MalaysiaPolitik

Krisis Politik Perak Mungkin Berlaku di Peringkat Persekutuan?

Kekalahan undi percaya yang dipimpin Umno terhadap Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, tidak dijangka bagi penganalisis politik, Hamidin Abdul Hamid.

“Ketika kami meneliti pilihan raya kecil Slim pada Ogos lalu, sudah ada tanda-tanda bahawa Umno tidak mahu Peja menjadi MB,” kata Hamidin, yang bekerja sama dengan syarikat penyelidikan bebas Ilham Centre.

Peja, yang merupakan nama panggilan Ahmad Faizal, adalah timbalan presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

 

UMNO Percaya Ahmad Faizal Tiada Sokongan Akar Umbi

Umno, Hamidin menjelaskan, percaya bahawa dengan 25 ADUN dari 59 DUN, ia mempunyai majoriti dan semestinya memegang jawatan MB. Ia juga tahu bahawa Bersatu tidak mendapat sokongan di peringkat akar umbi di Perak.

Itulah sebabnya mereka memilih undi tidak percaya, untuk menguji sama ada MB mendapat sokongan, katanya.

Dalam kekalahan bersejarah Ahmad Faizal yang menjadi Menteri Besar / Ketua Menteri keempat yang digulingkan melalui undi tidak percaya di Malaysia – 10 ADUN memilihnya, 48 menentangnya, dan seorang menolak.

 

Adakah kejatuhan Ahmad Faizal akan membuka jalan untuk politik baru di Malaysia secara nasional?

Orang dalam Umno mengatakan bahawa kerana kebuntuan politik mungkin ada penyelarasan politik di antara parti-parti di negeri ini apabila PAS menyatakan bahawa ia tidak akan berada dalam pemerintahan Perak yang baru.

“Pada zaman Covid-19, orang Perak mahukan kestabilan politik. Ada kemungkinan Umno Perak akan membentuk pemerintahan yang kuat dan stabil dengan PKR, Amanah dan DAP,” katanya.

“Sebab utama Peja digulingkan adalah kerana gagal menjalankan pemerintahan dengan berkesan. Rakyat mahu menubuhkan kerajaan yang stabil. “

 

Adakah pengusiran Ahmad Faizal yang didalangi oleh sekutu politik sendiri iaitu Umno akan memberi kesan nasional?

“Ini memberikan dinamik baru untuk pemungutan suara Belanjawan 2021. Umno boleh memainkan kad yang sama di peringkat nasional,” kata Hamidin.

Setakat ini, Kerajaan Persekutuan Perikatan Nasional telah mendapat kelulusan untuk belanjawan di 11 kementerian di peringkat jawatankuasa. Masih ada 16 kementerian lagi.

“Mari kita lihat apakah kejatuhan Perak akan mempengaruhi pengundian Belanjawan 2021. Tapi saya rasa tidak, kerana rintangan terbesar sudah berakhir,” kata penganalisis politik Azmi Omar.

James Chin, yang merupakan pengarah Institut Asia di University of Tasmania, Australia, percaya bahawa Belanjawan 2021 akan diluluskan.

“Tiada masalah. Itu tidak berkaitan,” katanya, merujuk kepada keadaan di Perak.

 

Adakah pengusiran MB Perak akan mempengaruhi kestabilan Kerajaan Persekutuan Perikatan, yang dipimpin oleh Bersatu dengan Umno sebagai salah satu tunjangnya?

“Bersatu berada dalam kedudukan yang lemah. Ini akan menimbulkan ketidakstabilan dalam Kerajaan Persekutuan. Umno boleh melakukan apa yang dilakukannya di Perak kepada Kerajaan Persekutuan pada bila-bila masa,” kata Hamidin.

Walaupun Bersatu akan menyalahkan Umno atas penggulingan MB Perak, Chin tidak menjangka ia akan mempengaruhi Pemerintahan Persekutuan yang diketuai oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang merupakan presiden Bersatu.

“Terdapat perbezaan antara politik persekutuan dan negeri. Dalam kes Perak, kejatuhan akan dibatasi selagi Muhyiddin dapat menyelesaikannya, ”katanya.

“Saya yakin, Muhyiddin harus memberikan konsesi agar Umno tidak menimbulkan masalah. Oleh itu, kemungkinan besar Umno akan meletakkan MB berikutnya dan Muhyiddin harus mengikutinya. “

 

Apa Akan Terjadi Dengan Kerajaan Perikatan Nasional?

Azmi berpendapat bahawa pemerintahan Perikatan akan tetap utuh walaupun pemberontakan pimpinan Umno terhadap Ahmad Faizal.

“Sekiranya itu berlaku, ia sepatutnya berlaku setelah pilihan raya Sabah kerana Umno marah apabila seorang ADUN Bersatu dilantik sebagai Ketua Menteri Sabah. Namun, itu tidak berlaku dan nampaknya Belanjawan 2021 akan diluluskan,” katanya.

“Sekarang MB Perak telah digulingkan, ini adalah seperti hak daripada Umno untuk jawatan KM di Sabah.”

Azmi berkata, Muafakat Nasional (pakatan politik antara Umno dan PAS dan, mungkin, Bersatu) berbeza di peringkat nasional dari asas di negeri-negeri.

“Di Terengganu, ini adalah pemerintahan PAS. Di Johor, ia adalah kerajaan yang dipimpin oleh Umno. Di Sabah, ia adalah kerajaan yang dipimpin Bersatu. Ia seperti politik ala Jerman, di mana parti-parti politik yang mengawal kerajaan negeri berbeza dengan Kerajaan Persekutuan. Mereka berasal dari dalam pakatan politik yang sama,” katanya.

 

Menjelang PRU15, adakah Umno, PAS dan Bersatu akan berada dalam pakatan yang sama?

Chin berpendapat bahawa ketiga-tiga parti berasaskan Melayu akan bersatu untuk PRU15: “Setelah perkara seperti ini (penyingkiran MB Perak) diselesaikan, ia akan dilupakan dengan cepat,” katanya.

Hamidin mengatakan terdapat tanda tanya besar mengenai apakah ketiga-tiga parti dapat membentuk pakatan untuk PRU15.

“Adakah PAS akan bersama Bersatu? Atau Umno dengan PAS? Atau ketiga-tiganya? Terdapat petunjuk yang jelas bahawa Umno tidak mahu bekerjasama dengan Bersatu. Ini mendorong PAS untuk bekerjasama dengan Bersatu,” katanya.

 

PAS Lebih Gemar Bersatu Berbanding UMNO?

Azmi mengatakan bahawa PAS memberi isyarat yang jelas bahawa ia akan condong ke arah Bersatu. Parti Islam itu, katanya, mahu mengekalkan negeri-negeri yang ditadbirnya, Kelantan, Terengganu dan Kedah.

“Menjelang PRU15, di negeri-negeri seperti Terengganu dan Kedah, kemungkinan ada pertandingan antara PAS dan Umno. Ini adalah keadaan yang sukar sekarang,” katanya.

Namun, Azmi tidak menjangkakan bahawa PAS akan benar-benar meninggalkan Umno di peringkat nasional.

“PAS tahu bahawa dari segi akar umbi, Bersatu belum setanding dengan Umno. Bersatu bergantung kepada PAS dan bukan sebaliknya,” katanya.

Selepas kejatuhan MB Perak, tidak ada petunjuk yang jelas bahawa Umno, Bersatu dan PAS akan berada dalam pemerintahan kerajaan negeri yang baru.

Show More

Related Articles

Back to top button