Hiburan

Siri Popular Netflix The Queen’s Gambit Lonjakkan Permintaan Catur

Catur nampaknya telah mendapat populariti yang meluas sejak siri hit Netflix The Queen’s Gambit ditayangkan dan dilaporkan bertanggungjawab atas permintaan set catur yang melonjak.

Menurut National Public Radio yang berpusat di AS, penjual mainan berpusat di Toronto, Spin Master yang bahagian permainan klasiknya memiliki sekitar 70 peratus pasaran AS, telah menyaksikan penjualan caturnya meningkat tiga digit sejak siri mini itu ditayangkan pada 23 Oktober lalu.

Laporan itu juga mendedahkan bahawa saingan Spin Master, Goliath Games yang lebih kecil juga mencatat lonjakan 1.048 peratus.

 

The Queen’s Gambit Berdasarkan Sebuah Novel Diterbitkan Tahun 1983

Rancangan ini, berdasarkan novel Walter Tevis 1983 dengan nama yang sama, mengisahkan kehidupan pemain catur yatim piatu, Beth Harmon, yang dilakonkan oleh pelakon kacukan Amerika-Argentina-Britain, Anya Taylor-Joy.

Ditetapkan pada era Perang Dingin pada tahun 50-an dan 60-an, kisah ini berpusat pada Harmon, yang memasuki dunia catur kompetitif yang dikuasai lelaki dengan usaha untuk menjadi pemain terhebat di dunia, juga ketika berjuang secara emosional dengan kebergantungan dadah dan alkohol.

 

Set Catur Di eBay Meningkat 215% Kerana The Queen’s Gambit

Laman lelong dalam talian eBay juga mencatatkan kenaikan 215 peratus dalam penjualan set catur dan aksesori berikutan kemunculan sulung siri terbabit.

Menurut New York Times, set catur kayu paling popular di laman lelongan dalam talian, menjual sembilan kali lebih baik daripada jenis plastik, kaca dan elektronik.

Walaupun The Queen’s Gambit dikreditkan untuk lonjakan mendadak permintaan catur, laporan itu mengatakan permintaan yang tinggi juga dapat dikaitkan dengan pandemik Covid-19 yang telah meningkatkan minat dalam permainan catur tahun ini bahkan sebelum siri itu ditayangkan.

“EBay sudah menjual 60 peratus lebih banyak catur daripada tahun lalu, dan jumlah permainan catur yang dimainkan dalam talian setiap hari telah meningkat menjadi sekitar 16 juta dari sekitar 11 juta pada awal tahun 2020,” lapor Times.

 

The Queen’s Gambit Paling Ramai Ditonton Di Netflix

Selain menaikkan rekod penjualan set catur, Netflix telah mengumumkan bahawa siri drama ini telah menjadikannya sebagai siri yang paling banyak ditonton sehingga kini dalam perkhidmatan penstriman – dengan 62 juta akaun ahli mengikuti siri itu dalam 28 hari pertama.

Di seluruh dunia, Google melaporkan carian untuk “catur” berada pada tahap tertinggi dalam tempoh 14 tahun.

“Terdapat lonjakan besar pada orang dewasa yang berminat,” menurut master catur dan pengarah Sydney Academy of Chess, Brett Tindall, yang menyebutnya sebagai kejadian yang “belum pernah terjadi sebelumnya”.

Tindall memberitahu AFP dia telah menjawab panggilan dari 40-50 orang dewasa yang mencari kelas catur dalam beberapa minggu terakhir dan ketika membawa kit catur semasa bersiar-siar, dia dihentikan di jalan oleh orang ramai yang meminta pendapatnya mengenai siri tujuh episod itu.

Show More

Related Articles

Back to top button