MalaysiaPolitik

Anwar: PN Belum Selamat Walaupun Belanjawan 2021 Lulus

Setelah Belanjawan 2021 diluluskan dengan suara sederhana di peringkat dasar, pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengisyaratkan bahawa kerajaan Perikatan Nasional masih belum boleh berpuas hati.

Sambil mengakui bahawa ahli parlimen pembangkang yang lain, iaitu MP Kota Raja, Mohamad Sabu, mempunyai tentangan yang kuat terhadap Belanjawan 2021, Anwar mengatakan beliau meminta presiden Amanah untuk “membiarkan Belanjawan 2021 diteruskan”.

 

Anwar Mahu Perbahasan Belanjawan 2021 Dilanjutkan

“Ini untuk mengelakkan pengundian blok supaya kita dapat melanjutkan (membahaskan Belanjawan). Tidak ada jaminan bahawa ia tidak akan disetujui.

“Isnin depan belanjawan akan dibahas lebih lanjut. Kami pasti akan memilih untuk menolak dan meminta semakan apabila dianggap perlu,” katanya di lobi Parlimen.

Anwar bercakap kepada wartawan setelah menghadiri perjumpaan dengan Ahli Parlimen DAP dan PKR setelah Belanjawan 2021 diluluskan di Parlimen melalui suara yang sederhana.

Hadir pada sidang media itu adalah pemimpin DAP terkemuka termasuk Lim Guan Eng, Anthony Loke dan Gobind Singh Deo.

“Sama ada akan disetujui atau tidak pada pembacaan ketiga terakhir (tahap panitia), tidak ada petunjuk oleh kami bahawa kami tidak meneruskan agenda tersebut,” katanya, merujuk pada agenda reformasi.

 

Anwar Kecam Tengku Zafrul Ketika Pengumuman Pindaan Belanjawan 2021

Anwar juga mengakui bahawa Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz telah mengambil beberapa langkah ketika mengumumkan pindaan yang dibuat dalam Belanjawan 2021.

Ahli Parlimen Port Dickson itu, bagaimanapun, mengecam Tengku Zafrul kerana memberikan perincian yang tidak jelas mengenai peruntukan dalam ucapan penutupnya.

“Menteri Kewangan diharapkan mengumpulkan angka tetapi hanya mengatakan tidak ada kenaikan (dalam dana). Bagaimana anda boleh mengatakan tidak ada kenaikan apabila anda menghabiskan berjuta-juta? ” Anwar menyoal.

 

Anwar Turut Kecam Speaker Parlimen Kerana Berat Sebelah?

Anwar juga mengecam Speaker Datuk Azhar Azizan Harun kerana “berat sebelah terang-terangan” ketika mempengerusikan mesyuarat itu.

“Tuan Yang di-Pertua, tolong gunakan tanggungjawab dan kuasa anda dan pastikan ada jalan yang mencukupi bagi anggota Parlimen untuk menyatakan pandangan mereka,” tambahnya.

Sebelumnya di Parlimen, Ahli Parlimen Amanah Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar telah meminta undi blok. Namun, hanya 13 Ahli Parlimen yang berdiri untuk menyokong langkah tersebut.

Untuk menjalankan undi blok, tidak kurang dari 15 penggubal undang-undang mesti dilihat berdiri menyokong, jika gagal, Speaker akan mengumumkan keputusan suara sebelumnya.

Sementara itu, Tun Dr Mahathir Mohamad mengecewakan rakan-rakan pembangkang kerana kononnya menyokong kerajaan Perikatan setelah Mahfuz berdiri di Dewan untuk meminta suara blok.

“Kerana hanya ada 13 anggota parlimen pembangkang yang berdiri untuk menolak Belanjawan 2021, undi blok tidak dapat dilakukan kerana memerlukan 15 MP.

 

Apa Kata Tun M?

“Pemerintah yang dibentuk melalui korupsi dan intimidasi terhadap anggota parlimen sebaliknya didukung oleh anggota parlimen pembangkang tanpa rasa bersalah kerana mengingkari janji mereka kepada rakyat.

“Inilah yang berlaku di Parlimen pada hari Khamis,” kata anggota parlimen Langkawi itu dalam satu kenyataan.

“Ketika kita mengambil pendirian, kita tidak akan berganjak dengan alasan kita memiliki tanggungjawab sebagai wakil rakyat.

“Kami mempertahankan pendirian kami untuk menolak segala bentuk rasuah dan kami berharap masyarakat akan mengetahui hal ini dan menolak rasuah. Hanya dengan menolak rasuah, ia dapat mengelakkan kerosakan di negara ini,” katanya.

 

Mengapa DAP & PKR Tak Sokong Pengundian Blok Mahfuz?

Keputusan DAP dan PKR untuk tidak menyokong pengundian blok yang disebut oleh Mahfuz dikritik hebat oleh rakyat Malaysia dan penyokong masing-masing di media sosial.

“YB, saya sebagai warga di kawasan anda merasa sangat kecewa dengan apa yang berlaku sekarang di Parlimen.

“Mengapa anda tidak menyuarakan rungutan anda terhadap Belanjawan,” kata pengguna Twitter Lam Ian.

Di bawah Peraturan Tetap 46 (3), RUU akan diajukan untuk undian suara “ya” dan “tidak” pada perdebatan dengan hasil yang diumumkan oleh Speaker.

Hasilnya dapat ditentang oleh seorang anggota parlimen berdasarkan Perintah Tetap Parlimen (4) dengan meminta suara blok yang melibatkan jumlah undi sebenar anggota parlimen yang hadir di Dewan.

Show More

Related Articles

Back to top button