Bisnes & Ekonomi

Tukang Emas Peroleh Keuntungan Ketika Wabak COVID-19

Permintaan untuk emas telah meningkat semasa wabak Covid-19 dan peningkatan ini bukan hanya menguntungkan pelabur profesional tetapi perniagaan kecil juga.

Syarikat Makmur Gold, yang membuat barang kemas, telah menikmati keuntungan yang baik tahun ini walaupun ekonomi jatuh dalam kemelesetan.

 

Penjualan Emas Lebih Baik Ketika Covid-19

“Kami telah melihat perkembangan yang baik dan semasa Covid-19, penjualan kami jauh lebih baik,” kata pengarah syarikat Muhammad Nur Hisyam Che Mahmood kepada AFP.

Emas melonjak tahun ini ketika pandemik meningkat dan pasaran saham jatuh, mencecah rekod di atas AS$2,000 (RM8,120) per auns pada bulan Ogos, walaupun sejak itu merosot kembali ke sekitar AS$1,800.

A jewellery craftsman cleaning gold rings at the Makmur Gold workshop in Kota Baru in Kelantan. - AFP pic

 

Penjualan Emas Mencapai RM80 juta Ketika Wabak Covid-19!

Makmur Gold mencatatkan penjualan yang tinggi kira-kira RM80 juta dalam tempoh lapan bulan terakhir kerana pembeli berusaha meletakkan wang tunai di tempat yang selamat.

Perniagaan ini menjual barang terus kepada pelanggan dari empat kedai fizikal dan juga dalam talian, menawarkan barang mulai dari gelang dan cincin hingga jongkong emas kecil.

Sebilangan besar emasnya diperoleh dalam bentuk perhiasan dari sebilangan kecil pembekal di negara ini atau membeli barang terpakai dari pelanggan, sebelum dicairkan dan dijadikan produk baru.

Sebagai tambahan kepada pelanggan tetap, perniagaan ini mempunyai ejen yang menjual bagi pihaknya dan kemudian menyimpan sebahagian keuntungan.

 

Ejen Turut Buat Penjualan Emas Mencapai RM500,000 Dalam Masa Tiga Bulan

Salah satu ejen tersebut ialah Tuan Zubaidah Tuan Abdul Rahman, yang membuat penjualan setengah juta ringgit selama tiga bulan membeli dan menjual semula barang kemas secara sambilan.

“Orang ramai melihat bahawa daripada menyimpan wang mereka di bank, lebih baik mereka membeli emas. Orang boleh memakainya dan boleh menjadi aset berharga,” kata wanita itu yang juga seorang guru.

Jururawat Nor Fazilah Jamaludin berkata, dia menjual barang kemas semasa wabak untuk meningkatkan pendapatannya.

“Wanita akan membeli ini untuk kecantikan, tetapi keuntungan membeli emas lebih kepada pelaburan kita untuk masa depan,” katanya kepada AFP.

A jewellery craftsman heating a decoration with a torch at the Makmur Gold workshop in Kota Baru in Kelantan. - AFP pic

 

Moratorium Ketika Pandemik Menyebabkan Orang Beli Emas?

Rakyat Malaysia mula bergegas membeli emas pada bulan Mei ketika pihak berkuasa membenarkan perniagaan dibuka semula setelah perintah kawalan pergerakan selama enam minggu, kata Steven Siow, presiden Persekutuan Persatuan Tukang Emas dan Perhiasan Malaysia.

Orang mendapat wang tambahan setelah dapat berjimat untuk sementara waktu dan kerana moratorium selama enam yang bertujuan untuk meningkatkan ekonomi dan hasilnya, kedai emas meraih keuntungan berganda.

Harga emas telah merosot ketika pengumuman vaksin dilancarkan, tetapi para pakar percaya ekonomi dunia menghadapi pemulihan yang sangat besar dan emas akan tetap menjadi taruhan yang selamat untuk beberapa waktu.

“Emas, dalam krisis apa pun, akan menjadi aset utama yang harus dicari,” kata Yeah Kim Leng, profesor ekonomi di Sunway University Business School.

Show More

Related Articles

Back to top button