Isu SemasaTempatan

Kes Positif Covid-19 Dalam Kalangan Pelajar, Perlukah Sekolah Ditutup?

Ibu bapa harus menggunakan budi bicara mereka dalam menentukan sama ada untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah atau tidak, di tengah-tengah kes positif Covid-19 yang meningkat di kalangan murid.

 

Penilaian IbuBapa Penting

Pengerusi Kumpulan Tindakan Ibu Bapa untuk Pendidikan (PAGE) Malaysia, Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata penilaian ibu bapa adalah penting.

“Sekiranya ibu bapa merasakan bahawa anak mereka berada dalam bahaya, berhati-hatilah dan bertindaklah. Ibu bapa tidak perlu menunggu birokrat membuat keputusan untuk mereka sekiranya kehidupan anak mereka mungkin dipertaruhkan.

“Sekiranya murid tidak menghadiri sekolah semasa gelombang baru ini, Kementerian Pendidikan mungkin harus menutup sekolah-sekolah ini.

“Sementara itu, rancangan pengajaran telah ditulis dan oleh itu dapat diberikan oleh guru kepada pelajar untuk rujukan.

“Ibu bapa harus memastikan bahawa anak-anak mereka cukup berdisiplin untuk mengikuti rancangan terbabit,” katanya kepada New Straits Times.

Noor Azimah mengulas keprihatinan ibu bapa yang tidak dapat membuat keputusan untuk menghantar anak-anak ke sekolah, termasuk SK Bangsar, setelah dua orang murid disahkan dijangkiti Covid-19.

 

Lebih Baik Tinggal Di Rumah

Di SK Bangsar, dua orang murid perempuan Tahun Lima dan Tahun Empat, dipercayai dijangkiti oleh saudara mereka yang telah menghadiri kenduri baru-baru ini.

Ketika ditanya apakah kementerian harus meminta pertolongan dari rakan Kementerian Kesihatannya untuk membantu melakukan pemeriksaan di kalangan kanak-kanak sekolah, Noor Azimah berpendapat bahawa itu tidak praktikal.

“Pemeriksaan adalah urusan yang mahal dan tidak akan dapat dilaksanakan. Lebih baik mengambil langkah berjaga-jaga dan tinggal di rumah,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung National Union of the Teaching Profession (NUTP) Harry Tan berkata, terpulang kepada ibu bapa untuk menilai sama ada anak mereka perlu bersekolah atau tidak.

“Itu hak prerogatif mereka. Satu-satunya perkara ialah mereka mesti memberitahu sekolah secara bertulis sekiranya anak-anak mereka tidak hadir ke sekolah. Ini adalah untuk mengelakkan nama mereka tersekat dari daftar sekolah,” katanya, sambil menambah bahawa terdapat penurunan kehadiran sekolah kerana lonjakan kes Covid-19.

 

Perang Keseimbangan Dikala Covid-19

Tan berkata sama ada sekolah dengan kes Covid-19 positif harus ditutup atau tetap terbuka mesti dikaji berdasarkan kes demi kes oleh pihak berkuasa yang berkenaan.

Tan mengatakan bahawa adalah tepat untuk membiarkan pihak berkuasa mengkaji keselamatan murid-murid di sekolah dan tahap jangkitan virus.

“Kami percaya pihak berkuasa mengutamakan keselamatan orang ramai. Negara kita sedang ‘berperang’ namun pada masa yang sama, kita tidak mahu ekonomi negara runtuh. Oleh itu keseimbangan yang baik mesti dicapai.

“Benarkan pihak berkuasa melakukan tugas mereka kerana mereka mempunyai fakta dan angka. Sekiranya mereka salah, maka orang ramai akan menyuarakan kebimbangan mereka.

“Namun, mereka telah melakukan pekerjaan dengan baik dalam usaha mengatasi masalah tersebut dan mengurangi ketakutan semua orang pada waktu yang sama,” tambahnya.

Tan mengatakan bahawa mereka sepakat dengan Kementerian Pendidikan agar sekolah-sekolah di kawasan-kawasan tidak terjejas untuk tetap dibuka dengan mematuhi prosedur operasi standard.

Tan juga merasakan bahawa Kementerian Pendidikan harus secara proaktif memaklumkan kepada masyarakat mengenai perkembangan di sekolah untuk meredakan ketakutan ibu bapa dan pelajar sekolah.

“Kementerian mesti memainkan peranan yang lebih menonjol dalam menyebarkan maklumat.”

Show More

Related Articles

Back to top button