MalaysiaPolitik

Berapa Lama Lagi Tempoh Pemerintahan PN Akan Bertahan

Spekulasi bahawa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah kehilangan sokongan, semakin meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini ketika panglima perang Umno mendorong pemimpin mereka untuk berpisah dari pemerintahan Perikatan Nasional (PN).

Dalam seminggu yang lalu, rasa tidak puas hati terhadap Muhyiddin membengkak dalam Umno. Seorang ahli parlimen veteran menyokong gesaan agar usul tidak percaya diajukan terhadap PM ketika Parlimen bersidang semula dalam dua minggu lagi.

Di belakangnya terdapat surat yang tersebar di media sosial pada hujung minggu yang menyebut Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyatakan sokongan penuh Umno untuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar menggantikan Muhyiddin.

 

Betul Ke UMNO Tak Sokong Muhyiddin?

“Dengan ledakan rasa tidak puas hati yang dinyatakan oleh Umno terhadap PN, khususnya Bersatu, spekulasi bahawa kerajaan Muhyiddin telah kehilangan majoriti nampaknya boleh dipercayai,” kata saintis politik Ahmad Fauzi Abdul Hamid kepada Malay Mail.

Profesor Universiti Sains Malaysia (USM) mengatakan bahawa desakan dalam Umno ini adalah petanda buruk bagi Muhyiddin. Ahmad Fauzi menambah bahawa pemerintahan jangka pendek untuk PN tidak mengejutkan.

“Satu-satunya soalan bagi pemerhati politik adalah bila PN akan berakhir,” katanya.

Bagi Ahmad Fauzi, PN telah wujud secara terburu-buru untuk menggulingkan pemerintahan Pakatan Harapan (PH) yang dipimpin oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, dan ia telah mencapai tujuan itu.

Ahli akademik itu mengatakan bahawa presiden Umno, Zahid dan rakan sejawatnya dari PKR, Anwar mungkin bermusuhan sekarang tetapi menyatakan kedua-duanya pernah menjadi rakan rapat pada masa lalu.

Ahmad Fauzi menyarankan kemungkinan adanya “persamaan” antara Zahid dan Anwar apabila mereka bergabung untuk menggulingkan pemerintahan yang dianggap lemah dan tidak berkesan.

 

Mengapa Umno Tidak Berpuas Hati Terhadap Bersatu?

Ahmad Fauzi juga mengatakan bahawa perlakuan Bersatu terhadap Umno terhadap pelbagai isu sejak enam bulan lalu menimbulkan kebencian, yang mengakibatkan pertembungan antara kedua-dua parti Melayu itu.

Contohnya, pilihan Muhyiddin untuk melantik mereka yang dianggap baik untuknya atau partinya dan bukannya Umno untuk jawatan tinggi dalam syarikat atau syarikat berkaitan kerajaan, adalah duri yang memburukkan hubungan kedua-dua pihak.

Anggota Umno sangat lantang menyatakan ketidakpuasan mereka terhadap pelantikan Datuk Seri Hajiji Mohd Noor sebagai ketua menteri Sabah walaupun parti mereka berperanan besar ketika berkempen untuk pilihan raya negeri pada September lalu.

Ketidakpuasan kerana tidak dihargai atas apa yang mereka lihat sebagai sumbangan politik mereka untuk menyatukan kuasa PN telah meningkat sejak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dikekalkan sebagai menteri besar Perak setelah Bersatu memilih untuk berpisah dari PH.

Ahmad Fauzi mengatakan bahawa bagi pengundi, “pengkhianatan” Muhyiddin dan Bersatu ¬†terhadap PH adalah titik pertikaian lain dan merupakan “dendam” lain yang dapat mengurangkan sokongan kepada para penguasa.

 

Jalan Terbaik Di Parlimen

“Tetapi pilihan terbaik bagi blok yang bertekad untuk menggugurkan Muhyiddin adalah membuktikannya di Parlimen,” katanya, merujuk pada usul tidak percaya yang cuba dibangkitkan oleh beberapa anggota parlimen dalam persidangan Dewan Rakyat pada November depan.

Ahmad Fauzi menambah bahawa sekiranya Muhyiddin gagal dalam undi tidak percaya, beliau harus mengambil moral yang tinggi dan melepaskan jawatannya secara sukarela.

“PM harus mengakui kekalahan dan menasihati Agong untuk mengawasi pertukaran kuasa secara aman dan bukannya membubarkan Parlimen dan memaksa pilihan raya umum di tengah wabak Covid-19,” kata pensyarah USM itu.

Profesor Madya Universiti Malaya (UM), Awang Azman Awang Pawi berkata, desakan baru-baru ini untuk undi tidak percaya yang dihidupkan semula oleh Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah adalah wakil sebahagian besar anggota parti itu.

“Sebagai ketua lembaga penasihat Umno, suaranya mewakili mereka yang lain dalam parti. Tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa majoriti Muhyiddin sangat tipis sekarang,” kata Awang Azman kepada Malay Mail.

 

PN Bertahan Kerana Moratorium Kewangan?

Awing Azman menambah bahawa peluang PN untuk bertahan semakin berkurang setelah pemerintah memilih untuk tidak melanjutkan moratorium kewangan ketika berakhir bulan lalu, menunjukkan bahawa itu adalah satu-satunya dasar yang membuat pemerintahan Muhyiddin tetap bertahan.

Profesor geostrategi Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Azmi Hassan berkata, permainan itu mungkin belum berakhir untuk Muhyiddin atau pentadbiran PN.

Azmi mengatakan bahawa pemerintah sekarang masih boleh bertahan bergantung pada gerakan Muhyiddin dalam waktu terdekat, sambil menambah bahawa presiden Bersatu sekarang harus “mendapatkan” sokongan Umno.

“Peluang bertahan hidup PN sangat bergantung pada bagaimana Muhyiddin memenuhi tuntutan Umno,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button