AntarabangsaIsu Semasa

Kes Positif Covid-19 India Antara Tertinggi Dunia, Kenapa Jumlah Kematian Sedikit?

India dengan jumlah penduduk 1.3 bilion orang, mempunyai jumlah kes koronavirus kedua tertinggi di dunia, kini lebih daripada tujuh juta, tetapi jumlah kematian yang dilaporkan jauh lebih sedikit daripada negara-negara lain yang dilanda teruk.

Angka-angka tersebut membuat para pakar bingung. Ada yang mengatakan populasi muda telah imun kerana penyakit virus endemik lain dan ada yang mendakwa kes kematian kurang dilaporkan.

Berikut adalah beberapa persoalan dan teori yang dikemukakan oleh statistik pandemik India:

India mengatakan pada hari Ahad terdapat 108,334 kematian akibat Covid-19 sejak kematian pertama dilaporkan pada pertengahan Mac.

 

Kadar Kematian Mengikut Peratusan Penduduk Lebih Rendah Di India Berbanding AS

Negara berpenduduk kedua terpadat di dunia mempunyai jumlah kematian terendah bagi setiap 100 kes yang disahkan, antara 20 negara yang paling teruk terjejas pada 1.5 peratus, menurut laporan Universiti Johns Hopkins.

Sebagai perbandingan, Amerika Syarikat, negara yang paling banyak dijangkiti, mempunyai kadar kematian 2.8 peratus. Jumlah kematian di India setiap 100,000 penduduk adalah 7.73, berbanding 64.74 di Amerika Syarikat.

Orang tua yang menderita penyakit seperti diabetes dan penyakit jantung telah menjadi sasaran utama wabak tersebut tetapi India mempunyai populasi muda dengan usia rata-rata 28.4, menurut laporan Prospek Penduduk Dunia PBB.

Sebagai perbandingan, Perancis yang telah melaporkan hampir 700,000 kes dan lebih daripada 32,000 kematian dengan kadar kematian 4.7 peratus, mempunyai usia rata-rata 42.3.

Kerajaan India mengatakan jangkitan pertama dikesan pada 30 Januari dengan jumlah yang melepasi 100 pada pertengahan Mac.

Pada masa itu, wabak itu sudah mulai marak di seluruh Eropah. Itali telah melaporkan lebih dari 24,000 jangkitan dan hampir 2,000 kematian, sementara Perancis mencatatkan hampir 5,500 kes dan sekitar 150 kematian.

 

Kawalan Pergerakan Membantu

Perdana Menteri Narendra Modi memerintahkan sekatan pergerakan seluruh negara dari 25 Mac yang pergerakannya sangat terhad. Itu memberi India masa untuk bersiap menghadapi wabak itu, sementara para pakar mengatakan penutupan ketat mungkin telah membantu para doktor belajar dari pengalaman negara lain.

“Banyak protokol rawatan lebih baik pada waktu itu, sama ada penggunaan oksigen atau ICU,” kata Anand Krishnan, seorang profesor perubatan masyarakat di Institut Sains Perubatan All India di New Delhi, kepada AFP.

Ahli Virologi T. Jacob John dan pakar lain mengatakan kepada AFP ada kemungkinan penyakit virus lain seperti demam denggi, yang merupakan endemik di India, mungkin memberi penduduk perlindungan antibodi terhadap Covid-19.

Yang lain mengatakan bahawa juga masuk akal bahawa pendedahan kepada koronavirus yang lebih ringan dapat memberikan imunisasi. Tetapi semua pakar mengatakan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk hipotesis ini.

 

India Tidak Merekodkan Kesemua Kematian

India sudah tidak mengira semua kematian. Masalahnya lebih teruk di kawasan luar bandar di mana 70 peratus penduduk tinggal. Banyak kematian di luar bandar tidak direkodkan kecuali mangsa berada di hospital.

“Sistem pengawasan kematian kami teruk dan tidak merekodkan banyak kematian sejak awal,” kata pakar perubatan masyarakat yang berpangkalan di Bangalore, Hemant Shewade kepada AFP. Dia berpendapat bahawa hanya satu dari lima kematian dicatat dengan sebab.

Shewade, yang telah menganalisis data tol rasmi India, mengatakan banyak kematian yang disyaki positif Covid-19 tidak direkodkan.

Tinjauan serologi yang dilakukan kerajaan, yang menguji darah untuk antibodi untuk menganggarkan berapa banyak yang telah melawan virus,menunjukkan bahawa 10 kali jumlah rasmi orang mungkin telah dijangkiti, yang bermaksud banyak kematian mungkin tidak dilaporkan.

 

Tidak Menyenaraikan Kematian Disebabkan COVID-19?

Sementara itu dalam beberapa kes, coronavirus mungkin tidak disenaraikan sebagai penyebab kematian pesakit dengan keadaan perubatan lain.

Para pakar mengatakan ketepatan jumlah kematian yang lebih besar adalah mungkin jika ada lebih banyak ujian, rekod kematian yang lebih baik dan pemeriksaan bedah siasat dilakukan pada mangsa yang disyaki.

Memantau jumlah kematian yang berlebihan iaitu jumlah kematian melebihi angka “normal” serta kematian di rumah juga dapat merungkaikan jumlah korban yang sebenarnya, kata Shewade.

Mumbai, bandar yang paling teruk terjejas oleh coronavirus di negara iru, mendapati 13,000 kematian berlebihan pada bulan Mac-Julai berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu, dua kali ganda jumlah kematian akibat virus yang dilaporkan pada masa itu, lapor Indian Express.

Show More

Related Articles

Back to top button