Isu SemasaTempatan

Malaysia Dijanjikan Keutamaan Untuk Vaksin Covid-19 Dari China

Malaysia akan diberi status penerima utama untuk vaksin Covid-19 buatan China setelah negara itu selesai mengembangkannya, kata Menteri Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

 

Mengapa China Berikan Status Keutamaan Kepada Malaysia?

Rakan sejawatnya dari China, Wang Yi mengatakan bahawa keputusan untuk memberi Malaysia status keutamaan dalam pemberian vaksin adalah kerana persahabatan lama dan tradisional kedua-dua negara.

Hishammuddin mengatakan negara menghargai komitmen China untuk mengutamakan Malaysia dalam pengembangan vaksin Covid-19.

“Mengenai pengembangan vaksin Covid-19, kami mengalu-alukan dan menghargai komitmen China dalam menyediakan Malaysia dengan vaksin Covid-19 buatan China, setelah berjaya dikembangkan, dan menyenaraikan Malaysia sebagai penerima utama.

“Kami menyambut baik kesepakatan China untuk mendorong perusahaan China untuk menjalin kerjasama serentak dengan rakan kongsi Malaysia dalam penyelidikan dan pengembangan vaksin, dan pengedaran,” kata Hishammuddin dalam sidang media.

 

Persahabatan Tradisional Malaysia – China

Menteri itu bercakap selepas pertemuan dua hala dengan Wang di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Sebelum itu, kedua-dua diplomat tertinggi itu terlibat dalam perbincangan secara bersemuka.

Wang, yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Negara China, berkata Malaysia adalah kawan baik China.

“Kami menikmati persahabatan tradisional. Sekiranya Malaysia memerlukan vaksin, kami terbuka untuk itu dan kami bersedia untuk melakukan rundingan terperinci mengenai kerjasama ini,” kata Wang.

Wang juga mengatakan bahawa pengembangan vaksin Covid-19 China berjalan dengan lancar.

“Saat ini, ada lapan vaksin di dunia yang berada di fasa ketiga ujian klinikal. Empat daripadanya dikembangkan oleh China,” tambah diplomat China itu.

 

MoU Pasca Covid-19 Diadakan

Pada pertemuan itu, kedua-dua negara telah sepakat dalam perjanjian persefahaman (MoU) mengenai kerjasama dalam era pasca-Covid-19.

Sebuah jawatankuasa peringkat tinggi mengenai kerjasama pasca-Covid-19, yang akan dipengerusikan bersama oleh kedua menteri, juga akan ditubuhkan.

Mengenai projek Reciprocal Green Lane (RGL), Hishammuddin mengatakan kedua-dua negara hanya akan melancarkannya ketika keadaan selamat.

“Kami bersetuju untuk meneruskan perbincangan untuk pergerakan rentas sempadan untuk perjalanan perniagaan dan rasmi.

“Walaupun pandemik masih belum berakhir, penting bagi kita untuk merencanakan dan membincangkan lebih awal.

“Oleh itu, kami akan bersama-sama melancarkan RGL setelah keadaan memungkinkan kedua negara melakukannya,” tambahnya.

 

Bersama Dalam Menjaga Keamanan & Kestabilan Rantau

Mesyuarat dua hala itu juga membincangkan perdagangan minyak sawit, keselamatan makanan dan Inisiatif Belt and Road.

Mengenai isu Laut China Selatan, kedua-dua negara bersetuju bahawa menjaga keamanan dan kestabilan di rantau ini sangat penting.

“Perselisihan harus ditangani dengan cara damai, termasuk melalui dialog dan perbincangan wilayah antara pihak-pihak yang bersangkutan, tanpa menggunakan ancaman atau penggunaan kekuatan,” kata Hishammuddin.

Wang sedang dalam lawatan ke Malaysia sebagai sebahagian daripada lawatan Asia Tenggara. Selepas pertemuan itu, Wang berangkat ke Singapura dan dijadualkan mengunjungi Laos dan Thailand selepas itu. Kunjungan terakhirnya ke Malaysia adalah pada tahun 2018.

Show More

Related Articles

Back to top button