AntarabangsaIsu Semasa

Pembunuh Upahan Profesional Wanita Taliban Dibebaskan

Pembunuh upahan wanita yang menggoda seorang pegawai keselamatan Afghanistan sebelum menembak dan membuang mayatnya di tanah perkuburan adalah antara ribuan penjenayah Taliban yang dibebaskan sebagai sebahagian daripada rancangan perdamaian.

Walaupun golongan Islamis ultra-konservatif melarang wanita dari banyak bidang kehidupan, mereka tetap menjadi pilihan untuk digunakan sebagai pembunuh upahan.

Muzghan dan ibu saudaranya Nasreen bebas dari penjara pada bulan September setelah mengaku sebagai anggota rangkaian Haqqani Taliban yang sangat ganas.

 

Wanita Digunakan Sebagai Umpan Untuk Membunuh Ejen Perisik

Kedua-dua wanita itu telah berdepan hukuman mati setelah beberapa pembunuhan, termasuk pembunuhan ejen perisik Afghanistan di rumah mereka.

Mereka menggunakan anak perempuan Nasreen sebagai umpan “untuk melayaninya” atas perintah seorang komandan Taliban, kata seorang pegawai keamanan kepada AFP.

Pasangan itu kemudian menembak lelaki itu dengan sepucuk pistol yang dilengkapi dengan peredam dan memuatkan mayatnya ke dalam kotak logam yang mereka tinggalkan di tanah perkuburan tempatan, kata fail kes.

 

Wanita Taliban Pembunuh Produktif, Turut Bunuh Ahli Keluarga

Dokumen pengadilan yang dilihat oleh AFP menunjukkan bahawa kedua-duanya adalah pembunuh produktif yang bukan hanya mahir dalam menggoda tetapi juga pada pembunuhan kejam, termasuk saudara mereka sendiri.

Dua lelaki dari keluarga Muzghan dan Nasreen yang bekerja sebagai anggota polis, turut mati di tangan mereka. Seorang diracun dan seorang lagi terbunuh akibat bom yang diletakkan di bawah tempat duduk keretanya.

Sebelum penangkapan mereka pada tahun 2016, pasangan itu juga bekerjasama dengan orang lain termasuk suami Muzghan untuk melakukan bom tangan dan tembakan rambang di kuil sufi dan di balai polis.

“Saya ditangkap kerana membunuh, menculik dan bekerjasama dengan rangkaian Haqqani. Saya tidak akan menyertai kumpulan ini lagi,” kata Muzghan dalam sebuah video yang dibuat sebelum dia dibebaskan.

 

Daripada 5000 Tahanan Hanya 5 Wanita Taliban Terlibat

Jarang sekali wanita mengambil bahagian dalam serangan untuk Taliban yang terkenal kerana melarang sekolah untuk kanak-kanak perempuan, memaksa wanita memakai burqa dan kadang-kadang membunuh mereka yang dituduh berzina.

Dari lebih daripada 5,000 tahanan Taliban yang dibebaskan di bawah pertukaran tahanan dengan prasyarat untuk rundingan damai dengan pemerintah Afghanistan, hanya lima wanita yang terlibat.

Kes seperti kes mereka “hampir tidak pernah didengar”, kata penganalisis Ashley Jackson dari kumpulan pemikir Institut Pembangunan Luar Negara.

“Norma dan ideologi Taliban dengan tegas menurunkan wanita ke bidang domestik,” katanya kepada AFP.

“Untuk membiarkan mereka ikut serta, atau mengakui bahawa mereka berperanan dalam melancarkan perang, akan menentang prinsip ideologi gerakan.”

 

Pertukaran Tahanan Dilakukan Antara Taliban & Afghanistan Mendapat Kecaman

Pertukaran tahanan, yang juga menyaksikan Taliban membebaskan sekitar 1,000 pasukan keselamatan Afghanistan, mendapat kecaman antarabangsa ketika muncul pemberontak yang telah membunuh tentera asing sedang dibebaskan.

Kabul mengatakan banyak pemberontak yang dibebaskan terus kembali ke medan perang.

Nasreen dan Muzghan adalah antara kumpulan terakhir dari 400 tahanan paling berbahaya yang akan dibebaskan.

 

Taliban Bertegas Mereka Hanya Anggota Biasa Taliban

Walaupun Taliban menegaskan kebebasan mereka, jurucakap Zabihullah Mujahid mengatakan bahawa wanita itu adalah “anggota biasa keluarga Taliban” yang ditangkap semasa operasi AS.

“Sudah tentu, anggota wanita (pemberontak) keluarga bekerjasama … tetapi wanita tidak termasuk, direkrut atau diperintahkan untuk mengambil bahagian dalam operasi,” katanya kepada AFP.

Seorang tahanan wanita ketiga yang dibebaskan dalam pertukaran itu ialah Nargis, seorang warganegara Iran yang menjadi warganegara Afghanistan dan pegawai polis setelah berkahwin dengan lelaki tempatan.

Dia disabitkan dengan kesalahan membunuh seorang pelatih polis AS di Kabul pada tahun 2012, yang menurut para pegawai adalah serangan orang dalam pertama oleh seorang wanita.

Pegawai Taliban mengatakan dua wanita lain dari keluarga pemberontak adalah antara tahanan yang dibebaskan dan semuanya kini telah kembali ke rumah mereka.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button