka bertindak mempertahankan diri ketika mereka melepaskan tembakan dan membunuh enam orang.

FPI mendakwa Rizieq sedang melakukan solat subuh ketika mereka diserang oleh penyerang yang tidak diketahui yang “menculik” enam pengawalnya.

Jurucakap FPI menyifatkan kejadian itu sebagai “pembunuhan di luar undang-undang”.

Amnesty International Indonesia dan Indonesia Police Watch meminta penyelidikan bebas.

 

Besarkah kekuatan Islam dalam politik Indonesia?

Sebagai negara majoriti Muslim terbesar di dunia, Islam amat penting dalam politik Indonesia. Setiap presiden adalah beragama Islam. Perhimpunan 2016 menentang gabenor Jakarta menyaksikan Islam mengambil peranan politik yang semakin menonjol.

Sebagai langkah yang secara meluas dilihat sebagai usaha menarik pengundi Islam, Presiden Jokowi memilih seorang ulama senior Islam, Ma’ruf Amin, sebagai calon wakil presidennya pada tahun 2019.

Untuk meneutralkan lagi ancaman yang ditimbulkan oleh orang Islam, pada tahun 2019 Jokowi melantik mantan jeneral Prabowo Subianto yang juga pesaingnya sewaktu pilihan raya Presiden Indonesia sebagai menteri pertahanan.

Prabowo mendapat sokongan dari kumpulan Islam ketika berlawan menentang Jokowi.

Semasa Rizieq berada di luar negeri, kumpulan Islamis seperti FPI agak tenggelam dan Jokowi dapat memerintah tanpa banyak tekanan sehinggalah wabak tercetus.

 

Apa yang mungkin berlaku sekarang?

Penganalisis politik mengatakan memandangkan kekosongan pembangkang, koronavirus dan kemelesetan pertama dalam 22 tahun, Rizieq mungkin memanfaatkan kekecewaan dengan pemerintah dan menimbulkan ancaman.

Ulama berusia 55 tahun itu telah bertemu dengan beberapa tokoh penting pembangkang dan ada khabar angin bahawa politik untuk pilihan raya 2024 sudah berlangsung.

Kematian enam pengikut pada hari Isnin lalu dengan polis boleh memberi FPI peluang mengadakan tunjuk perasaan seterusnya menggugat kerajaan Jokowi.

Show More

Related Articles

Back to top button