Isu SemasaTempatan

Kes Positif Melonjak, Petugas Barisan Hadapan Alami Keletihan

Memandangkan jumlah kes Covid-19 di negara ini meningkat, barisan hadapan menghadapi waktu kerja yang lama dan keletihan, selain meningkatnya kekecewaan.

Sama seperti gelombang jangkitan kedua yang melanda negara awal tahun ini, mereka mengatakan bahawa pengorbanan mereka amat memenatkan, terutama ketika jumlah pesakit yang masuk ke hospital seperti tidak berkurang.

Dari bulan Jun hingga Ogos, jumlah kes harian berada dalam satu digit dan dua digit tetapi pada pertengahan bulan September, jumlah harian mulai mencecah tiga digit.

 

Keadaan Di Hospital Sungai Buloh

Menjelang Oktober, kes mula mencecah tahap tertinggi baru, dengan lebih daripada 800 kes harian positif dicatat dalam empat hari terakhir.

Seorang pegawai perubatan di Sungai Buloh, Dr Amiruddin (bukan nama sebenar) yang sejak awal menghadapi gelombang jangkitan, menjelaskan bagaimana rancangan luar jangkaan mereka berfungsi.

Beliau mengatakan bahawa mereka tidak dapat membiarkan hospital lain ditutup untuk Covid-19 kerana mereka harus menanggung beban kerja mereka.

“Ingat, Hospital Sungai Buloh mempunyai jumlah tempat tidur ICU (rawatan intensif) tertinggi di negara ini. Jadi, setelah kita tutup, tempat tidur sudah terhad di tempat lain. Hospital lain juga dibebani oleh pesakit kami,ā€ katanya, sambil menambah bahawa di jabatannya para junior ditarik masuk ke wad untuk membantu ratusan kemasukan harian sementara para senior menangani kemasukan ICU Covid-19.

“Penat? Ya. Hospital Sungai Buloh tidak pernah berhenti menerima kes Covid-19 sejak gelombang pertama. Kami selalu waspada tetapi kami penat secara emosi dan fizikal.

“Tetapi itulah yang kami lakukan dan apa yang telah kami persiapkan sejak gelombang pertama,” katanya, sambil menambah bahawa beliau tidak akan dapat membayangkan besarnya tekanan yang dihadapi oleh hospital-hospital di Sabah.

 

Keadaan Di Hospital Tawau

Seorang pegawai perubatan di Hospital Tawau, Dr Farid (bukan nama sebenar), mengatakan bahawa cuti dibekukan sementara perjalanan rentas daerah tidak dibenarkan.

Beliau mengatakan bahawa Tawau dianggap sebagai pusat virus yang juga menangani kes dari Semporna dan Kunak.

Dr Farid berjaya pulang ke Melaka pada bulan Ogos, kali pertama dalam tempoh hampir setahun. Biasanya, beliau kembali sekitar empat atau lima kali setahun.

“Saya tidak tahu bila saya akan dapat pulang selepas ini. Saya bernasib baik kerana dapat kembali dan berjumpa dengan isteri saya,ā€ katanya, sambil menambah bahawa keadaan masih dapat dikendalikan buat masa ini tetapi ini tidak akan berlaku sekiranya jumlah kes terus meningkat.

“Kami sangat berhati-hati kerana ada peningkatan jumlah pesakit. Terdapat kerisauan bahawa kita tidak akan dapat menangani,” katanya, sambil menambah bahawa ini adalah ujian terbesar dalam kariernya setakat ini.

 

Keadaan Di Makmal Persampelan

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah baru-baru ini mengatakan bahawa kekurangan pematuhan prosedur operasi standard adalah yang harus disalahkan kerana lonjakan kes.

Seorang pegawai teknologi makmal dari sebuah hospital kerajaan di Kuala Lumpur, yang melakukan ujian tindak balas rantai polimerase transkripsi terbalik (RT-PCR) pada sampel swab, mengatakan sementara beban kerja tidak seberat sebelumnya, ini mungkin berubah.

ā€œPada masa ini, makmal kami hanya melakukan ujian untuk pesakit kami seperti pesakit yang menjalani pemeriksaan pra-operasi. Tetapi kita bersiap sedia jika kita diperlukan untuk membantu kementerian, memandangkan kes positif di Selangor meningkat,” katanya, sambil menambah bahawa mereka harus memproses hampir 300 sampel sehari ketika mereka memproses sampel untuk Kementerian Kesihatan pada bulan April .

Namun, beliau mengatakan bahawa makmalnya sedang memproses tidak lebih dari 100 sampel sehari.

“Kita semua baik-baik saja tetapi kita masih perlu bekerja pada hujung minggu,” tambahnya.

 

Sedih Ada Lagi Yang Enggan Patuh SOP

Sementara itu, seorang paramedik mengatakan dia bingung bagaimana untuk meyakinkan mereka yang tidak mengikuti prosedur seperti memakai topeng muka.

Dia mengatakan bahawa barisan depan seperti dia harus berdiri di bawah terik matahari ketika berjumpa pesakit, dan memakai peralatan pelindung diri penuh selama berjam-jam tidak mudah kerana mereka tidak dapat minum walaupun mereka dahaga.

“Kami juga manusia dan air mata bergenang. Yang menyedihkan ada beberapa yang masih memandang ringan.

“Kami seperti boleh bernafas lega tetapi kes kembali melonjak. Ikutilah SOP kerana memutuskan rantai jangkitan tidaklah mudah,ā€ tambahnya.

Presiden Persatuan Perubatan Malaysia Prof Datuk Dr M. Subramaniam berkata, rakyat tidak boleh membiarkan pengorbanan barisan depan sia-sia.

“Sekiranya semua orang memainkan peranan mereka, jumlah kes akan turun dan mungkin petugas barisan depan akan dapat berehat,” katanya, sambil menambah bahawa banyak barisan depan terpaksa mengorbankan masa dengan keluarga dan orang tersayang untuk menangani jumlah kes yang semakin meningkat.

Show More

Related Articles

Back to top button