AntarabangsaIsu Semasa

Jepun Perkenal Kapal Selam Baharu Seberat 3,000 Tan Untuk Berdepan Kemaraan China

Kapal selam terbaru Jepun dilancarkan pada hari Rabu ketika negara itu berusaha meningkatkan keselamatan maritimnya ketika kehadiran China semakin meningkat di rantau terbabit.

Kapal selam seberat 3,000 tan bernama Taigei itu dibina oleh Mitsubishi Heavy Industries Ltd. dan dijadualkan beroperasi pada bulan Mac 2022.

Ia akan menjadi kapal ke-22 Jepun dalam armada kapal selamnya.

 

Tingkatkan Kapal Selam Untuk Lindungi Negara

Menurut laporan Kyodo News, Tokyo menetapkan tujuan untuk meningkatkan jumlah kapal selam dari 16 menjadi 22, berikutan peningkatan kegiatan oleh Beijing di perairan berdekatan Jepun, terutama di sekitar pulau Senkaku yang ditadbir oleh Jepun tetapi dituntut oleh China di Timur Laut China.

Taigei, yang bermaksud ikan paus besar dalam bahasa Jepun, panjangnya 84 meter dan lebar 9.1 meter.

Tentera Laut Jepun mengatakan ia memerlukan kos sekitar 76 bilion yen untuk dibina.

Ia akan mempunyai 70 anak kapal dan kapal selam itu dilengkapi dengan bateri lithium-ion supaya dapat bertahan di bawah air lebih lama daripada rancangan sebelumnya di armada.

Jepun kini mengoperasikan sembilan kapal selam kelas Oyashio 2,750 tan dan 11 kapal perang kelas Soryu 2,950 tan dan merancang untuk memperkenalkan kapal selam kelas Soryu ke-12 tahun depan.

Taigei akan menjadi yang pertama dalam kategori kelas Taigei yang baru mengikuti Oyashio dan Soryu.

 

Berikutan China Memasuki Perairan Jepun

Pelancaran kapal selam itu berlaku hanya beberapa hari setelah kapal Pengawal Pantai China memasuki perairan Jepun berhampiran Kepulauan Senkaku.

Kapal-kapal China memasuki kawasan itu pada hujung minggu dan kekal di sana untuk jangka masa yang panjang, kata Pengawal Pantai Jepun pada hari Selasa.

Laporan mengatakan bahawa kedua-dua kapal memasuki perairan pulau-pulau yang dituntut oleh China, pada hari Ahad pagi dan berusaha mendekati kapal nelayan Jepun.

Kyodo News mengatakan bahawa mereka tetap berada di perairan sejak itu walaupun kapal pengawal pantai Jepun berulang kali mengarahkan mereka untuk pergi.

 

Jepun Sangat Kesal Dengan Tindakan China

Ketua Setiausaha Kabinet Jepun Katsunobu Kato mengatakan Jepun telah membuat bantahan keras kepada China atas pencerobohan melalui saluran diplomatik.

“Situasi ini berlanjutan selama lebih dari dua hari penuh, dan sangat dikesalkan,” katanya.

Ini adalah tempoh paling lama kapal-kapal China berada di perairan sejak kerajaan Jepun menempatkan pulau-pulau di bawah kendalian negara pada bulan September 2012 setelah membelinya dari pemilik swasta.

Pengawal pantai Jepun mengatakan ia juga melihat sepasang kapal China yang berlayar di zon bersebelahan di luar perairan wilayah Jepun.

China telah menyatakan tuntutan wilayahnya atas pulau-pulau yang disebut Diaoyu. Awal bulan ini, pihak China mewujudkan muzium digital yang dikatakan akan “membantu penonton memahami lebih jauh fakta yang tidak dapat dipertikaikan” bahawa pulau-pulau yang tidak berpenghuni itu adalah sebahagian dari wilayah China.

Jepun telah membantah langkah tersebut.

Show More

Related Articles

Back to top button