AntarabangsaIsu Semasa

Amerika, India Tandatangan Kerjasama Ketenteraan

Amerika Syarikat dan India menandatangani perjanjian ketenteraan yang membenarkan New Delhi menggunakan satelitnya bagi mencapai sasaran yang berpotensi dengan ketepatan yang jitu.

Perjanjian itu ditandatangani oleh Setiausaha Negara AS Mike Pompeo dan Setiausaha Pertahanan Mark Esper semasa lawatan mereka ke India.

Menurut laporan Nikkei Asia, perjanjian itu akan membantu meningkatkan kebolehoperasian dalaman dan perkongsian maklumat berkaitan dengan data satelit sensitif, imejan, serta data topografi dan hidrologi, antara lain.

 

Apakah Manfaat Kerjasama Untuk Ketenteraan India?

Menurut penganalisis, perjanjian tersebut sangat bermanfaat bagi India, yang akan dapat mengakses data satelit canggih, gambar, peta dan maklumat geospatial lain dari AS.

Ini akan membolehkan India meninjau negara atau wilayah tertentu melalui akses ke data geospasial masa nyata yang tidak terganggu, termasuk di daratan dan ketinggian yang sukar. Ia juga diharapkan dapat membantu sistem pelayaran peluru berpandu India.

Pegawai India percaya bahawa perisikan dan imej masa nyata sangat penting bagi mereka dalam perbalahan dengan China.

The Times of India mengatakan terdapat beberapa kebimbangan mengenai perjanjian itu, terutama kerana India mempunyai kemampuan pengimejan satelit sendiri.

“Tetapi kami tidak memiliki kemampuan yang memberikan data masa nyata dan tepat untuk penyasaran dan navigasi peluru berpandu jarak jauh,” kata seorang pegawai.

Portal itu mengatakan konfrontasi ketenteraan yang berterusan dengan China telah mempercepat perjanjian tersebut.

Laporan mengatakan bahawa AS sudah memberikan perisikan ketenteraan kepada India dalam krisis semasa seperti yang berlaku semasa konfrontasi ketenteraan 73 hari dengan China di Doklam berhampiran persimpangan Sikkim-Bhutan-Tibet pada tahun 2017.

 

Apakah Manfaatnya Untuk Amerika Syarikat?

AS telah menandatangani perjanjian pertahanan India yang menguntungkan bernilai AS$21 bilion sejak 2007, yang merangkumi kontrak AS$3 bilion untuk 24 helikopter tentera laut MH-60 ‘Romeo’ dan enam helikopter serangan Apache yang ditandatangani semasa lawatan Presiden Donald Trump ke India pada Februari.

China, sebaliknya, melancarkan tiga satelit yang dikatakan untuk kegunaan tentera.

Penganalisis percaya kelas satelit Yaogan Weixing digunakan khususnya untuk misi risikan isyarat atau aktiviti pengimejan.

Sementara itu, outlet berita China, The Global Times mengatakan bahawa perjanjian ketenteraan dapat mendedahkan kelemahan ketenteraan India kepada AS.

Dikatakan bahawa menurut pakar China, perkhidmatan AS mungkin tidak berfungsi seperti yang diharapkan India kerana masalah keserasian.

Liu Zongyi, setiausaha agung Pusat Penyelidikan Kerjasama China-Asia Selatan mengatakan bahawa kerana 70 peratus senjata India berasal dari Rusia, perkhidmatan AS mungkin tidak sesuai dengan senjata India.

Show More

Related Articles

Back to top button