AntarabangsaIsu Semasa

Macron dan Islam: Apa Yang Membuatkan Dunia Islam Marah Kepada Perancis

Asal-usul kemarahan di beberapa negara Islam atas sikap presiden Macron terhadap Islam muncul daripada pidato yang diberikannya awal bulan ini, beberapa minggu sebelum kes pemenggalan guru Samuel Paty lagi.

Ucapan Emmanuel Macron telah menarik perhatian Presiden Turki Erdogan, bersama dengan seruan untuk memboikot produk Perancis, serta protes di seluruh dunia Muslim dari Pakistan ke Syria dan Bangladesh ke Gaza.

 

Kemahuan Untuk Membina Islam des Lumières

Pada 2 Oktober, di hadapan penonton di sebuah bandar di barat laut Paris – kira-kira 20 kilometer dari tempat guru itu kemudian dibunuh setelah membincangkan karikatur Nabi Muhammad dalam kelasnya, Macron menyusun rancangan untuk memerangi “pemisahan”, yang memfokuskan pada Islam secara khusus.

“Islam adalah agama yang mengalami krisis hari ini, di seluruh dunia,” katanya dalam pidatonya (dalam bahasa Perancis), memetik ketegangan antara fundamentalisme, projek keagamaan dan ahli politik.

Ada keperluan untuk “membebaskan Islam di Perancis dari pengaruh asing”, presiden melanjutkan dengan menggariskan rancangan untuk mengakhiri sistem yang memungkinkan Imam belajar di luar negara, mengurangi sekolah di rumah, dan mengendalikan pembiayaan agama. Persatuan mesti menandatangani kontrak yang menghormati “nilai-nilai Republik” untuk mendapatkan subsidi.

Langkah-langkah tersebut, disertai dengan peningkatan pada perkhidmatan pendidikan, budaya dan sukan, adalah untuk menjadi sebahagian dari rancangan undang-undang “kebebasan dan sekular”, yang dijangkakan didraf pada bulan Disember. Ada keperluan untuk membina “Islam des Lumières” (Pencerahan Islam), kata presiden.

 

Macron Salah untuk ‘memburukkan semua umat Islam’

Macron memulakan pidatonya dengan menegaskan bahawa prinsip sekularisme Perancis menjamin kebebasan untuk beribadah, menolak “perangkap” yang dilancarkan oleh pelampau yang akan berusaha untuk “memburukkan semua orang Islam”.

Tetapi presiden menyebut tentang ideologi “pemisahan Islamis” yang berusaha untuk “mewujudkan perintah yang selari” dengan Republik Perancis, dengan menegaskan undang-undangnya sendiri lebih unggul.

“Cabaran kami adalah untuk berjuang melawan kemerosotan beberapa pihak atas nama agama, dengan memastikan bahawa mereka yang ingin mempercayai Islam dan merupakan warganegara penuh Republik kita tidak menjadi sasaran.”

Macron juga mengakui bahawa Perancis telah gagal dalam komuniti pendatangnya, mewujudkan “pemisahan sendiri” di mana orang-orang disatukan berdasarkan asal usul dan latar belakang sosial mereka.

“Oleh itu, kita telah mewujudkan daerah-daerah di mana janji Republik tidak lagi ditepati, dan oleh itu daerah-daerah ini menjadi sasaran pelampau,” tambahnya.

 

Kes Bunuh Guru Memberi Tumpuan Kepada Keselamatan

Ucapan itu diterima dengan baik oleh para pemimpin Muslim sederhana. Itu dibuat berdasarkan janji presiden pada bulan Februari di mana beliau juga berjanji akan memerangi “pemisahan”.

Majlis Kepercayaan Muslim Perancis (CFCM) – perantara utama antara agama dan pemerintah – sejak itu menjanjikan rancangannya sendiri untuk memerangi radikalisasi, untuk memasukkan program latihan bagi para imam.

Setelah pembunuhan kejam Samuel Paty, Emmanuel Macron mempertahankan kebebasan bersuara: “Kami tidak akan menarik karikatur dan gambar Nabi Muhammad, bahkan jika orang lain mundur”, menyeru penghentian kebencian dan keganasan dan menghormati orang lain.

Hari-hari selepas pembunuhan guru itu menyaksikan penekanan pada keselamatan dan memerangi radikalisasi, ketika negara Perancis mengambil tindakan terhadap mereka yang disyaki mempunyai kaitan dengan ekstremisme.

 

Macron Bertindak Ke Atas Islam Kerana Tekanan Politik?

“Warganegara kita sedang menunggu kita bertindak,” kata Macron. “Puluhan operasi telah dilancarkan terhadap persatuan, dan juga individu yang mendukung rencana Islamisme radikal, dengan kata lain ideologi untuk menghancurkan Republik (Perancis).”

Persoalan mengenai peranan Islam di Perancis kemungkinan besar muncul dalam kempen pilihan raya presiden Perancis tahun 2022, di mana hak politik dan terutama yang paling kanan diharapkan dapat menyoroti isu ini.

Ucapan Macron pada awal Oktober dikritik oleh ahli politik sayap kiri yang menuduhnya memburukkan orang Islam, dan oleh beberapa pihak di sebelah kanan kerana gagal menangani imigrasi.

Semua ini datang dalam konteks banyak serangan keganasan Islam yang dialami negara itu dalam beberapa tahun terakhir, sebelum pembunuhan Samuel Paty.

Yang terburuk, 130 orang terbunuh dalam serangkaian serangan di tempat-tempat hiburan malam di Paris termasuk tempat muzik Bataclan pada tahun 2015. Pada tahun berikutnya, 86 orang mati ketika sebuah trak merempuh orang ramai di Nice.

Show More

Related Articles

Back to top button