MalaysiaPolitik

Luluskan Belanjawan 2021 Atau Kedudukan Dalam Politik?

Dalam masa dua hari, kita akan mengetahui sama ada Belanjawan 2021 akan lulus atau tidak.

Ketua kumpulan penyelidik politik dan tadbir urus Universiti Teknologi Malaysia Dr Mazlan Ali mengatakan ada kemungkinan untuk pertama kalinya di Malaysia sebuah parti, yang merupakan anggota Kerajaan Persekutuan, mungkin tidak menyokong rang undang-undang belanjawan.

 

Parti Pemerintah Sendiri Tidak Menyokong Belanjawan 2021?

“Tidak menghairankan jika Pakatan Harapan menentang belanjawan seperti yang diharapkan daripada pembangkang. Tetapi amat mengejutkan apabila sebuah parti pemerintah, Umno, bermain tarik tali dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menekan kedudukannya,” katanya.

Sekiranya semua Ahli Parlimen dari kerajaan bersetuju, Belanjawan 2021 harus diluluskan kerana terdapat 112 Ahli Parlimen kerajaan Perikatan Nasional sementara terdapat 108 Ahli Parlimen pembangkang.

Rakan kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun berkata masih terlalu awal untuk meneka siapa yang tidak akan menyokong Belanjawan 2021.

“Masih tidak dapat diberitahu sekarang. Tetapi varian terbesar adalah Umno mungkin secara keseluruhan atau sebahagian memilih untuk menyokong dan tidak menyokong,” katanya.

Umno (atau puak dalam parti), menurut Oh, masih berusaha untuk mengambil konsesi politik sebanyak mungkin dari Muhyiddin.

“Dan selalunya perbincangan di sebalik tabir ini akan berterusan hingga beberapa saat sebelum undian sebenar,” katanya.

Katanya, puak Umno yang terdiri daripada Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pengerusi Barisan Nasional, Datuk Seri Najib Razak masih bertahan.

“Ku Li (Ahli Parlimen Gua Musang Umno Tengku Razaleigh Hamzah) juga. Permainan di sini adalah untuk menggegarkan kepemimpinan Muhyiddin dan menggantikannya,” katanya.

 

Mengapa UMNO Mahu Menunjukkan Taringnya?

Mazlan menyatakan bahawa ada puak dalam Umno yang percaya bahawa semakin lama parti itu bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia dalam pemerintahan Perikatan, semakin lemah parti itu. Terdapat juga puak dalam parti yang percaya bahawa Umno perlu bersama Bersatu untuk menang dalam PRU15.

Mengenai sama ada PKR dan presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memilih untuk menentang Belanjawan 2021, Oh mengatakan ia bergantung pada langkah terakhir Umno.

“Sekiranya Umno akhirnya menentang, maka PKR kemungkinan akan mengikutinya, untuk menjatuhkan Muhyiddin. Sekiranya Umno berada dalam barisan, maka PKR mungkin tidak akan menentangnya, sebagai langkah kemungkinan untuk mewujudkan kerajaan perpaduan,” katanya.

 

Siapa Yang Dijangka Bakal Menolak Belanjawan 2021?

Profesor sosiopolitik Universiti Malaya, Awang Azman Awang Pawi berkata, beberapa suspek biasa dijangka menolak Belanjawan 2021. Beliau menamakan Pakatan Harapan (91 Ahli Parlimen dari PKR, DAP dan Amanah), Pejuang (parti Tun Dr Mahathir Mohamad yang belum didaftarkan dengan empat Ahli Parlimen) dan Parti Warisan Sabah (lapan Ahli Parlimen).

Namun, katanya Ahli Parlimen dari Umno juga mungkin menolak rang undang-undang belanjawan secara terbuka atau dengan tidak menghadiri Parlimen pada hari pengundian.

Pemimpin Umno seperti Najib dan Zahid, katanya, telah mengumumkan bahawa sokongan mereka terhadap rang undang-undang itu adalah bergantung kepada rakyat yang dibenarkan untuk mengambil wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan penambahan moratorium pinjaman secara automatik semasa wabak Covid-19 .

 

Saat Tepat Untuk Realisasikan Impian Anwar Menjadi Perdana Menteri?

Bagi Anwar, menurut seorang ahli Parlimen Pakatan, ia adalah saat yang tepat jika presiden PKR itu mahu menjadi Perdana Menteri.

“Jika Anwar tidak menyokong Belanjawan 2021, tidak akan ada kesempatan lain untuk menunjukkan bahawa Perdana Menteri tidak memiliki majoriti. Kerajaan tidak akan membenarkan undi tidak percaya,” katanya.

Mengenai apakah Belanjawan 2021 akan diluluskan, Awang Azman mengatakan itu bergantung pada rundingan terakhir antara Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dengan Pakatan dan beberapa anggota Parlimen Barisan.

“Mereka tidak sepenuhnya setuju dengan Belanjawan, tetapi tidak bermaksud mereka menolaknya sepenuhnya,” katanya.

Mazlan mengatakan terdapat risiko ia tidak diluluskan kerana “dalam politik, apa sahaja boleh berlaku,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button