AntarabangsaIsu SemasaTeknologi

Apa Sahaja Data Yang Dijejaki Tentera AS Melalui Aplikasi Muslim Pro?

Tentera AS membeli maklumat peribadi yang dikumpulkan dari pelbagai aplikasi di seluruh dunia, termasuk beberapa aplikasi yang digunakan oleh orang Islam yang telah dimuat turun hampir 100 bilion kali, tulis sebuah laporan.

Tentera AS Memperoleh Data Orang Islam Daripada Beberapa Aplikasi

Siasatan oleh majalah dalam talian Motherboard yang diterbitkan pada hari Isnin (16 November)  mendapati Komando Operasi Khas AS memperoleh data lokasi dari beberapa syarikat.

Aplikasi yang paling popular di antara yang disasarkan adalah aplikasi doa dan Al-Quran Muslim yang dikenali sebagai Muslim Pro, dengan lebih daripada 98 juta muat turun di seluruh dunia. Yang lain termasuk aplikasi temu janji Muslim.

Berdasarkan catatan umum, wawancara dengan pemaju, dan analisis teknikal, penyelidikan Motherboard menyatakan bahawa beberapa syarikat memperoleh data lokasi aplikasi ketika pengiklan membayar untuk memasukkan iklan mereka ke dalam aplikasi.

Tentera AS mengesahkan laporan berita itu

“Akses kami ke perisian digunakan untuk menyokong keperluan misi Pasukan Operasi Khusus di luar negara,” kata Komander Tentera Laut, Tim Hawkins.

“Kami dengan tegas mematuhi prosedur yang telah ditetapkan untuk melindungi privasi, kebebasan sivil, hak perlembagaan dan undang-undang warganegara Amerika.”

Apa Sahaja Data Yang Dijejaki Tentera AS

Salah satu syarikat yang terlibat dalam penjualan data lokasi, X-Mode, mengatakan ia menjejaki 25 juta peranti di Amerika Syarikat setiap bulan dan 40 juta di tempat lain – termasuk di Kesatuan Eropah, Amerika Latin, dan wilayah Asia-Pasifik.

Motherboard memasang aplikasi temu janji Muslim Mingle ke telefon Android dan menyaksikannya berulang kali menghantar koordinat lokasi geografi yang tepat bersama dengan nama rangkaian WiFi ke X-Mode.

Siasatan mendapati aplikasi lain yang menyampaikan data lokasi termasuk aplikasi pengiraan langkah yang dikenali sebagai Accupedo, aplikasi cuaca Global Storms, dan CPlus for Craigslist.

Senator AS Ron Wyden memberitahu Motherboard bahawa X-Mode juga mengakui menjual data yang dikumpulkannya kepada “pelanggan tentera AS” yang lain.

Syarikat X-Mode mempertahankan kegiatan tersebut

“X-Mode melesenkan panel datanya kepada sebilangan kecil syarikat teknologi yang mungkin bekerjasama dengan perkhidmatan ketenteraan kerajaan, tetapi kerja kami dengan kontraktor seperti itu bersifat antarabangsa dan terutama tertumpu pada tiga kes penggunaan: kontra-keganasan, keselamatan siber dan meramalkan kawasan merah COVID-19 pada masa depan,” hujah X-Mode kepada majalah dalam talian, Motherboard.

Muslim Pro Nafi Jual Data

“Ini adalah tidak tepat dan tidak betul. Perlindungan terhadap privasi pengguna Muslim Pro adalah keutamaan kami,” kata ketua komuniti Muslim Pro, Zahariah Jupary.

“Sebagai antara aplikasi paling dipercayai pengguna Muslim sejak 10 tahun lalu, kita memastikan standard privasi terbaik dan perlindungan data peribadi, dan tidak pernah berkongsi maklumat peribadi pengguna,” katanya.

Beliau juga berkata, syarikat pembangun aplikasi berkenaan sudah melancarkan siasatan dalaman dan menilai semula polisi pengurusan data untuk memastikan maklumat peribadi pengguna diuruskan dengan sewajarnya.

Zahariah berkata, Muslim Pro bekerjasama dengan X-Mode sejak empat minggu lalu, tetapi sudah membatalkan sebarang hubungan dengan syarikat itu dan semua rakan datanya.

Bagaimanapun, beliau tidak mendedahkan butiran mengenai bentuk hubungan antara Bitsmedia dan X-Mode.

Show More

Related Articles

Back to top button