Bisnes & Ekonomi

Industri Sarung Tangan Getah Meningkat, Penoreh Getah Terima Manfaat Atau Tidak?

Walaupun industri telah dirosakkan oleh pandemik COVID-19, tahun ini telah menjadi tahun bertuah bagi pengeluar sarung tangan getah di Malaysia, kerana perjuangan untuk mengatasi penyakit ini menyebabkan lonjakan permintaan sarung tangan pembedahan lateks (getah) dan produk perubatan lateks lain.

Bagi hartawan seperti Stanley Thai dan Lim Kuang Sia, masing-masing pengasas pengeluar sarung tangan Supermax Berhad dan Kossan Rubber Industries, mereka dilaporkan telah meningkat ke status jutawan setelah stok mereka habis kerana permintaan global.

 

Usahawan Sarung Getah Menjadi Jutawan

Nilai saham dilaporkan meningkat tiga kali ganda untuk pengeluar sarung tangan getah terbesar di dunia, Top Glove Berhad. Nilai bersih pengasas Lim Wee Chai dikatakan meningkat kepada RM2.5 bilion.

Menurut angka yang dikumpulkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), eksport sarung tangan getah meningkat dengan stabil, dari hanya RM1.7 bilion pada bulan Mac tahun ini, kepada RM3.17 bilion pada bulan Julai.

Namun, untuk kehidupan penoreh getah kecil, perkembangan positif ini hanya memberi sedikit kesan dari segi pendapatan mereka.

Terdapat pelbagai alasan untuk keadaan mereka. Terutama, banyak pekebun kecil menghasilkan getah dalam bentuk gumpalan tetapi yang diperlukan oleh pengilang utama adalah getah cair.

 

Sekadar Menampung Hidup

Oleh kerana harga getah yang tinggi pada masa lalu, penoreh getah menghadapi kecurian tetapi pada masa ini, ketulan getah yang dibekukan tidak lagi dicuri kerana harganya yang murah.

Menurut penoreh getah, harga yang ditawarkan untuk getah terus menurun. Pada minggu terakhir bulan Ogos tahun ini, 1 kg getah beku hanya dapat memperoleh RM2.10 dan kadang-kadang penoreh mengatakan bahawa mereka ditawarkan dengan harga serendah RM1.70 per kg.

Untuk memenuhi keperluan, penoreh getah dari Bukit Katil, Melaka, Manap Minhat, 65, juga menoreh pokok getah di ladang lain berhampiran rumahnya. Dia kemudian membahagikan hasil penjualan dengan pemilik tanah.

“Seminggu sekali, saya akan ke ladang berbeza untuk menoreh, kemudian mengumpulkan hasil getah sekitar Jumaat pagi, jadi pada pukul 10 pagi pada hari Jumaat, kami dapat menjual getah cawan dalam baldi kepada pembeli orang tengah,” katanya.

“Tauke ini dilesenkan oleh Lembaga Getah Malaysia, jadi dia menjaga bahagian Jasin, Tehel dan daerah sekitarnya,” kata Manap kepada CNA, ketika ditanya apakah orang tengah itu dilesenkan oleh kerajaan.

 

Orang Tengah Kerajaan Menawarkan Harga Lebih Tinggi Berbanding Swasta

Manap menyatakan bahawa orang tengah kerajaan menawarkan harga yang lebih tinggi. Sekiranya mereka menjual kepada orang tengah swasta, mereka akan mendapat tawaran lebih sedikit dan juga harus mengeluarkan wang untuk petrol untuk mengangkut getah ke orang tengah swasta.

Dari penjualan mingguan dan setelah memberikan kembali hasil tanah kepada pemilik tanah, Manap mengatakan dia akan memperoleh sekitar RM600 hingga RM700 sebulan.

“Kemudian saya akan melakukan pelbagai pekerjaan sampingan seperti membantu pemilik tanah lain menyemburkan racun perosak di tanah mereka atau merumput. Petang dihabiskan untuk menguruskan kawanan lembu, yang telah saya bela dengan keluarga saya selama ini,” katanya.

Dari semua usaha ini, ditambah dengan wang yang dihantar oleh anak-anaknya, Manap mendapat kira-kira RM1,500 sebulan.

 

Pengeluar Memerlukan Lateks

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), pengeluaran getah asli pada bulan Julai telah meningkat 24.7 peratus kepada 41.801 tan, daripada 33.531 tan pada bulan Jun.

Salah satu sebab harga rendah yang ditawarkan kepada pekebun kecil adalah kerana pengeluaran susu getah terus menurun, yang mana majlis berusaha untuk memperbaiki melalui pinjaman, geran penanaman semula dan peningkatan teknologi pemungutan getah untuk pekebun kecil.

Pekebun kecil kebanyakannya menghasilkan getah gumpalan, sementara pengeluar sarung tangan bergantung pada getah lateks untuk produk mereka.

 

Tiada Cukai Import Untuk Getah

Pada masa ini, Malaysia mengimport lateks dari seluruh dunia untuk menampung kekurangan pengeluaran tempatan. Ini ditanggung oleh statistik Lembaga Getah, yang menunjukkan penurunan berterusan dari lebih 200,000 tan pada tahun 2006 kepada 36,193 tan getah pada tahun 2019.

“Jumlah lateks yang diperlukan oleh industri, atau jumlah penggunaannya sekitar 435,000 tan. Tetapi pengeluaran tempatan hanya pada 36,000 tan. Untuk menebus jurang, kita perlu mengimport,” jelas Zairossani dari Lembaga Getah.

“Cukai import untuk lateks adalah sifar, sebagai sebahagian daripada sokongan kerajaan kepada pemain industri untuk memperluas aktiviti,” kata Dr Zairossani, sambil menambahkan bahawa kebanyakan bahan mentah diimport ke Malaysia pada kadar tarif sifar, yang membantu menurunkan kos produksi bagi pengilang.

Walaupun tidak ada cukai masuk untuk semua getah asli, baik mentah atau diproses, ada cukai yang dikenakan pada produk getah seperti tayar dan kondom.

 

Pengeluar Getah Di Malaysia Tidak Sebanyak Thailand

Dalam wawancara bertulis dengan Ian Leong, wakil untuk Karex Berhad, pengeluar sarung tangan dan kondom, beliau mengatakan bahawa penggunaan getah untuk produk perubatan benar-benar suram jika dibandingkan dengan industri automotif, di mana sebahagian besar pengeluaran getah dunia digunakan untuk membuat bahagian dan tayar kereta.

“(Harga) relatif rendah dalam beberapa tahun terakhir, kerana industri ini mendapat banyak bekalan dari penanam di Asia Tenggara,” kata Leong.

Leong juga mengatakan bahawa Thailand kini merupakan pengeluar getah terbesar di dunia, kerana tidak banyak getah ditanam di Malaysia dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Kedekatannya dengan Malaysia dan kelebihan bekalan umum di pasar telah menyumbang kepada harga di Malaysia yang lebih rendah dalam beberapa tahun terakhir,” kata Mr Leong.

Show More

Related Articles

Back to top button