MalaysiaPolitik

Konflik Perebutan Kuasa: Siapa Sang Juara?

Kejutan tiga minggu lalu yang diisytiharkan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bahawa pentadbiran Muhyiddin Yassin telah berakhir pada 23 September, dijangka mempunyai hasil dua hari yang lalu.

Sebaliknya, kita semua perlu menunggu lebih lama lagi dalam keadaan yang penuh teka-teki. Perjumpaan Anwar dengan Agong menemui jalan buntu.

Namun, pertemuan terbabit menunjukkan terdapat pelbagai rancangan di belakang tabir. Satu versi mengatakan Anwar gagal. Dan ada yang lain mengatakan tempoh masa diperlukan untuk mengesahkan tuntutan Anwar.

Atau hipotesis yang sinis, ini adalah tipu muslihat bagi gabungan Perikatan Nasional (PN) untuk menuntut lebih banyak kuasa daripada pemimpin pakatan Pribumi Bersatu. Pemberontak mendapat apa yang mereka mahukan, atau mereka memaksa pembubaran parlimen atau bergabung dengan gabungan yang lebih baik.

Sangat mustahil untuk menolak kemungkinan.

 

Dua perkara telah jelas: Apa Kata DAP & UMNO?

Pertama, DAP – dengan 41 Ahli Parlimennya – tetap kekal membisu. Selain mengeluarkan kenyataan akan menyokong Anwar jika mempunyai majoriti, DAP dilihat memilih untuk bermain dengan selamat.

Mereka mengetepikan satu-satunya soalan yang penting, adakah DAP akan bekerjasama dengan Umno? Menonjolkan DAP sebagai musuh orang Melayu adalah salah satu pencapaian terbesar Umno, dan bergabung dengan DAP akan membuka ruang kritikan dari penyokong mereka sendiri.

Kedua, Umno masih hilang. Tanda-tanda itu muncul lebih awal ketika presiden parti, Zahid Hamidi menetapkan bahawa akan mengizinkan Ahli Parlimen Umno memilih siapa saja untuk PM dan kenyataan itu disambut dengan tidak baik oleh anggota Umno.

Mesyuarat dewan tertinggi hari Selasa lalu memberikan khabar angin bahawa Umno akan meninggalkan Muhyiddin. Mesej rasmi Umno kepada Muhyiddin, “Kami tidak terlalu gembira, dan mungkin akan mengubah fikiran tentang anda, tetapi kami sedang mendengar.”

Semalam, veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah telah bertanya secara bertulis kepada Speaker Azhar Azizan Harun setelah tuntutan Anwar pada bulan September, mengapa usul tidak percaya sebelumnya tidak disampaikan kepada dewan.

DAP dan Umno mempunyai 79 kerusi di Dewan Rakyat secara keseluruhan. Di antara mereka, terletak masa depan kerajaan sekarang.

 

Dilema selepas PRU-14

Dilema DAP adalah dari luka Februari lalu. Selepas kejatuhan kerajaan Mahathir Mohamad, dua parti saling bertanding untuk memperoleh majoriti parlimen.

Presiden Pribumi Bersatu, Muhyiddin dan timbalan presiden PKR ketika itu, Azmin Ali mengumpulkan sejumlah kerusi dengan majoriti, dengan bantuan Umno, PAS dan GPS. Mereka membentuk PN.

Tetapi menjelang kejatuhan dalaman Pakatan Harapan, DAP digunakan kambing hitam untuk semua serangan kaum terhadap kerajaan PH di mana DAP difitnah setiap hari dengan isu-isu perkauman.

Walaupun Umno memburukkan DAP, Muhyiddin dan rakannya mendapat banyak keuntungan dari kejatuhan Pakatan ketika mereka meninggalkan kapal untuk bersekongkol dengan musuh sebelumnya.

Antara pengkhianatan atau dikambinghitamkan, yang mana paling menyakitkan DAP?

Jawapannya akan diketahui apabila DAP memilih kelak. Adakah DAP akan berpakat dengan Umno untuk membalas kepada pengkhianat PN atau mempertahankan permusuhan mereka dengan Umno?

Sekiranya hendak mengakhiri PN, DAP mungkin menyokong usaha Anwar untuk memperoleh majoriti, tetapi tidak bergabung dengan Kabinet Anwar sekiranya berjaya.

 

Sentiasa nombor satu

Sebaliknya, Umno menjadi mangsa kejayaannya sendiri kerana tidak pernah kalah dalam pilihan raya yang dipimpinnya sejak kemerdekaan sehingga tahun 2018. Ia dibina untuk mendapatkan kuasa, tidak menjadi yang kedua daripada sesiapa pun dalam kerajaan walaupun semuanya bekas ahli Umno sendiri.

Cara Umno, mereka yang meninggalkan parti seperti Muhyiddin dan Anwar, perlu kembali semula sebagai anggota parti. Contohnya, Tengku Razaleigh kembali ke Umno setelah gagal dalam Semangat 46.

Jadi di sini jelas bahawa Umno tidak akan berpuas hati sebagai parti nombor dua dalam gabungan PN. Ini menjelaskan mengapa Anwar mengemukakan dirinya sebagai ketua kerajaan perpaduan, dan bukan di atas gabungan yang dipimpin PKR untuk memperoleh sokongan daripada Umno.

Namun, sekiranya Umno beralih dari pemerintahan PN ke dalam pemerintahan perpaduan, ia masih akan menjadi parti nombor dua selepas parti Anwar.

Show More

Related Articles

Back to top button