MalaysiaPolitik

UMNO Akhirnya Hentikan Pertikaian Politik, Ingin Fokus Membantu Rakyat

Umno akan melakukan gencatan senjata politik dan meminta semua pihak dalam kerajaan Perikatan Nasional untuk memperkuat kerjasama untuk memastikan kestabilan politik di negara ini, jelas presidennya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid mengatakan kestabilan politik sangat penting ketika negara menghadapi ketidaktentuan ekonomi dan ancaman dari Covid-19.

 

Gencatan Politik

“Pendirian Umno adalah untuk mengadakan gencatan senjata politik untuk memastikan usaha memerangi wabak membuahkan hasil dan bantuan dapat diberikan kepada orang-orang yang menghadapi kesulitan kerana cabaran ekonomi,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Umno, kata Zahid, akan menyokong inisiatif dan agenda kerajaan Perikatan Nasional untuk membantu rakyat dan negara dalam menghadapi wabak dan ketidaktentuan ekonomi.

“Saya juga telah mengarahkan semua pemimpin parti yang berada di Kabinet untuk fokus membantu rakyat, terutama untuk mengurangkan beban mereka,” katanya.

Gesaan Presiden Umno itu muncul setelah perkembangan politik terkini, termasuk hubungannya dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

 

Fokus Pada Agenda Perdamaian Nasional

Umno, yang dikatakan mempertimbangkan untuk menarik sokongannya kepada Perikatan, merancang untuk memberikan “syarat baru” jika Bersatu ingin melakukan kerjasama politik melalui perjanjian tertulis.

Pada 13 Oktober, ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong, dengan menyatakan mendapat sokongan “kuat, hebat dan meyakinkan” di kalangan penggubal undang-undang untuk membentuk kerajaan baru, walaupun beliau tidak memberikan nama untuk mengesahkan tuntutannya.

Pemuda Umno pada Isnin meminta gencatan senjata politik dan semua pihak mengetepikan perbezaan mereka untuk fokus pada agenda perdamaian nasional.

Ketuanya Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, keadaan Covid-19 merisaukan kerana kes terus meningkat sementara ekonomi menyusut, yang secara langsung telah mempengaruhi kehidupan rakyat.

 

Apa Kata PPBM & PKR?

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyambut baik seruan Umno untuk ‘gencatan senjata politik’ dan menumpukan perhatian pada usaha untuk membantu rakyat.

Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, masyarakat mahu ahli politik dan pemimpin berhenti bermain politik dan sebaliknya menolong mereka, selain berusaha membantu ekonomi pulih daripada kesan wabak tersebut.

Sementara itu, PKR akan meneruskan usaha untuk mengembalikan mandat rakyat dan akan menghormati gencatan senjata politik yang dibuat oleh Umno, kata Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

“PKR mengambil perhatian dan akan menghormati kenyataan yang dibuat oleh presiden Umno itu. Pada masa yang sama, kami akan meneruskan usaha untuk mengembalikan mandat rakyat bersama-sama dengan anggota parlimen yang mempunyai aspirasi dan harapan yang sama,” kata setiausaha agung parti itu dalam satu kenyataan pada hari Rabu (21 Okt).

Saifuddin menambah bahawa PKR berharap dapat memperbaiki arah kepemimpinan negara, terutama usahanya untuk memerangi wabak Covid-19, membina semula ekonomi dan menyelesaikan masalah rakyat.

Show More

Related Articles

Back to top button