Isu SemasaTempatan

Skandal Imigresen: Bagaimana Individu Dengan Rekod Jenayah Boleh Jadi Penjawat Awam

Penyiasat yang menyiasat sindiket penyeludupan antarabangsa yang didalangi oleh pegawai Imigresen bingung bagaimana individu yang mempunyai rekod jenayah dapat memasuki perkhidmatan awam.

Ini berikutan penemuan bahawa seorang pegawai Imigresen, dengan gred KP 19, mempunyai rekod jenayah kecurian kenderaan.

Sumber yang dekat dengan siasatan mengatakan bahawa anggota Imigresen juga dipercayai anggota sindiket kecurian kenderaan, yang didalangi oleh ejen pekerja asing.

 

Pegawai Imigresen Turut Menjadi Anggota Kongsi Gelap?

“Anggota Imigresen itu juga dikatakan sebagai anggota kongsi gelap. Bagaimana seseorang yang mempunyai rekod jenayah boleh dilantik ke dalam perkhidmatan awam?

“Kaitannya sebelum ini dengan jenayah menyebabkan peningkatan dalam kes penyeludupan migran,” kata sumber itu hari ini.

Sebelum ini, pegawai Imigresen terbabit didapati memiliki empat kenderaan mewah, termasuk Roll Royce Phantom, Mustang, Range Rover dan Audi.

Sementara itu, sumber itu mengatakan bahawa 12 pekerja asing yang ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berikutan operasi yang diberi nama Ops Selat, dengan bantuan Jabatan Imigresen sejak Isnin lalu, adalah anggota sindiket penyeludupan migran antarabangsa.

 

Pegawai Imigresen Ini Disokong Oleh Ejen Pekerja Asing

Sumber itu menambah bahawa salah seorang ejen yang ditahan berada dalam senarai dikehendaki polis.

“Dia terlibat dalam tiga kes polis yang melibatkan pencurian kenderaan dan konspirasi dalam sebuah sindiket pelacuran di kalangan warga China.

“Dia adalah ejen yang sama yang membantu menyimpan empat kenderaan mewah anggota Imigresen,” kata sumber itu.

Sementara itu, Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Norazlan Mohd Razali mengesahkan bahawa 56 orang telah ditahan sehingga kini.

Katanya, mereka merangkumi 34 pegawai Imigresen, 12 ejen pekerja asing dan 10 orang awam.

 

Orang Awam Yang Membenarkan Akaun Bank Mereka Digunakan Juga Ditangkap

“10 orang awam yang ditahan telah membenarkan akaun bank mereka digunakan untuk menyimpan wang rasuah yang terkumpul.

“Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap ejen pekerja asing itu. Kami akan bekerjasama dengan Jabatan Imigresen dan polis untuk memastikan siasatan menyeluruh mengenai perkara itu,” tambahnya.

Pada hari Sabtu, SPRM menahan tiga pegawai Imigresen, termasuk seorang timbalan pengarah, kerana siasatan terhadap sindiket itu semakin meluas.

Baru-baru ini dilaporkan bahawa SPRM telah melancarkan sindiket yang melibatkan pegawai Jabatan Imigresen, yang menyebabkan pelanggaran serius di sempadan negara.

 

Modus Operandi

Mana-mana pelawat yang telah disenarai hitam dan ingin memasuki Malaysia akan diuruskan oleh sindiket, dengan perincian mereka, seperti nama, nombor pasport dan jadual perjalanan, diserahkan kepada ejen di sini.

Ejen-ejen ini kemudian menghubungi pegawai Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan klia2 untuk mendapatkan kaunter untuk membantu pekerja asing dan pelawat asing yang disenarai hitam masuk ke Malaysia dengan mudah.

Ini juga berlaku bagi mereka yang meninggalkan negara ini, termasuk yang disenarai hitam, mereka yang mempunyai pas lawatan sosial dan pasport palsu.

Hanya kaunter terpilih di KLIA dan klia2 yang akan digunakan oleh pekerja dan pelawat asing ini.

Sehingga kini, wang tunai lebih daripada RM800,000 telah disita, bersama lebih daripada 26 kenderaan mewah dan empat motosikal berkuasa tinggi.

Juga dirampas adalah rumah, tanah, barang kemas dan lain-lain. Sindiket itu dipercayai melibatkan rangkaian penyeludupan antarabangsa yang merangkumi China, Vietnam, Indonesia dan Bangladesh.

Show More

Related Articles

Back to top button