Bisnes & Ekonomi

Rakyat Malaysia Bakal Mengalami Krisis Persaraan Kerana Pengeluaran Wang KWSP?

Putrajaya mungkin menghadapi rintangan besar dalam usaha untuk menangani krisis persaraan dengan membiarkan penyumbang swasta mengeluarkan simpanan dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) utama mereka, kata para penganalisis kewangan dan kesatuan sekerja.

Sebanyak 2.2 juta penyumbang hampir menghabiskan dana Akaun 2 mereka sementara 32 peratus mempunyai kurang dari RM5,000 dalam Akaun 1 mereka, kata pengurus dana pencen swasta itu baru-baru ini.

Di bawah Belanjawan 2021, pentadbiran Perikatan Nasional akan membiarkan pekerja yang diberhentikan mengeluarkan maksimum RM500 setiap bulan dari Akaun 1 mereka selama 12 bulan mulai Januari tahun depan, antara beberapa langkah yang dilancarkan untuk membantu pekerja yang terjejas oleh pandemik Covid-19.

 

Mengeluarkan Wang Dari Akaun 1 KWSP Membahayakan Simpanan Hari Tua Rakyat

Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia, Datuk Halim Saad berkata, dasar itu membahayakan kedua-dua pencarum dan sistem dana pencen swasta, yang kini terpaksa mengeluarkan wang kepada berjuta-juta orang yang tidak memiliki tabungan yang besar.

“Dengan keadaan sekarang, sukar bagi KWSP untuk mendapatkan sebahagian besar daripada pelaburan dan dividen yang baik,” katanya dalam wawancara dengan Malay Mail.

“Jadi dengan simpanan mereka sudah hampir habis, apa yang akan terjadi dengan persaraan mereka? Malah ramai yang tidak mempunyai cukup wang dalam Akaun 1 mereka dan KWSP mungkin perlu mengemukakan wang terlebih dahulu,” tambahnya.

 

Hampir Separuh Pencarum KWSP Mempunyai Simpanan Kurang Daripada RM10,000

Hampir separuh pencarum KWSP di bawah 55 (5.38 juta) mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000, menurut laporan berita 11 November yang menyebut ketua pegawai eksekutif dana itu, Datuk Tunku Alizakri Alias, yang sekali lagi meminta penyelesaian segera untuk masalah persaraan negara.

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz minggu ini mendedahkan bahawa satu pertiga penyumbang mempunyai kurang dari RM5,000 dalam akaun yang sama, sementara 10 peratus lagi mempunyai simpanan antara RM5,000 hingga RM10,000.

Dalam temu bual dengan TV3 pada hari Isnin, menteri itu mengatakan bahawa masalahnya adalah struktur dan memerlukan penyelesaian jangka panjang. Tetapi beliau mempertahankan keputusan untuk membenarkan para pencarum mengeluarkan simpanan KWSP mereka jika diperlukan, dengan menyatakan bahawa ia adalah langkah popular yang diterima dengan baik oleh pihak berkepentingan.

Ini mungkin berlaku di kalangan penyumbang yang lebih tua berumur 54 tahun ke atas yang mungkin merasa kurang kesan negatif polisi kerana mereka mempunyai lebih banyak penjimatan daripada penyumbang yang lebih muda, kata Halim.

Tetapi dengan lebih separuh daripada penyumbang ini mempunyai wang di bawah RM50,000 yang diketepikan untuk bersara, kesatuan itu mengatakan langkah itu masih berbahaya dalam jangka masa panjang.

 

MTUC Cadang Kerajaan Bantu Rakyat Cara Lain

“Lebih baik sekiranya kerajaan membantu rakyat daripada melakukan sesuatu yang akan membahayakan wang persaraan mereka,” kata Halim yang turut menyatakan kemampuan para penyumbang yang lebih tua untuk mengatasi pengurangan simpanan dalam jangka pendek.

“Saya rasa kerajaan tidak dapat mencari jalan keluar yang mudah dari tanggungjawab mereka … mereka harus mencontohi negara-negara seperti Singapura dan Jerman,” tambah presiden MTUC itu yang turut meminta peningkatan bantuan untuk pekerja swasta, termasuk untuk penambahbaikan kemahiran dan penggajian semula.

Perancang kewangan pula percaya bahawa dasar itu, walaupun perlu, mungkin juga membawa akibat jangka panjang yang berbahaya bahkan untuk penyumbang dari golongan berada kerana sebilangan besar daripadanya masih belum celik kewangan.

Ada yang meminta pengeluaran secara bersyarat, seperti kaunseling perancangan kewangan wajib, atau mengurangkan had pengeluaran menjadi hanya enam bulan dan bukan satu tahun.

 

Ramai Yang Masih Belum Celik Kewangan

“Bagi sebilangan besar pekerja sektor swasta simpanan KWSP adalah satu-satunya wang pencen mereka,” kata Dennis Chin, perancang kewangan dengan Harveston Financial Group, sebuah syarikat pengurusan kekayaan dan kewangan swasta.

“Kita tidak boleh mendorong mereka untuk memanfaatkan simpanan persaraan mereka kerana mereka boleh menyalahgunakan dasar memandangkan tahap celik kewangan di kalangan B40 dan M40 masih sangat rendah,” tambahnya.

“Ada banyak golongan profesional yang saya tahu yang tidak mengetahui pengetahuan asas pengurusan kewangan, seperti tidak mengetahui bahawa simpanan tetap dapat menjana pendapatan daripada akaun simpanan.”

Hampir 70 peratus rakyat Malaysia memerlukan sokongan literasi kewangan, menurut tinjauan baru-baru ini oleh platform Literasi kewangan yang baru dilancarkan, Multiply.

Mercer, seorang perunding sumber manusia AS, mengatakan KWSP dapat melihat kekurangan sekitar RM39.5 bilion apabila dasar pengeluaran Akaun 1 berkuat kuasa Januari tahun depan.

Kerajaan juga telah membenarkan syarikat mengurangkan bahagian sumbangan mereka dari 11 kepada sembilan peratus.

Show More

Related Articles

Back to top button