AntarabangsaIsu SemasaTeknologi

Singapura Rancang Guna Pengesahan Wajah Dalam Sistem Pengenalan

Singapura akan menjadi negara pertama di dunia yang menggunakan pengesahan wajah dalam skema pengenalan negaranya, tetapi para penyokong privasi bimbang dengan apa yang mereka katakan adalah sistem pencerobohan yang terdedah kepada penyalahgunaan.

Mulai tahun depan, berjuta-juta orang yang tinggal di negara kota itu akan dapat mengakses agensi kerajaan, perkhidmatan perbankan dan kemudahan lain dengan imbasan wajah yang cepat.

 

Tidak Perlu Lagi Kata Laluan

Pengesahan biometrik ini akan menghilangkan keperluan untuk mengingati kata laluan atau kunci keselamatan semasa melakukan banyak tugas sehari-hari, kata penciptanya.

Ini adalah sebahagian daripada usaha hab kewangan untuk memanfaatkan teknologi, dari meningkatkan penggunaan pembayaran elektronik hingga penyelidikan mengenai pengangkutan tanpa pemandu.

“Kami ingin menjadi inovatif dalam menerapkan teknologi untuk kepentingan warganegara dan perniagaan kami,” kata Kwok Quek Sin, yang bekerja pada pengenalan digital di agensi teknologi Singapura, GovTech, kepada AFP.

Pengesahan wajah telah diguna pakai dalam pelbagai bentuk di seluruh dunia, dengan Apple dan Google menerapkan teknologi itu untuk membuka kunci telefon dan membuat pembayaran.

Kerajaan di kebanyakan negara juga telah menggunakan imbasan wajah di lapangan terbang untuk pemeriksaan keselamatan pelancong.

 

Pertama Di Dunia

Tetapi pelancaran Singapura adalah salah satu yang paling bercita-cita tinggi dan yang pertama melampirkan pengesahan wajah ke pangkalan data pengenalan nasional.

Teknologi ini menangkap serangkaian foto wajah seseorang dalam pelbagai cahaya. Gambar-gambar ini dipadankan dengan data lain yang sudah tersedia untuk kerajaan seperti kad pengenalan nasional, pasport dan pas pekerjaan.

Pengawal keselamatan memastikan prosesnya selamat, kata Lee Sea Lin dari perunding digital Toppan Ecquaria, yang bekerjasama dengan GovTech untuk menerapkan teknologi tersebut.

Teknologi ini disatukan ke dalam skema identiti digital negara dan sekarang dicuba di beberapa pejabat kerajaan termasuk pihak berkuasa cukai dan dana pencen negara.

Syarikat swasta boleh mendaftar ke inisiatif ini dan bank terbesar di Singapura DBS adalah sebahagian dari percubaan.

 

Kontroversi Teknologi

Teknologi imbasan wajah tetap mewujudkan kontroversi walaupun penggunaannya semakin meningkat dan pengkritik telah menimbulkan kebimbangan etika mengenainya di beberapa negara – misalnya, agensi penguatkuasaan undang-undang mengimbas banyak orang di acara besar untuk mengenal pasti penjenayah.

Pihak berkuasa Singapura sering dituduh menyasarkan pengkritik kerajaan dan bersikap keras terhadap perbezaan pendapat, dan aktivis prihatin tentang bagaimana teknologi pengesahan wajah akan digunakan.

“Tidak ada batasan yang jelas dan eksplisit terhadap kekuasaan pemerintah dalam hal seperti pengawasan dan pengumpulan data,” kata Kirsten Han, seorang wartawan.

“Adakah suatu hari nanti kita akan mengetahui bahawa data ini berada di tangan polis atau di tangan beberapa agensi lain yang tidak secara khusus kita persetujui?”

Mereka yang berada di belakang skema Singapura menekankan pengesahan wajah berbeza dengan pengenalan wajah kerana memerlukan persetujuan pengguna, tetapi penyokong privasi tetap ragu-ragu.

“Teknologi itu masih jauh dari selamat,” kata pegawai penyelidikan Privacy International, Tom Fisher kepada AFP.

Dia mengatakan sistem seperti yang direncanakan untuk Singapura meninggalkan “peluang untuk eksploitasi”, seperti penggunaan data untuk mengesan orang.

Kwok dari GovTech menegaskan bahawa tidak ada data yang akan dikongsi dengan pihak ketiga dan pengguna akan ditinggalkan dengan pilihan lain, seperti kata laluan peribadi, untuk mengakses perkhidmatan.

Show More

Related Articles

Back to top button