Hiburan

Wawancara Kontroversi 1995 Antara Puteri Diana Dan BBC Disiasat

BBC mengumumkan akan memulakan penyelidikan mengenai bagaimana ia memperoleh wawancara kontroversi 1995 dengan Puteri Diana yang merosakkan perkahwinannya dengan Putera Charles.

Syarikat itu mengatakan telah meluluskan pelantikan mantan hakim Mahkamah Agung John Dyson untuk mengetuai siasatan, yang dilakukan setelah terdapat dakwaan dari adik lelaki mendiang Diana, Charles Spencer.

Wawancara BBC Memancing Puteri Diana Dengan Dokumen Palsu?

Spencer telah menuduh Martin Bashir, wartawan program Panorama, menggunakan dokumen palsu untuk meyakinkan kakaknya untuk mengambil bahagian dalam wawancara tersebut.

Dalam wawancara pada November 1995, yang ditonton oleh 22.8 juta orang, Puteri Diana memperincikan masalah rumah tangganaya dengan pewaris takhta, Putera Charles.

Diana mengatakan “ada tiga orang” dalam perkahwinannya – dia, Charles dan kekasihnya, Camilla Parker-Bowles. Diana juga mengakui dia sendiri tidak setia dalam hubungannya dengan suami.

Diana dan Charles bercerai secara rasmi pada tahun 1996. Puteri Diana meninggal dunia dalam kemalangan kereta di Paris pada tahun berikutnya.

Laporan Spencer mendakwa bahawa Bashir menggunakan kaedah yang tidak telus untuk memujuk Diana bercerita, termasuk dengan mendakwa anggota kakitangan Diana sendiri dibayar untuk mengintipnya.

 

BBC Bekerjasama Menyiasat Dakwaan Tersebut

Bulan ini, Spencer mengatakan BBC telah gagal meminta maaf atas apa yang dikatakannya sebagai dokumen palsu dan “tipu daya lain” yang menyebabkan dia memperkenalkan Diana kepada Bashir.

Ketua Pengarah BBC Tim Davie mengatakan syarikatnya bertekad untuk mendapatkan kebenaran mengenai tuntutan Spencer.

Spencer mengatakan, Bashir membuat serangkaian tuduhan kepada dirinya dan adiknya seperti Diana diganggu oleh perkhidmatan keselamatan dan bahawa dua pembantu kanan dibayar untuk memberikan maklumat mengenai dirinya.

Dia mengatakan Bashir memberikan penyata bank palsu untuk menyokong tuntutan tersebut.

“Ini adalah penyelidikan penting yang akan saya mulakan dengan segera,” kata Dyson dalam satu kenyataan. “Saya akan memastikan semuanya teliti dan adil.”

 

Martin Bashir Ketika Itu Kurang Terkenal?

BBC menetapkan kerangka acuan untuk penyelidikan itu, dengan fokus utama kepada Bashir, yang kurang dikenali pada masa itu tetapi terus memiliki karier global selepas wawancara.

Ia akan mempertimbangkan “penyata bank palsu yang bermaksud menunjukkan pembayaran kepada mantan pekerja Earl Spencer … (dan) pembayaran yang dinyatakan kepada anggota Rumah Tangga Diraja”.

Ini juga akan menyiasat dakwaan yang dibuat oleh Spencer mengenai Bashir kepada Daily Mail, yang mengatakan wartawan itu membuat “tuntutan mengejutkan” mengenai Ratu Elizabeth II, Charles dan bangsawan lain.

Bashir belum memberikan maklum balas terhadap tuntutan terbaru. BBC mengatakan bahawa dia tidak sihat setelah dijangkiti koronavirus.

BBC telah dituduh sebagai rakan subahat dalam siasatan sebelumnya ketika desas-desus mengenai kaedah yang dikatakan oleh Bashir pertama kali muncul.

Penyiar yang dibiayai secara terbuka itu mengatakan siasatan terbarunya akan diterbitkan setelah selesai.

“BBC bertekad untuk mendapatkan kebenaran tentang peristiwa ini dan itulah sebabnya kami telah menjalankan penyelidikan bebas,” kata Tim Davie.

Show More

Related Articles

Back to top button