AntarabangsaIsu Semasa

3 Negara Kini Sebahagian Dari Rakan Baharu ASEAN

Cuba, Colombia dan Afrika Selatan telah menjadi rakan Asean pada tahun 2020 setelah menandatangani Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (TAC) blok itu.

Perjanjian itu, yang menetapkan kod tingkah laku untuk mengatur hubungan antara negara di Asia Tenggara, kini memiliki sejumlah 43 penandatangan.

Bercakap pada upacara penandatanganan yang diadakan dalam talian di Hanoi pada hari Selasa, Wakil Perdana Menteri Vietnam dan Menteri Luar Negeri, Pham Binh Minh menyambut ketiga negara, dengan mengatakan penyertaan mereka menandakan komitmen kuat terhadap matlamat dan prinsip perjanjian serta keinginan untuk mengeratkan kerjasama dengan negara-negara Asean.

 

Apa Sahaja Yang Perlu Anda Tahu Tentang Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (TAC) ASEAN

TAC mempromosikan dan mempertahankan keamanan dan kestabilan serantau yang pada awalnya ditandatangani oleh anggota pengasas Asean pada tahun 1976. Kemudian TAC dibuka untuk semua negara yang ingin meningkatkan hubungan mereka dengan Asean.

TAC memberi tumpuan kepada penyelesaian perselisihan dan kerjasama secara damai dalam bidang kepentingan bersama.

Menurut laporan berita Vn Express, upacara penandatanganan berlangsung bersama dengan Mesyuarat Menteri Luar Asean (AMM) untuk mempersiapkan Sidang Kemuncak Asean ke-37 yang dihoskan dalam talian oleh Vietnam pada 12-15 November.

 

Langkah ASEAN Pada Tahun 2020

Mempengerusikan AMM, Minh berkata Asean sedang melalui masa yang sukar dan perlu menunjukkan solidariti, sekarang lebih dari sebelumnya.

“Asean perlu menunjukkan solidariti dan perpaduan untuk memenuhi inisiatif Asean 2020, mengubah Wawasan Komuniti Asean 2025 menjadi kenyataan, dan secara efektif menanggapi cabaran yang muncul, terutama pandemik Covid-19,” katanya.

Menteri Luar Negeri Asean yang lain juga mengatakan 2020 adalah tahun yang mencabar, sukar dan tidak menentu dengan Covid-19 menjadi wabak yang mematikan, persaingan semakin meningkat di antara negara besar, dan isu keselamatan tradisional dan bukan tradisional muncul.

 

Kesepakatan Anggota ASEAN 2020

Mereka sepakat bahawa untuk memastikan pemulihan pasca pandemik, kelangsungan rantai bekalan harus dipastikan, perdagangan antara negara dipulihkan, perjanjian perdagangan bebas generasi baru seperti Kerjasama Ekonomi Komprehensif Regional (RCEP) dilakukan, dan jurang pembangunan di Asean disempitkan dengan memajukan kerjasama antara sub-wilayah.

Para menteri juga membincangkan hal-hal serantau dan antarabangsa, termasuk Laut China Selatan, militerisasi berterusan dan tuntutan kedaulatan yang tidak berasas kerana mengancam keamanan dan kestabilan.

Mereka juga menekankan Konvensyen PBB 1982 mengenai Undang-Undang Laut (1982 UNCLOS) dalam menyelesaikan masalah.

Sidang Kemuncak Asean dan pertemuan yang berkaitan akan menampilkan 20 aktiviti di peringkat tertinggi, termasuk pertemuan ASEAN + 1 dengan China, Jepun, Korea Selatan, India, Amerika Syarikat, PBB dan Australia; Sidang Kemuncak Asia Timur ke-15 (EAS); dan sidang kemuncak Perkongsian Ekonomi Komprehensif Wilayah keempat (RCEP).

Show More

Related Articles

Back to top button