AntarabangsaIsu Semasa

Rusia Lancar Vaksinasi COVID-19 Dengan Sputnik V

Moscow mula mengedarkan vaksin Covid-19, Sputnik V melalui 70 klinik semalam, memulakan program vaksinasi besar-besaran pertama Rusia terhadap wabak coronavirus, kata pasukan petugas kesihatan di bandar itu.

 

Vaksin Sputnik V Pertama Untuk “Frontliners”

Pasukan petugas itu mengatakan vaksin buatan Rusia pertama kali akan disediakan untuk doktor dan pekerja perubatan lain, guru dan pekerja sosial kerana mereka antara golongan berisiko tinggi terkena penyakit ini.

“Anda bekerja di sebuah institusi pendidikan dan mempunyai keutamaan untuk vaksin Covid-19 secara percuma,” tulis pesanan teks telefon yang diterima oleh seorang guru sekolah rendah, awal hari ini dan dilihat oleh Reuters.

Moscow, pusat wabak coronavirus di Rusia, mencatatkan 7,993 kes baru semalam, meningkat daripada 6,868 sehari sebelumnya dan jauh melebihi jumlah harian sekitar 700 yang dilihat pada awal September.

“Selama lima jam pertama, 5,000 orang mendaftar untuk menjalani operasi. Semuanya adalah guru, doktor dan pekerja sosial yang mempertaruhkan kesihatan dan kehidupan mereka,” tulis Datuk Bandar Sergei Sobyanin di laman web peribadinya pada hari Jumaat.

 

Siapa Sahaja Yang Boleh Mengambil Vaksin Sputnik V?

Umur bagi mereka yang menerima suntikan adalah sehingga 60 tahun. Orang dengan keadaan kesihatan tertentu, wanita hamil dan mereka yang mengalami penyakit pernafasan selama dua minggu terakhir dilarang melakukan vaksinasi.

Rusia telah membuat dua vaksin Covid-19, Sputnik V yang disokong oleh Dana Pelaburan Langsung Rusia dan satu lagi yang dikembangkan oleh Institut Vektor Siberia, dengan percubaan terakhir untuk kedua-duanya belum selesai.

Para saintis telah menyuarakan kebimbangan terhadap ketersediaan Sputnik V yang dilancarkan secara besar-besaran sebelum percubaan penuh untuk menguji keselamatan dan keberkesanannya selesai.

Vaksin Sputnik V diberikan dalam dua suntikan, dengan dos kedua dijangka diberikan 21 hari selepas suntikan yang pertama.

 

Keadaan Wabak Covid-19 Di Rusia

Moscow menutup semua tempat awam termasuk taman dan kafe, kecuali untuk penghantaran, pada akhir Mac, dengan polis melakukan rondaan di jalan-jalan mencari siapa yang melanggar peraturan. Walau bagaimanapun, sekatan dilonggarkan dari pertengahan Jun.

Rusia secara keseluruhan melaporkan 28,782 jangkitan baru semalam, jumlah harian tertinggi, menjadikan jumlah nasional menjadi 2,431,731, yang keempat tertinggi di dunia.

Pada bulan Oktober, sekatan tertentu seperti pembelajaran jarak jauh untuk beberapa pelajar sekolah menengah dan had 30 peratus bilangan pekerja yang dibenarkan di pejabat dijalankan semula untuk mengekang penyebaran wabak.

Show More

Related Articles

Back to top button