MalaysiaPolitik

Mungkinkah Penantian 22 Tahun Anwar Ibrahim Bergelar PM Akan Berakhir

Adakah Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai majoriti untuk menjadi Perdana Menteri?

Itulah pertanyaan terbesar orang ramai ketika presiden PKR bakal menghadap YDP Agong pada hari Selasa, di mana beliau mendakwa akan membuktikan bahawa memiliki majoriti “kuat dan meyakinkan” untuk membentuk kerajaan baru.

“Sudah pasti. Tetapi keputusan DSAI tidak mengumumkan nama ahli parlimen yang menyokongnya adalah sangat strategik kerana kuasa masih ada pada TSMY ,” kata seorang ahli parlimen PKR yang tidak ingin dikenali, ketika ditanya apakah Anwar mempunyai majoriti.

 

Dulu Mungkin Ada Sekarang Mungkin Tidak Ada?

Pensyarah sains politik Universiti Utara Malaysia Dr Kamarul Zaman Yusoff tidak menganggap Anwar mempunyai nombor: “Tidak, saya rasa tidak. Mungkin Anwar pada mulanya memiliki sokongan tetapi tidak sekarang ”,katanya.

Kamarul Zaman mengatakan bahawa mereka yang pada awalnya menyokong Anwar mungkin telah berubah sikap kerana kemarahan orang awam terhadap tindakan ini, terutamanya dengan kes Covid-19 meningkat sejak hari pertama Anwar membuat pengisytiharan itu.

Pada 23 September, Anwar, yang merupakan ketua Pembangkang, mengaku mempunyai majoriti kuat untuk membentuk kerajaan seterusnya. Presiden PKR itu mengatakan bahawa majoriti yang menyokongnya adalah ahli parlimen Melayu-Islam.

Penganalisis politik Prof Shamsul Amri Baharuddin juga tidak menganggap Anwar mendapat sokongan yang cukup daripada ahli Parlimen.

“Anwar memancing di sidang media pertamanya (PC) dan juga di PC keduanya. Sekiranya mempunyai sokongan Ahli Parlimen Umno, saya pasti DAP tidak akan menyokongnya. Jadi Anwar akan kehilangan 42 MP. Amanah, yang dikaitkan dengan DAP, akan mengikuti DAP. Jadi 11 MP lain hilang. Oleh itu, Anwar mempunyai 53 anggota Parlimen yang lebih sedikit,” katanya.

“Kecuali Anwar mempunyai janji atau perjanjian yang tersusun di antara parti komponen,” katanya.

 

Apa Sahaja Yang Dijanjikan Anwar?

Hisommudin Bakar, pengarah eksekutif organisasi penyelidikan bebas Ilham Center, percaya bahawa jalan Anwar untuk menjawat jawatan perdana menteri masih panjang dan berliku.

“Tidak ada jaminan bahawa Anwar akan menjadi PM dengan mudah, ”katanya dalam penulisan Philip Golingai di TheStar.

Nombor yang dimiliki Anwar sekarang: Pakatan Harapan 91 (DAP 42, PKR 38 dan Amanah 11) + Parti Warisan Sabah lapan + Parti Bersatu Sarawak dua + Upko satu = 102 Ahli Parlimen.

Ahli Parlimen Port Dickson itu memerlukan 10 anggota Parlimen lagi untuk majoriti sederhana di Dewan Rakyat dengan 222 kerusi. Mereka boleh datang dari kelompok Umno yang mempunyai kes mahkamah.

“Kelompok Umno ini menyokong Anwar kerana berharap mereka dapat memperoleh kesepakatan yang lebih baik dari Anwar berbanding Muhyiddin untuk menyelesaikan kes mahkamah mereka,” kata Hisommudin.

Namun, ada perbincangan bahawa jumlah sokongan ahli parlimen dalam Umno telah berkurang. Sekiranya ini berlaku, Anwar tidak akan mempunyai ahli parlimen yang mencukupi untuk menuntut jawatan PM.

 

Jika Ada Daripada UMNO Sokong Anwar, DAP Tarik Diri?

Terdapat juga perbincangan bahawa tujuan utama kelompok mahkamah Umno bukan untuk Anwar menjadi PM tetapi untuk mencetuskan pilihan raya tergempar.

Umno mempunyai 39 Ahli Parlimen namun, tidak semuanya menyokong Anwar. Contohnya, ahli parlimen Umno di Kabinet dan banyak syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bersama Muhyiddin.

Walaupun sekurang-kurangnya 10 Ahli Parlimen dari kumpulan kes mahkamah Umno menyokong Anwar, tidak ada jaminan bahawa DAP dan Amanah mahu berada dalam pemerintahan yang dipimpin oleh Anwar.

“Saya diberitahu semasa pertemuan terakhir Pakatan, Anwar tidak mendedahkan kepada DAP dan Amanah siapa lagi yang menyokongnya. Beliau meminta mereka untuk menyokongnya secara keseluruhan.

“Dan saya juga diberitahu bahawa DAP tidak akan menyokong Anwar jika sokongannya datang dari kelompok mahkamah Umno,” kata Hisommudin.

“Akan sukar bagi DAP untuk menjelaskan kepada penyokong mereka, terutama pengundi Cina, bagaimana mungkin dalam Kabinet yang dipimpin oleh Anwar, melibatkan kluster mahkamah.”

Namun, orang dalam Pakatan memberitahu saya bahawa tidak mustahil DAP menyokong Anwar walaupun kumpulan kes mahkamah Umno ada bersamanya.

 

Siapa Sahaja 10 Ahli Parlimen UMNO Yang Berjaya Anwar Tarik?

“Apa sahaja mungkin berlaku dalam politik. Ahli politik boleh mencari alasan. Sebagai contoh, mereka boleh mengatakan bahawa mereka bersama Anwar untuk menyelamatkan Malaysia kerana wabak Covid-19, dan penyokong mereka akan mempercayainya,” katanya.

Sekiranya 10 ahli parlimen kelompok mahkamah Umno menyokong Anwar, Muhyiddin juga boleh mengubah permainan politiknya. Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia dapat membentuk kerajaan gabungan dengan rakan baru untuk mengimbangi kehilangan sokongan dari, misalnya, hanya 10 anggota Parlimen.

Kerajaan pakatan baru boleh berasal dari rakan kerajaan Perikatan yang ada: Bersatu 31 + kumpulan Kabinet Umno dan GLC, katakanlah, 29 + Gabungan Rakyat Sarawak 18 + PAS 18 + MCA dua + MIC satu + PBS satu + PBRS satu + Sabah STAR satu + Lubok MP bebas Antu satu = 103 MP.

Anggota Parlimen tambahan boleh datang dari Pejuang, parti yang belum didaftarkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad (lima), dan Warisan (lapan).

 

Blok Borneo: Anwar Atau Muhyiddin?

Terdapat banyak kemungkinan dalam gabungan politik Malaysia. Blok Borneo menyokong Anwar atau Muhyiddin? Kumpulan ahli Parlimen individu dari pelbagai parti? Kumpulan Ahli Parlimen Bersatu yang memberontak?

Pada masa ini, kerajaan Muhyiddin mempunyai majoriti tipis: 113 Ahli Parlimen Perikatan berbanding 108 anggota Parlimen pembangkang (kurang satu dengan kematian Ahli Parlimen Batu Sapi, Datuk VK Liew dari Warisan pada 2 Oktober).

Hanya perlu tiga ahli parlimen dari kelompok kes mahkamah Umno untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan.

Sekiranya Muhyiddin kehilangan majoriti atau Anwar mempunyai jumlahnya, pilihan yang dimiliki Muhyiddin adalah meminta persetujuan Agong untuk membubarkan Parlimen.

Banyak ahli politik dan penganalisis politik melihat ini sebagai satu-satunya senario yang mungkin berlaku sekiranya Muhyiddin kehilangan sokongan majoriti.

Namun, Hisommudin mengingatkan bahawa dengan jumlah kes Covid-19 meningkat di negara ini, pembubaran parlimen tidak mungkin dilakukan.

“Salah satu pilihan ialah Muhyiddin mengundurkan diri dan memberikan jawatan perdana menteri kepada ahli politik dengan sokongan majoriti,” katanya.

Bolehkah Anwar meyakinkan Agong bahawa beliau memiliki semua warna yang tepat dalam Rubik’s Cube gabungan politik Malaysia? Sama-sama kita tunggu dan lihat.

Show More

Related Articles

Back to top button