MalaysiaPolitik

Azmin: Pembentukan Perikatan Nasional Idea Tun Mahathir

Perikatan Nasional (PN) pada mulanya dicadangkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad  semasa kebuntuan politik pada Februari tahun ini, kata Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Dalam wawancara bersama The Star, Azmin menegaskan bahawa tujuan asal gabungan itu adalah untuk membenarkan Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dengan sokongan MP dwipartisan.

 

Semua Sokong Tun M Kekal Perdana Menteri Sebelum Beliau Mengundur Diri

Azmin menjelaskan bahawa seramai 131 Anggota Parlimen pada awalnya telah menandatangani pernyataan berkanun yang dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong menyatakan sokongan mereka kepada Dr Mahathir, sehari sebelum Tun Mahathir memutuskan untuk mengundurkan diri dari jawatannya.

“Itu semua adalah untuk mengekalkan Dr Mahathir sebagai PM. Kami berusaha sangat keras untuk memastikan bahawa Dr Mahathir akan terus berkhidmat sebagai perdana menteri,” katanya.

Azmin Ali mengatakan bahawa pemimpin parti kemudian terpaksa bertindak akibat ketidakstabilan yang dicetuskan oleh pengunduran Dr Mahathir, yang menyebabkan akhirnya pembentukan PN yang kemudian mencalonkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri mereka.

 

Apa Terjadi Sekiranya TS Muhyiddin Yassin Tidak Dicalonkan Menjadi PM?

“Sekiranya Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak bertindak, orang lain boleh bergegas ke istana dan menekan istana untuk menjadi perdana menteri. Saya tidak akan membiarkan hal itu terjadi,” katanya tanpa menjelaskan siapa yang dimaksudkannya.

“Satu-satunya pilihan bagi saya dan Muhyiddin adalah meninggalkan Pakatan,” kata bekas naib presiden PKR itu.

Azmin mengatakan usaha yang dilakukan selama seminggu, dalam apa yang dikenal sebagai Langkah Sheraton, untuk mendapatkan sokongan yang cukup untuk membentuk kerajaan, jumlah yang hanya dapat diperoleh Dr Mahathir pada hari Jumaat setelah Agong telah menyatakan bahawa Muhyiddin mendapat sokongan majoriti .

“Oleh itu, saya memberitahu Dr Mahathir bahawa dalam sistem demokrasi mana pun, anda memerlukan nombor. Sekiranya pilihan raya diadakan, anda memerlukan nombor. Anda pergi ke Parlimen, anda memerlukan nombor. Anda pergi ke istana, anda memerlukan nombor.

“Sekiranya anda tidak mempunyai nombor, tidak banyak yang dapat dilakukan. Oleh sebab tidak ada Parlimen yang bersidang ketika itu, di bawah Perlembagaan Persekutuan, Agong harus memutuskan siapa yang mendapat sokongan majoriti untuk menjadi PM.

 

PN Bukan Kerajaan Pintu Belakang

“Akhirnya, Muhyiddin mendapat majoriti itu. Tentu saja, kita masuk sebagai kerajaan baru, bukan melalui pilihan raya tetapi melalui krisis politik. Tetapi krisis itu berlaku kerana lelaki ini mengundurkan diri.

“Sekiranya Dr Mahathir tidak mengundurkan diri pada hari Isnin itu, beliau masih akan menjadi perdana menteri dengan majoriti yang lebih besar,” kata Azmin.

Ahli Parlimen Gombak itu menambah bahawa dengan alasan inilah beliau membantah cadangan bahawa PN adalah kerajaan pintu belakang, dengan mengatakan bahawa peluang untuk memerintah diberikan kepada mereka oleh Yang di-Pertuan Agong berikutan kejatuhan Pakatan Harapan, menjadikan tuduhan tersebut tidak sah .

“Agong membuka pintu bagi PN untuk masuk. PN bukan kerajaan pintu belakang kerana ada kekosongan dalam jawatan perdana menteri ketika itu,” katanya.

Azmin bagaimanapun kagum terhadap Dr Mahathir dan mengatakan bahawa  beliau menganggap ahli politik veteran itu sebagai tokoh ayah dan masih menghormati lelaki 95 tahun itu.

 

“Saya akan kekal sebagai PM sekiranya benar”- Tun M

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini bagaimanapun mencerca tuduhan Datuk Seri Azmin Ali mengenai cadangan gabungan itu.

Bekas perdana menteri itu mengatakan bahawa beliau tidak akan kehilangan kedudukannya sebagai ketua kerajaan sekiranya tuduhan Azmin itu benar.

“Sekiranya saya sudah merencanakannya, maka mengapa saya menolaknya ketika sudah ada, dan sekiranya saya menerimanya, saya pasti akan kekal sebagai perdana menteri seperti yang didakwa oleh Azmin,” kata Dr Mahathir dalam satu kenyataan sebagai tindak balas kepada Azmin .

“Jangan lupa bahawa ketika semua ini terjadi, kedudukan Azmin dalam PKR dan PH terancam kerana Anwar dan penyokongnya merancang untuk menjatuhkannya sejak pilihan raya PKR.

“Anwar secara terbuka menyokong Rafizi untuk menentang Azmin untuk merebut jawatan timbalan presiden, dan ketika itu gagal, sebuah video kemudiannya muncul yang menghubungkan Azmin dengan perbuatan tidak bermoral,” katanya.

Dr Mahathir mendakwa Azmin berisiko kehilangan tempatnya dalam hierarki kepemimpinan, lebih-lebih lagi setelah video itu menjadi viral dan hubungannya dengan Anwar merosot sehingga “tidak dapat dipertahankan”.

 

Azmin Yang Melancarkan Langkah Sheraton & Mahu Jadi PM?

Tun M mendakwa bahawa Azmin yang melancarkan Langkah Sheraton dan mengatakan bahawa beliau faham mengapa Azmin melakukannya.

Beliau mengatakan tujuan utama Azmin adalah untuk mencegah Anwar menjadi perdana menteri, dan menambah bahawa ini akan berlaku sekiranya PH masih berkuasa hari ini.

“Pada masa yang sama, Azmin sendiri mempunyai cita-cita untuk menjadi perdana menteri. Oleh kerana itu, dia bergabung dengan Muhyiddin dan jelas hari ini bahawa Azmin telah ditempatkan sebagai timbalan perdana menteri de facto.

“Saya juga yakin bahawa Azmin telah merencanakan pembentukan pemerintahan PN untuk beberapa waktu, kerana tidak mudah baginya untuk meyakinkan sembilan anggota parlimen untuk terlibat dalam Langkah Sheraton,” kata Dr Mahathir.

Beliau mendakwa Azmin sedar bahawa kerajaan PH tidak akan runtuh sekiranya Bersatu menarik diri dari PH.

Ahli Parlimen Langkawi itu menegaskan bahawa PH runtuh hanya kerana Azmin dan Muhyiddin bekerjasama dalam 24 jam penting setelah Langkah Sheraton.

“Ini adalah peristiwa dan perkara yang berkaitan dengan pembentukan pemerintah PN dan Langkah Sheraton yang berkaitan.

“Pendirian saya selalu menolak sebarang kerjasama dengan kleptokrat dan secara langsung menolak Umno sementara masih tinggal bersama PH pada masa itu,” kata Dr Mahathir.

Show More

Related Articles

Back to top button