Bisnes & Ekonomi

Tiada Pembeli Berminat Ambil Alih, Apa Nasib Malaysia Airlines?

Minat pelabur terhadap syarikat penerbangan nasional Malaysia Airlines Bhd (MAB) semakin kurang ketika para penyelamat yang berpotensi bergelut dengan kelangsungan hidup mereka sendiri kerana penurunan penerbangan global akibat wabak koronavirus.

Pada awal tahun, ada sembilan pelamar untuk mengambil alih MAB yang bermasalah, tetapi hari ini tawaran ini “tidak lagi dapat dilaksanakan”, menurut sumber yang mengetahui perkara itu.

“Penggabungan atau penyelamatan syarikat penerbangan tidak lagi mungkin dilakukan kerana syarikat penerbangan mengutamakan kelangsungan hidup mereka sendiri,” kata sumber itu kepada The Malaysian Reserve (TMR).

“Tidak ada permintaan dari orang lain juga. Segala-galanya adalah mengenai kelangsungan hidup sendiri sekarang. Buat masa ini, tidak ada tawaran.”

 

Impak Penutupan MAB

Kumpulan Tindakan Pengangkutan Udara menganggarkan bahawa 46 juta pekerjaan berisiko kerana kehilangan hubungan yang disebabkan oleh krisis Covid-19.

Sebilangan besar pekerjaan ini (41.2 juta pekerjaan) berada di sektor pelancongan yang bergantung pada penerbangan. Selebihnya (4.8 juta pekerjaan) adalah pekerjaan langsung dalam penerbangan, termasuk lapangan terbang dan syarikat penerbangan.

Awal tahun ini, Khazanah Nasional Bhd – pemilik tunggal MAB – mengatakan ia menerima sembilan cadangan dan telah menyenarai pendek empat syarikat penerbangan yang membida untuk mengambil alih.

Antara syarikat yang dikatakan sedang beroperasi ialah Air France-KLM SA, Japan Airlines Co Ltd dan syarikat penerbangan domestik AirAsia Group Bhd dan Malindo Airways Sdn Bhd.

Tidak ada kemas kini oleh Khazanah sejak April, ketika dilaporkan menolak tawaran AS$ 2.5 juta (RM10.38 bilion) oleh Golden Skies Ventures Sdn Bhd.

Kekurangan pelamar telah meletakkan kelangsungan hidup MAB di tangan kerajaan, kata penganalisis.

 

Kesemua Syarikat Penerbangan Yang Ingin Melabur Menunda Perancangan

Penganalisis dan perunding Sobie Aviation Pte Ltd, Brendan Sobie mengatakan hampir setiap syarikat penerbangan yang berpotensi mengambil alih syarikat penerbangan lain sebelum wabak Covid-19 telah menunda semua rancangan.

“Fokus sekarang adalah menyusun semula MAB. Sekiranya penstrukturan semula di MAB berjaya, mengelakkan MAB daripada terpaksa ditutup dan syarikat penerbangan memulakan semula di bawah Firefly (FlyFirefly Sdn Bhd), Khazanah kemudian dapat mempertimbangkan apa yang akan datang dari segi penyerapan modal dan akhirnya juga memulai penjualan,” kata Sobie.

Penganalisis lain mengatakan pelamar tidak akan membeli MAB kerana tidak ada tanda ia akan memperoleh bantuan kerajaan untuk menyelamatkan syarikat penerbangan itu.

“Mengapa mereka mengambil risiko itu? Terdapat begitu banyak ketidakpastian. Tanda tanya yang lebih besar ialah adakah kerajaan akan menyelamatkan MAB atau tidak?, ”kata penganalisis yang meminta untuk tidak disebutkan namanya kepada TMR.

Sekiranya ada, kata penganalisis, pembeli berpotensi ingin memperoleh MAB pada nilai muflis, atau pemiutang akan mengejar mereka sebagai pemilik baru.

 

Apa Yang Harus Dilakukan Oleh Pemilik Baru MAB?

“Secara teknikal, pemilik baru perlu menyelesaikan kekacauan di MAB. Mengapa ada orang yang ingin berada dalam keadaan yang begitu teruk? Mereka mungkin juga beli syarikat penerbangan lain yang mungkin bernilai lebih baik dari segi sokongan dan pemulihan kerajaan,” tambah penganalisis itu.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz baru-baru ini mengulangi bahawa kerajaan tidak akan memberikan wang tunai lagi kepada MAB dan terserah kepada pemegang saham tunggal syarikat penerbangan itu Khazanah untuk membuat keputusan.

Malaysia Aviation Group (MAG), syarikat induk MAB, telah memberi amaran kepada syarikat penyewaan bahawa Khazanah akan menghentikan pembiayaan kumpulan itu, memaksanya ke dalam proses penutupan jika penstrukturan semula perbincangan dengan pemajak gagal, Reuters melaporkan.

MAG telah meningkatkan kepentingan dalam perundingan untuk rombakan kewangan yang dikenal sebagai “Rencana A” dan menetapkan rancangan alternatif untuk mengalihkan dana kepada syarikat penerbangan, Firefly, menurut sebuah dokumen yang dilihat oleh Reuters.

Di bawah senario “Rencana B”, Khazanah dikatakan “menyuntik dana ke Firefly secara langsung untuk memulai operasi jet baru di KL pada skala yang jauh lebih kecil, dengan fokus pertama pada penerbangan domestik.”

MAB dalam satu kenyataan sebelum ini mengatakan bahawa pihaknya telah menghubungi pemberi pinjaman, pemiutang dan pembekal utama baru-baru ini ketika syarikat itu memulakan usaha penyusunan semula.

Show More

Related Articles

Back to top button