AntarabangsaIsu Semasa

Perancis Cari Jalan Menjelaskan Maksud Macron Tentang Islam

Perancis dilihat mengalami tekanan setelah Presiden mereka mengeluarkan kenyataan yang telah mengguris hati orang Islam di seluruh dunia.

boikot perancis di indonesia
Boikot barangan buatan Perancis di sebuah pasaraya di Indonesia. Sumber Imej: ISMAWeb

Gesaan memboikot barangan buatan Perancis semakin memuncak di dunia Arab dan negara-negara Islam yang lain termasuk Indonesia selepas Emmanuel Macron berikrar mempertahankan kartun yang menggambarkan Nabi Muhammad SAW.

Malaysia menerusi Menteril Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein juga menyebut bahawa, “Malaysia menjunjung hak kebebasan bersuara dan hak asasi manusia selagi ia digunakan secara bertanggungjawab serta penuh hormat, sekali gus tidak menafikan dan melanggar hak pihak lain.”

“Dalam konteks ini, mencemarkan dan mengecam Nabi Muhammad SAW yang paling mulia dalam Islam serta mengaitkan Islam dengan keganasan, telah melangkaui batas hak berkenaan.

“Tindakan itu bersifat provokatif dan tidak menghormati agama Islam serta lebih dua bilion umat Islam di seluruh dunia,” kata Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

 

Umat Islam Tidak Menerima Kebebasan Bersuara Sebagai Alasan Untuk Tidak Menghormati Agama

Di Indonesia pula yang memiliki majoriti penduduk Islam terbesar di dunia, Presidennya Joko Widodo mengutuk tindakan Presiden Perancis, Emmanuel Macron, yang mempertahankan penerbitan kartun menghina Nabi Muhammad SAW atas alasan kebebasan bersuara.

“Pertama, Indonesia mengutuk sekeras-kerasnya keganasan yang berlaku di Paris dan Nice. Kedua, Indonesia juga mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan Presiden Perancis yang menghina Islam.

“Kebebasan bersuara yang merosakkan penghormatan, kesucian dan nilai beragama tidak boleh dibenarkan, malah perlu dihentikan, namun mengaitkan agama dengan keganasan adalah satu kesalahan besar.

“Perbuatan menyakitkan hati umat Islam di seluruh dunia ini boleh menyebabkan perpecahan ketika dunia memerlukan penyatuan untuk berdepan pandemik COVID-19,” kata Joko Widodo.

 

Macron Faham Kartun Nabi Muhammad SAW Itu Mengejutkan Umat Islam

Macron bagaimanapun menjawab bahawa beliau memahami jika umat Islam ‘terkejut’ dengan kartun yang menggambarkan Nabi Muhammad SAW.

“Saya memahami orang akan terkejut dengan karikatur terbabit, namun saya tidak boleh menerima keganasan disebabkan perkara itu.

“Menjadi tanggungjawab kami untuk melindungi kebebasan dan hak kami,” katanya dalam satu temubual bersama Al-Jazeera.

 

Kejadian Mengakibatkan Islamofobia Kembali Di Perancis

Setelah kejadian pembunuhan seorang guru di luar bandar Paris, Paris dikejutkan sekali lagi dengan serangan lelaki bersenjatakan pisau di sebuah gereja di Nice mengakibatkan tiga mangsa terbunuh, yang dikaitkan dengan pengganas.

Brahim Issaoui, 21, yang tiba dari Tunisia bulan lalu, telah disyaki mengamuk dan membunuh tiga orang di sebuah gereja di Notre-Dame Basilica, Nice.

 

Perancis Mencari Cara Bertindak Ke Atas Gerakan Anti-Perancis

Susulan daripada kejadian-kejadian tragis ini serta serangan balas anti-Perancis yang semakin meningkat di beberapa negara Islam, Perancis sedang merancang untuk melantik pasukan khas untuk menjelaskan pandangan Emmanuel Macron tentang sekularisme dan kebebasan bersuara, kata pegawai kerajaan seperti yang dilaporkan di TheGuardian.

Senarai barangan yang diboikot di Timur Tengah. Sumber Imej: SuaraMerdeka

Pertumbuhan sentimen anti-Perancis juga berpotensi untuk memperdalamkan lagi konflik yang sudah terjadi antara Macron dan Turki berkenaan Libya dan eksplorasi minyak di timur Mediterranean.

Macron telah mengadakan sebuah wawancara panjang di Al Jazeera Arabic untuk membenarkan pendekatannya, tetapi setakat ini hanya mendapat sokongan penuh atas pendiriannya daripada menteri luar Emiriah Arab Bersatu, Anwar Gargash.

 

Macron Cuba Meyakinkan Pemimpin Islam

Macron juga telah bercakap menerusi perbualan telefon dengan pemimpin Palestin, Mahmoud Abbas, untuk meyakinkannya bahawa dia membezakan antara keganasan dan ekstremisme di satu pihak, dan Islam dan pemikiran Islam di sisi lain.

Ramai pemimpin Arab telah mengutuk pembunuhan guru Perancis, Samuel Paty pada 16 Oktober lalu serta pembunuhan di Nice dan kejadian di Vienna pada 2 November.

Akan tetapi tahap kritikan terhadap pendirian Macron terhadap kebebasan bersuara telah mengejutkan beberapa pegawai Perancis.

Terdapat juga kebimbangan terhadap beberapa agensi berita arus perdana di Turki dan Qatar apabila mereka mengeluarkan pendapat yang menyatakan bahawa hak-hak umat Islam di Perancis telah ditekan.

Macron juga telah dilukis karikaturnya sebagai setan di Iran manakala patung berbentuk Macron juga dibakar di Bangladesh setelah 50,000 orang turun ke jalanan dalam sebuah bantahan.

 

Apa Kata Arab Saudi?

Kementerian luar Arab Saudi mengeluarkan kenyataan bagi “menolak segala usaha untuk mengaitkan Islam dengan keganasan, dan mengutuk kartun nabi yang menyinggung perasaan”.

Anwar Gargash.
Menteri Luar Emiriah Arab Bersatu, Anwar Gargash menyokong Macron. Sumber Imej: Nikkei Asian Review

Pemerintahnya juga meminta “kebebasan intelektual dan budaya menjadi mercu tanda penghormatan, toleransi dan kedamaian yang menolak amalan dan tindakan yang menimbulkan kebencian, keganasan dan ekstremisme dan bertentangan dengan nilai-nilai hidup bersama”.

Gargash, sekutu Perancis dan penentang Turki di Libya, mengatakan dalam wawancara dengan Die Welt: “[Umat Islam] harus mendengar dengan teliti apa yang dikatakan oleh Macron dalam ucapannya. Dia tidak mahu menggegarkan umat Islam di barat, dan dia benar.”

Beliau menambahkan: “Sebagai seorang Muslim, saya merasa tersinggung dengan karikatur tertentu. Tetapi sebagai orang yang berfikir, saya melihat politik yang dijalankan mengenai topik ini. Dengan serangannya ke atas Perancis, Erdoğan memanipulasi masalah agama untuk tujuan politik.

“Kata-kata presiden Perancis sengaja diambil di luar konteks.”

 

Erdoğan Mempergunakan Kontroversi Ini Untuk Politik?

Gargash mengatakan Erdoğan menggunakan kontroversi itu untuk meningkatkan pemulihan politik. “Sebaik sahaja Erdoğan melihat celah atau kelemahan, dia menggunakannya untuk meningkatkan pengaruhnya. Hanya apabila dia ditunjukkan garis merah, dia sudah bersedia untuk berunding, ”katanya.

“Erdoğan ingin menjadi pemimpin Islam Sunni. Itulah sebabnya dia memperagakannya. Tetapi sebenarnya ini adalah projek politik, bukan projek teologi. “

Dia mengatakan bahawa tujuan sebenar presiden Turki adalah untuk memperluas pengaruh negaranya di dunia Islam yang sudah meluas dari Teluk ke Mediterranean barat.

“Erdoğan ingin menggunakan situasi ini dan membina semula kerajaan Uthmaniyyah. Seperti Iran, ia menjalankan kebijakan imperialis, dan itu adalah salah satu bahaya utama di rantau ini, ”katanya.

“Macron adalah salah satu dari sedikit ahli politik Eropah yang secara terbuka menentang pengembangan wilayah Turki,” kata Gargash. “Eropah memerlukan sikap bersatu terhadap Turki”.

Macron menegaskan bahawa kartun itu bukan penerbitan rasmi. Dia berkata: “Saya memahami dan menghormati bahawa kita boleh terkejut dengan kartun-kartun ini, tetapi saya tidak akan pernah menerima bahawa kita boleh membenarkan kekerasan fizikal untuk kartun-kartun ini. Saya akan selalu mempertahankan kebebasan untuk mengatakan, menulis, berfikir, menarik di negara saya. “

 

Apa Kata Pemimpin Islam Di Perancis?

Beberapa pemimpin Islam di Perancis pula membidas kempen boikot barangan negara itu di negara Islam lain.

Imam tiga masjid dan ketua tiga pertubuhan Islam di Perancis, dalam satu kenyataan bersama, menyifatkan tindakan itu sebagai ‘tidak adil’ serta menuduh dalang kempen berkenaan sebagai ‘memperalatkan agama bagi meraih manfaat politik’.

“Ada masanya kita perlu menunjukkan solidariti dengan negara yang menjadi mangsa serangan tidak rasional sejak beberapa minggu lalu.

“Undang-undang Perancis ‘memberi banyak ruang kepada kebebasan bersuara’ dan memberi rakyatnya hak ‘untuk percaya atau tidak mempercayai’,” katanya.

Iman masjid utama di Paris, Lyon dan Pulau Reunion di Mediterranean Perancis bersama tiga pertubuhan Islam Perancis mengutuk keganasan dan ‘semua bentuk keganasan atas nama agama’.

Show More

Related Articles

Back to top button