AntarabangsaIsu Semasa

Pembunuhan Saintis Nuklear Iran Berpotensi Cetus Konflik Baru

Iran mengatakan bahawa salah seorang saintis nuklearnya yang paling terkenal dibunuh semalam dalam serangan yang didakwa didalangi Israel di luar Tehran dan memberi amaran untuk “pembalasan yang teruk”.

Pembunuhan itu berpotensi mengancam ketegangan antara Iran dan AS serta sekutunya yang dekat dengan Israel, ditambah dengan beberapa amaran mengenai risiko konflik besar di Timur Tengah.

 

Siapa Saintis Nukelar Paling Terkenal Iran?

Mohsen Fakhrizadeh, 59, “cedera parah” ketika penyerang menargetkan keretanya sebelum berbalas tembakan dengan pengawalnya, kata kementerian pertahanan.

Fakhrizadeh yang mengetuai organisasi penyelidikan dan inovasi kementerian itu, kemudian “mati syahid” setelah petugas perubatan gagal menyelamatkannya.

Amerika Syarikat menjatuhkan sekatan terhadap Fakhrizadeh pada tahun 2008 kerana “aktiviti dan transaksi yang menyumbang kepada pengembangan program nuklear Iran”, dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pernah menggambarkannya sebagai bapa program senjata nuklear Iran.

Fakhrizadeh menjadi sasaran ketika melakukan perjalanan berhampiran bandar Absard di wilayah Damavand timur wilayah Tehran.

Seorang wartawan televisyen negeri mengatakan sebuah trak pikap yang membawa bahan letupan yang disembunyikan di bawah timbunan kayu meletup di depan keretanya, sebelum dihujani dengan peluru dari sebuah SUV.

 

Iran Menyifatkan Ia Sebuah ‘Tindakan keganasan’ Daripada Israel

Menteri Luar Negeri Mohammad Javad Zarif mengatakan ada “petunjuk serius mengenai peranan Israel” dalam pembunuhan itu. Zarif meminta masyarakat antarabangsa untuk “mengutuk tindakan keganasan itu”.

The New York Times mengatakan seorang pegawai Amerika dan dua pegawai perisik lain mengesahkan Israel berada di belakang serangan itu, tanpa memberikan keterangan lebih lanjut.

Jurucakap Netanyahu yang disoal oleh AFP di Jerusalem enggan mengulas mengenai serangan itu.

 

Pembunuhan Fakhrizadeh Berkaitan Dengan Pembunuhan Jeneral Soleimani

Menteri Pertahanan Iran, Amir Hatami mengatakan, Fakhrizadeh memiliki “peranan penting dalam inovasi pertahanan” dan telah berulang kali “diancam bunuh dan diintip.”

Bercakap di televisyen, Hatami mengatakan bahawa dia “menguruskan pertahanan nuklear dan melakukan banyak pekerjaan”, tanpa mengulas lanjut.

Dia mengaitkan pembunuhan Fakhrizadeh dengan pembunuhan jeneral tertinggi Iran Qasem Soleimani sebagai serangan yang “berkaitan sepenuhnya”.

Soleimani, yang mengetuai Pasukan Quds Pengawal Revolusi, terbunuh dalam serangan udara Amerika berhampiran lapangan terbang Baghdad pada bulan Januari.

Beberapa hari kemudian, Iran melancarkan tembakan peluru berpandu di pangkalan Iraq yang menempatkan tentera AS dan tentera gabungan lain, tetapi Trump menahan diri untuk tidak memberikan tindak balas ketenteraan lebih lanjut.

 

‘Kehilangan pahit dan berat’ Dan Akan Dibalas Dengan Lebih Teruk

Ketua kakitangan angkatan bersenjata Iran Mejar Jeneral Mohammad Bagheri menyebut kematian Fakhrizdeh sebagai “kehilangan pahit dan berat bagi sistem pertahanan negara itu” dan memberi amaran tentang “balas dendam yang teruk”.

Pembunuhan Fakhrizadeh berlaku kurang dari dua bulan sebelum Joe Biden menjawat jawatan sebagai presiden AS.

Biden telah berjanji untuk kembali ke diplomasi dengan Iran setelah empat tahun sengketa di bawah Trump, yang menarik diri dari perjanjian nuklear Iran pada tahun 2018 dan mulai mengenakan sekatan yang melumpuhkan.

Pada masa itu, Trump mengatakan bahawa perjanjian itu tidak menawarkan jaminan yang mencukupi untuk menghentikan Tehran daripada memperoleh bom atom. Iran sering menafikan tuduhan ingin memiliki senjata terbabit.

Trump semalam membuat tweet semula laporan mengenai pembunuhan Fakhrizadeh, tanpa mengulasnya sendiri.

Hossein Dehghan, penasihat ketenteraan pemimpin tertinggi Iran dan mantan pegawai kanan dalam Kor Pengawal Revolusi Islam, menuduh Israel cuba mencetuskan perang melalui pembunuhan itu.

“Pada hari-hari terakhir kehidupan politik sekutu perjudian mereka (Trump), Zionis berusaha untuk meningkatkan tekanan pada Iran untuk mewujudkan perang yang penuh. Kami akan menyerang pembunuh,” katanya.

 

Konflik Yang Lebih Luas Antara Iran Dan Israel Mungkin Mencetuskan Perang Baru?

Bekas pengarah CIA John Brennan memberi amaran bahawa pembunuhan berisiko mencetuskan konflik perang baru di Timur Tengah.

“Ini adalah tindakan jenayah dan sangat melulu. Ini merisikokan balas dendam dan pusingan baru konflik antara wilayah,” tulis Brennan di Twitter.

Hamas, kumpulan Islam Palestin yang menguasai Gaza, mengecam pembunuhan itu.

“Pembunuhan ini dilakukan dengan latar belakang ancaman Amerika dan Zionis yang berterusan terhadap Republik Islam Iran,” katanya.

 

Pembunuhan Bukan Untuk Halang Program Nuklear Iran Tetapi Hendak Melemahkan Diplomasi?

Ellie Geranmayeh dari Majlis Eropah untuk Hubungan Antarabangsa mengatakan di Twitter bahawa “objektif di sebalik pembunuhan itu bukanlah untuk menghalang program nuklear (Iran) tetapi untuk melemahkan diplomasi.”

Dia menyatakan bahawa lawatan peringkat tinggi baru-baru ini oleh pegawai AS ke Israel dan Arab Saudi menimbulkan spekulasi rancangan untuk “memprovokasi Iran dan menyukarkan hubungan diplomatik Biden.”

Pembunuhan Fakhrizadeh adalah yang terbaru dalam siri pembunuhan saintis nuklear di Iran dalam beberapa tahun terakhir yang telah disalahkan oleh republik Islam Israel.

The New York Times melaporkan pada awal bulan November bahawa komando kedua Al-Qaeda secara diam-diam ditembak dan dibunuh di Tehran oleh dua orang operasi Israel dengan motosikal atas perintah Washington.

Iran mengatakan laporan itu berdasarkan “informasi palsu” dan menegaskan penolakannya terhadap kehadiran mana-mana anggota kumpulan itu di Tehran.

Show More

Related Articles

Back to top button