AntarabangsaIsu Semasa

Ribuan Rakyat Thailand Protes Kekayaan Raja

Ribuan rakyat Thailand yang terdiri daripada aktivis demokrasi berkumpul di Bangkok pada hari Rabu untuk menuntut raja melepaskan kekayaannya yang bernilai jutaan dolar, mengubah gerakan protes mereka secara langsung pada kekayaan monarki yang tidak pernah disentuh.

Sekurang-kurangnya 7,000 penunjuk perasaan  turun ke jalan-jalan berhampiran ibu pejabat Bank Perdagangan Siam (SCB) untuk memprotes rahsia pengurusan kewangan Raja Maha Vajiralongkorn.

 

Protes Berbulan-Bulan Masih Belum Menunjukkan Tanda Untuk Reda

Demonstrasi itu berlaku setelah polis memanggil 12 pemimpin tunjuk perasaan untuk disoal siasat berhubung tuduhan fitnah kerajaan, penggunaan pertama undang-undang lese majeste Thailand dalam hampir tiga tahun.

Selama berbulan-bulan Thailand digegarkan oleh tunjuk perasaan oleh pemuda yang menuntut perlembagaan baru, reformasi monarki yang tidak dapat disentuh, dan Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha mengundurkan diri.

Banyak penunjuk perasaan pada hari Rabu mempamerkan simbol itik kuning seperti kemeja-T, topi dan topi keledar setelah para penunjuk perasaan menggunakan versi itik angin yang lebih besar minggu lalu untuk mempertahankan diri daripada meriam air dan gas pemedih mata polis.

 

Pertama Kali Protes Mengkritik Keluarga Diraja Thailand

Kerajaan Thailand memiliki sejarah protes politik yang panjang tetapi gerakan saat ini telah membuat kritikan hebat terhadap keluarga di raja.

Para penunjuk perasaan minggu lalu mengemukakan grafiti anti-kerajaan di sekitar markas polis di Bangkok tengah dan pada hari Rabu mereka meminta raja untuk menghentikan kawalan terhadap kewangan negara yang besar.

Setelah berkuasa selepas kematian ayahnya pada tahun 2016, raja yang baru telah mengambil alih Crown Property Bureau (CPB), yang mempunyai aset di bank, syarikat dan hartanah utama.

Lembaga biro itu sebelumnya diketuai oleh menteri kewangan yang dibenarkan untuk memberikan butiran kepada orang awam mengenai nilai kekayaan yang dianggarkan bernilai AS$30-US$60 bilion. Aset penuh masih disimpan secara peribadi dan tetap menjadi rahsia yang dijaga rapi.

 

Protes Rakyat Thailand Menyebabkan 55 Orang Cedera

Para penunjuk perasaan pada awalnya merancang untuk mengadakan demonstrasi di luar markas CPB, mendorong polis mengunci kawasan itu dengan dawai kawat dan barisan kontena penghantaran.

Tetapi semalam mereka memutuskan untuk menukar tunjuk perasaan itu ke pejabat utama Bank Perdagangan Siam – di mana raja adalah pemegang saham utama – untuk mengelakkan pertembungan dengan polis dan demonstrasi pihak lawan dari ultra-royalis.

Langkah itu menghilangkan ketakutan akan keganasan, setelah polis menggunakan meriam air dan gas pemedih mata pada tunjuk perasaan di luar parlimen minggu lalu, dengan 55 orang cedera dan enam tembakan. Punca tembakan sedang disiasat.

 

Apa Itu Undang-Undang Lese Majeste

Thailand mempunyai salah satu undang-undang lese majeste paling keras di dunia. Ia digunakan untuk menghalang segala kritikan terhadap monarki termasuk kandungan yang disiarkan atau dikongsi di media sosial.

Di bawah seksyen 112 Kanun Keseksaan, sesiapa yang disabitkan dengan kesalahan memfitnah, menghina atau mengancam raja, ratu atau pewaris menghadapi tiga hingga 15 tahun penjara untuk setiap tuduhan.

Undang-undang tersebut tidak digunakan sejak 2018, tetapi minggu lalu Perdana Menteri Prayut memberi lampu hijau kepada pihak berkuasa untuk menggunakannya.

Para pemimpin tunjuk perasaan bersuara menentang, dengan peguam hak asasi manusia, Anon Numpha – yang termasuk di antara 12 yang dipanggil untuk disoal siasat – memberitahu bantahan Rabu adalah “pembaharuan negara telah bermula sama ada anda mempercayainya atau tidak.”

 

Rakyat Kini Lebih Berani Mempersoalkan Keluarga Diraja Thailand

“Banyak orang Thailand yang tidak pernah berani mempersoalkan monarki sekarang telah mula bertanya mengenai raja ini,” katanya.

Parit “Penguin” Chiwarak, seorang pemimpin pelajar juga diminta untuk disoal siasat, mengatakan kepada AFP bahawa dia tidak takut dan mengatakan bahawa saman di bawah seksyen 112 hanya akan mendorong lebih banyak orang untuk menyertai gerakan tersebut.

“Adakah ini bererti monarki telah mengisytiharkan perang habis-habisan dengan rakyat?” katanya.

Jurucakap pemerintah Anucha Burapachaisri mengatakan kepada AFP bahawa pihak berkuasa “semakin bimbang terhadap usaha untuk melemahkan undang-undang” dan akan menggunakan “semua undang-undang yang berkaitan” untuk menghalang kekacauan.

Show More

Related Articles

Back to top button