AntarabangsaIsu Semasa

Setahun Berlalu, Misteri Asal Usul Covid-19 Masih Belum Terungkai

Walaupun ramai saintis berlumba-lumba mencari vaksin untuk mengekang penyebaran wabak koronavirus Covid-19, para penyelidik lain sedang berusaha mengungkap salah satu misteri terbesar iaitu dari mana asal virus tersebut.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengumpulkan pasukan antarabangsa yang terdiri daripada 10 saintis untuk mengesan asal-usul virus. Mereka ditugaskan untuk menyiasat kedua-dua haiwan yang disyaki dan bagaimana pesakit pertama mungkin dijangkiti.

“Kami ingin mengetahui asal usulnya dan kami akan melakukan segalanya untuk mengetahui asal usulnya,” kata ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Sumber Penyebaran Covid-19 Masih Belum Dikesan

Kes pertama dilaporkan di bandar Wuhan di China setahun yang lalu, sebelum negara-negara di seluruh dunia mula mencatat jangkitan yang semakin meningkat.

WHO mengatakan kes pertama di Wuhan dipercayai bermula dari awal Disember.

Tetapi “di mana wabak pertama kali dikesan tidak semestinya mencerminkan dari mana ia bermula”, tambahnya dalam laporan November.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, para penyelidik di pelbagai negara telah menyatakan bahawa kes mungkin telah lama tidak diketahui sebelum Disember 2019, berdasarkan analisis sampel air sisa atau darah.

Tetapi tidak ada “bukti yang jelas” untuk menyokong tuntutan ini, kata Etienne Simon-Loriere, dari jabatan virologi di Institut Pasteur di Paris.

Untuk mewujudkan keluarga keluarga virus, para penyelidik bergantung pada analisis genetik.

Ini dapat membantu “memahami dinamik penularan dengan lebih baik, terutama bagaimana virus mungkin berkembang dari masa ke masa dan bagaimana kelompok mungkin berkaitan dalam masa dan tempat”, kata WHO.

 

Covid-19 Memang Berasal Daripada Haiwan Berpindah Kepada Manusia

Para saintis bersetuju bahawa penyakit ini berasal daripada haiwan.

“Pertanyaan besarnya adalah apa yang membuatnya berjangkit ke dalam manusia,” kata Etienne Simon-Loriere kepada AFP.

Kelawar yang merupakan “takungan” utama untuk coronavirus telah menjadi suspek utama. Tetapi kemungkinan ada binatang perantara yang bertanggaungjawab memindahkan SARS-CoV-2 kepada manusia.

Tenggiling, mamalia yang menjadi sasaran penyeludupan hidupan liar serantau, dikenal pasti sebagai haiwna pembawa awal berdasarkan analisis genetik. Tetapi kes itu tidak diselesaikan.

Penyiasat WHO perlu menjelaskan perkara ini dengan menyiasat pasar basah di Wuhan, yang menjual haiwan hidup dan liar dan telah dikaitkan dengan banyak kes awal. Pasukan ini akan dilengkapi dengan petunjuk yang tidak kita miliki pada awal wabak ini.

 

Perlu Mencari Binatang Dengan Reseptor Virus Mirip Manusia

Simon-Loriere mengatakan mereka perlu mencari binatang dengan reseptor virus, protein yang disebut ACE2, mirip dengan yang terdapat pada manusia. Melalui reseptor inilah virus mengikat sel.

Beberapa haiwan seperti cerpelai dan musang didapati mempunyai reseptor yang sangat mirip dengan manusia, sementara yang lain agak berbeza.

Teori asal usul lain yang berputar dalam khabar angin konspirasi selama berbulan-bulan adalah bahawa Institut Virologi Wuhan terlibat dalam wabak tersebut.

Dengan berlatarbelakangkan ketegangan diplomatik, Presiden AS Donald Trump mengemukakan idea itu, dengan mendakwa virus itu mungkin bocor dari makmal terbabit. China telah menolak tuduhan tersebut.

Simon-Loriere menekankan bahawa tidak ada “petunjuk bahawa virus itu buatan manusia kerana semua elemen genomnya telah diamati secara semula jadi, terutama pada coronavirus kelawar,” katanya.

 

Membongkar Misteri Bagaimana Virus Covid-19 Boleh Berpindah Daripada Haiwan Kepada Manusia

WHO mengatakan bahawa memahami bagaimana wabak bermula adalah “penting untuk mencegah penyebaran lebih lanjut kepada populasi manusia”.

Tetapi WHO telah memperingatkan bahawa proses menelusuri bagaimana penyakit melompat dari binatang “adalah teka-teki yang mungkin memakan waktu bertahun-tahun untuk diselesaikan”.

“Pengenalan virus baru kepada populasi manusia adalah salah satu misteri terbesar yang perlu dirungkaikan oleh ahli epidemiologi,” katanya.

Tujuannya adalah untuk “memahami mekanisme dan menerapkan langkah-langkah untuk menghindari munculnya SARS-CoV-3, 4, dan lain-lain,” kata Simon-Loriere.

Sebagai contoh, semasa wabak SARS tahun 2002, larangan pendedahan terhadap musang yang dikenal pasti sebagai perantara koronavirus itu dianggap telah membantu mencegah pengenalan semula virus ke manusia.

 

Penyiasatan Siapa Dalang Disebalik Misteri Pandemik Covid-19 Masih Belum Selesai

Agensi kesihatan PBB menghantar pasukan ke Beijing pada bulan Julai untuk menjalankan penyelidikan awal. Tetapi masih belum jelas bila pasukan yang lebih besar dapat melakukan perjalanan ke China untuk memulakan kerja.

Pada akhir November, WHO mengatakan pihaknya berharap dapat memiliki pasukan pakar yang lebih besar di lapangan “secepat mungkin”.

AS telah menuduh Beijing tidak bersikap telus, sementara mengatakan bahawa WHO bersekongkol dengan China dan melengahkan penyiasatan bagaimana wabak itu pertama kali bermula.

Yang lain telah menyuarakan kebimbangan bahawa agensi itu mungkin telah membenarkan China menentukan syarat penyelidikan antarabangsa mengenai asal usul virus tersebut. Tedros bagaimanapun  memberitahu pengkritik untuk berhenti “mempolitikkan” isu itu.

Show More

Related Articles

Back to top button