AntarabangsaIsu Semasa

Covid-19 Memerangkap Gadis Bawah Umur Asia Dalam Perkahwinan Kanak-Kanak

Puluhan ribu gadis di seluruh Asia dipaksa berkahwin oleh keluarga yang terjerumus ke dalam kemiskinan kerana pandemik koronavirus.

Perkahwinan kanak-kanak sudah lama terjadi di masyarakat tradisional dari kepulauan Indonesia ke India, Pakistan dan Vietnam, tetapi jumlahnya semakin berkurang ketika badan amal mula mendorong akses kepada pendidikan serta kemudahan kesihatan wanita.

Pencapaian positif itu bagaimanapun disekat oleh kesan virus yang menyebabkan kehilangan pekerjaan secara besar-besaran sehingga ibu bapa berjuang keras untuk memberi makan kepada keluarga mereka, kata para pakar.

“Semua usaha yang kami jalankan dalam dekad yang lalu kini sia-sia,” jelas Shipra Jha, ketua perhubungan Asia dalam NGO Girls Not Brides.

 

Kahwin Bawah Umur Makin Teruk Akibat Covid-19

“Perkahwinan kanak-kanak didasari oleh ketidaksetaraan jantina dan struktur patriarki. Apa yang berlaku ialah ia menjadi bertambah buruk pada era Covid,” tambahnya.

Kemiskinan, kekurangan pendidikan, dan rasa tidak selamat telah mendorong perkahwinan kanak-kanak ketika era pra-Covid tetapi krisis pandemik ini telah memperburuk masalah, kata badan amal itu.

Di seluruh dunia, dianggarkan 12 juta gadis berkahwin setiap tahun sebelum usia 18 tahun, menurut PBB.

Tetapi organisasi itu kini telah memberi amaran bahawa melainkan jika tindakan segera diambil untuk mengatasi kesan ekonomi dan sosial virus itu, tambahan 13 juta perkahwinan kanak-kanak akan berlangsung dalam dekad berikutnya.

 

Puluhan Ribu Dipaksa Kahwin Kerana Kesempitan Wang

Di Asia, badan amal melaporkan rantaian perkahwinan secara paksa sudah bermula dengan anggaran puluhan ribu sudah terlibat walaupun data rasmi sukar untuk diperoleh.

“Terdapat peningkatan dalam perkahwinan kanak-kanak selama tempoh sekatan pergerakan Covid-19. Terdapat pengangguran yang berleluasa dan keluarga hampir tidak dapat memenuhi keperluan mereka, jadi mereka menganggap jalan yang terbaik adalah untuk menikahkan anak perempuan mereka,” kata Rolee Singh yang mengendalikan Kempen “1 Step 2 Stop Child Marriage” di India.

Muskaan yang berusia lima belas tahun mengatakan bahawa dia dipaksa untuk mengahwini jiran lelaki berusia 21 tahun yang merupakan tukang cuci jalan di kota Varanasi di India dan mempunyai enam anak lain untuk diberi makan.

“Ibu bapa saya miskin, apa lagi yang boleh mereka lakukan? Saya telah berusaha tetapi akhirnya terpaksa menyerah,” jelas remaja itu sambil menangis.

 

Ancaman Lain Bakal Berlaku Kepada Kanak-Kanak Yang Dipaksa Kahwin Muda

Save the Children sudah memperingatkan bahawa keganasan terhadap kanak-kanak perempuan dan risiko perkahwinan paksa, terutama di kalangan kanak-kanak bawah umur, “boleh menjadi lebih banyak ancaman daripada virus itu sendiri”.

Dan sementara pendidikan dipuji sebagai prinsip utama dalam pertempuran menentang perkahwinan kanak-kanak, aktivis memperingatkan bahawa dengan sekatan pergerakan memaksa ratusan juta tidak bersekolah, gadis-gadis di bahagian termiskin di dunia akan terjejas teruk.

Di India, aktivis mengatakan terdapat lonjakan perkahwinan paksa kerana keluarga melihat praktik ini sebagai penyelesaian untuk masalah kewangan yang disebabkan oleh Covid-19, tanpa menyedari akibatnya bagi wanita muda.

“Kami juga melihat anak-anak berkahwin kerana pihak lain menawarkan wang atau bantuan. Keluarga-keluarga ini tidak memahami konsep pemerdagangan manusia dan ini adalah trend yang membimbangkan,” kata aktivis Singh.

 

Isu Kahwin Muda Di Pelbagai Negara Asia & Langkah-langkah Kerajaan

Badan perancang keluarga Indonesia telah memperingatkan negara itu, yang sudah menjadi rumah bagi 270 juta orang, potensi ledakan bayi besar pada awal tahun depan kerana penutupan sekolah dan akses masuk ke kontrasepsi yang berkurang.

Indonesia, yang memiliki salah satu angka perkawinan kanak-kanak tertinggi di dunia menurut Unicef, tahun lalu menaikkan usia untuk menikah dari 16 hingga 19 tahun untuk kedua-dua jantina dalam usaha mengatasi masalah tersebut.

Tetapi ada kelemahan – mahkamah agama tempatan boleh menyetujui perkahwinan bawah umur. Pihak berkuasa Islam Indonesia secara rasmi mengizinkan lebih dari 33,000 perkahwinan kanak-kanak antara Januari dan Jun tahun ini, berbanding jumlah 22,000 untuk keseluruhan tahun 2019, menurut kementerian Pemerkasaan Wanita dan Perlindungan Kanak-Kanak.

Pemimpin India Narendra Modi juga mengatakan bahawa negara itu akan menaikkan usia perkahwinannya – meningkat dari 18 hingga 21 tahun, tetapi Girls Not Brides mengatakan langkah seperti itu sukar untuk ditegakkan.

Di Vietnam, usia sah untuk menikah adalah 18, tetapi Unicef ​​mengatakan satu daripada sepuluh gadis telah berkahwin sebelumnya. Di antara kumpulan etnik, jumlahnya hampir dua kali ganda.

 

Pembatakan Kahwin Muda Boleh Patahkan Kitaran Kemiskinan

Badan amal tempatan Blue Dragon mengatakan bahawa mereka telah melihat gadis-gadis semuda 14 berkahwin dan kes semakin meningkat sejak sekolah ditutup kerana wabak itu.

Unicef ​​mengatakan bahawa menamatkan perkahwinan kanak-kanak akan membantu mematahkan kitaran kemiskinan antara generasi.

Unicef menyatakan: “Gadis yang diberi kuasa dan berpendidikan dapat menjaga anak-anak mereka, yang membawa kepada keluarga yang lebih sihat dan lebih kecil. Apabila anak perempuan dibenarkan menjadi perempuan, kita akan menang.”

Show More

Related Articles

Back to top button