Hiburan

7 Drama Korea Paling Mahal Yang Pernah Diterbitkan

Drama Korea yang lebih dikenali sebagai K-drama, adalah siri televisyen dalam bahasa Korea yang dihasilkan di Korea Selatan.

Drama Korea popular di seluruh dunia, sebahagiannya disebabkan oleh penyebaran budaya popular Korea (“Gelombang Korea”), dan ketersediaannya yang meluas melalui perkhidmatan streaming yang sering menawarkan sari kata dalam pelbagai bahasa. Banyak K-drama telah diadaptasi di seluruh dunia, dan ada juga yang memberi kesan besar kepada negara lain.

Pihak penerbitan drama di Korea Selatan memerlukan bajet yang besar ketika menghasilkan siri K-drama. Sebabnya banyak: set terperinci; penggambaran di lokasi eksklusif sama ada di dalam atau luar negara; genre yang dipilih (contohnya, fantasi dan aksi memerlukan anggaran yang lebih besar kerana kesan khas); dan pemilihan pelakon yang terkenal dan berpendapatan tinggi.

Berikut adalah 7 siri K-drama yang mempunyai nilai produksi dan anggaran yang besar – berapa banyak yang telah anda tonton?

Arthdal ​​Chronicles (anggaran kos: 54 bilion won = RM195juta)

Dibintangi oleh Leonardo DiCaprio Korea, Song Joong-ki dan dibahagikan kepada tiga bahagian dengan total 18 episod, drama fantasi ini mengisahkan perebutan kuasa dan menyelidiki elemen-elemen penting dari apa yang menjadikan dan menentukan sebuah peradaban.

Menurut Kpopmap, drama ini banyak difilemkan di Korea dan Brunei dan set eksklusif yang besar juga dibuat. Siri ini menarik ulasan yang pelbagai, dengan penonton menunjukkan persamaannya dengan Game of Thrones.

 

Mr. Sunshine (anggaran kos: 30-40 bilion won = RM110juta-RM145juta )

Dengan sinematografi yang menakjubkan dan pelakon Lee Byung-hun mengambil peranan utama, Mr. Sunshine menjadi kegemaran peminat K-drama. Bayaran Byung-hun, lokasi penggambaran di luar negara, dan rekod prestasi penulis skrip terkenal Kim Eun-sook menyumbang kepada kos produksi yang tinggi. Mr. Sunshine mengikuti kisah seorang kanak-kanak yang dilahirkan sebagai hamba yang melarikan diri dari kapal Amerika dan membesar di Amerika Syarikat.

 

Kingdom 1 dan 2 (anggaran kos: 35 bilion won = RM127juta)

The Kingdom series adalah drama zombie yang digambarkan pada era Joseon pada abad ke-15. Komponen sejarah merangkumi kos reka bentuk, dan perbelanjaan dilaporkan melebihi anggaran AS$1.76 juta setiap episod. Siri ini mendapat sambutan dan diperbaharui untuk musim kedua.

 

The King: Eternal Monarch (anggaran kos: 30 bilion won = RM109juta)

Ini adalah salah satu siri yang paling dinanti-nantikan pada tahun 2020 kerana pelakonnya yang diminati ramai. Dengan anggaran kos melebihi US$25 juta, drama ini dibintangi oleh Lee Min-ho dan Kim Go-eun. Rancangan ini menggambarkan dua alam sejajar: Kerajaan fiksyen Corea dan Korea moden. Siri ini membuat gelombang di peringkat antarabangsa tetapi mencatat penilaian rendah dalam negara kerana kritikan terhadap lakon layar, penyuntingan dan pengarahan.

 

Vagabond (anggaran kos: 20-25 bilion won = RM73-91juta)

Vagabond, yang dibintangi oleh Lee Seung-gi, Bae Suzy dan Shin Sung-rok, mengumpulkan 1.78 juta penonton di Korea ketika menayangkan episod percubaannya. Siri ini mengisahkan seorang lelaki biasa yang terlibat dalam nahas pesawat dan terjebak dalam kes rasuah. Menurut Koreaboo, penggambaran dilakukan di Portugal dan Maghribi, dan dilaporkan para pelakon menjalani latihan fizikal untuk peranan mereka.

 

Hotel Del Luna (anggaran kos: 16-20 bilion won = RM58-73juta)

Drama ini berkisar di sebuah hotel mistik yang melayani roh dan menghantarnya ke akhirat. Dibintangi oleh bintang sensasi K-pop IU dan Yeo Jin-goo, siri ini memerlukan CGI berteknologi tinggi untuk mencipta dunia fantasi. Set yang berbeza, penampilan tetamu selebriti, dan pakaian mewah IU mengeluarkan anggaran yang besar. Hotel Del Luna menjadi drama TVN dengan penilaian tertinggi pada tahun 2019.

 

Criminal Minds (anggaran kos: 16-20 bilion won= RM58-73juta)

Pembuatan semula siri prosedur polis Amerika yang asli, versi Korea Selatan menggunakan 1 bilion won atau (AS$840, 000) ke dalam setiap episod. Pihak produksi telah melabur dalam kostum, peralatan dan kesan aksi. Episod perintis ini ditayangkan pada tahun 2017 dengan penarafan tertinggi di antara lapan drama TVN yang lain pada masa itu.

Show More

Related Articles

Back to top button