AntarabangsaIsu Semasa

AS Tawar Kerjasama Untuk Daratkan Pesawat Perisik di Indonesia

Indonesia tahun ini telah menolak cadangan Amerika Syarikat untuk mengizinkan pesawat pengawasan maritim P-8 Poseidon mendarat dan mengisi bahan bakar di sana, menurut empat pegawai kanan Indonesia yang mengetahui hal itu.

Pegawai AS membuat beberapa pendekatan “tingkat tinggi” pada bulan Julai dan Ogos kepada Menteri Pertahanan dan Luar Negeri Indonesia sebelum Presiden Indonesia, Joko Widodo menolak permintaan itu, kata para pegawai tu.

 

Indonesia Terkejut Dengan Tawaran Tersebut

Cadangan itu yang muncul ketika AS dan China meningkatkan persaingan mereka untuk pengaruh di Asia Tenggara mengejutkan kerajaan Indonesia, kata para pegawai kerana Indonesia adalah negara berkecuali dan tidak pernah membenarkan tentera asing beroperasi di sana.

P-8 memainkan peranan penting dalam mengawasi kegiatan ketenteraan China di Laut China Selatan, yang kebanyakannya dituntut oleh Beijing sebagai wilayah berdaulat.

Vietnam, Malaysia, Filipina dan Brunei mempunyai tuntutan saingan terhadap perairan yang kaya dengan sumber di mana nilai perdagangannya berjumlah $3 trilion setiap tahun.

Indonesia bukan penuntut formal di jalan air yang penting secara strategik, tetapi menganggap sebahagian Laut China Selatan sebagai miliknya.

Ia secara berkala menolak kapal pengawal pantai dan kapal nelayan China dari kawasan yang dikatakan oleh Beijing bahawa ia mempunyai tuntutan bersejarah.

 

Mengapa Indonesia Menolak Tawaran Tersebut?

Tetapi negara itu juga mempunyai hubungan ekonomi dan pelaburan yang semakin meningkat dengan China. Ia tidak mahu berpihak pada konflik dan bimbang dengan ketegangan yang semakin meningkat antara kedua-dua negara kuasa besar itu dan oleh militerisasi Laut China Selatan, kata Retno kepada Reuters.

“Kami tidak ingin terjebak dengan persaingan ini. Indonesia ingin menunjukkan bahawa kami bekerjasama dengan semua,” kata Retno dalam wawancara pada awal September.

Walaupun hubungan strategik antara AS dan negara-negara Asia Tenggara dalam mengekang cita-cita wilayah China, Dino Patti Djalal, mantan duta besar Indonesia untuk Amerika Syarikat, mengatakan “dasar anti-China yang sangat agresif” AS telah mengejutkan Indonesia dan negara serantau.

“Kami tidak mahu dilihat pro kepada kempen anti-China. Sudah tentu kita mengekalkan neutraliti kita, tetapi terdapat penglibatan ekonomi yang lebih mendalam dan China kini menjadi negara yang paling berpengaruh di dunia untuk Indonesia.”

 

Permintaan Amerika Melampau – Penganalisis Washington

Greg Poling, seorang penganalisis Asia Tenggara dari Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa yang berpusat di Washington, mengatakan bahawa usaha mendapatkan hak pendaratan untuk pesawat perisik adalah sesuatu yang melampau.

“Ini merupakan petunjuk bagaimana orang-orang di dalam kerajaan AS memandang Indonesia,” katanya kepada Reuters.

AS baru-baru ini menggunakan pangkalan tentera di Singapura, Filipina dan Malaysia untuk mengendalikan penerbangan P-8 di Laut China Selatan, kata penganalisis tentera.

China telah meningkatkan latihan ketenteraan tahun ini, sementara AS telah meningkatkan tempo kebebasan kapal terbang operasi navigasi, penempatan kapal selam dan penerbangan pengawasan.

P-8, dengan radar canggih, kamera definisi tinggi dan sensor akustik, telah memetakan pulau-pulau, wilayah permukaan dan bawah laut Laut China Selatan selama sekurang-kurangnya enam tahun.

Sambil membawa sonoboya dan peluru berpandu, pesawat dapat mengesan dan menyerang kapal dan kapal selam dari jarak jauh. Ia juga mempunyai sistem komunikasi yang memungkinkannya mengendalikan pesawat tanpa pemandu.

Show More

Related Articles

Back to top button