AntarabangsaIsu Semasa

Ribuan Rakyat Bantah Undang-Undang Pekerjaan Baharu Indonesia

Rakyat Indonesia membanjiri jalan-jalan di beberapa kota pada hari Selasa untuk memprotes undang-undang pekerjaan baharu yang mereka katakan terlalu pro-perniagaan, tetapi telah dipromosikan oleh kerajaan sebagai langkah yang sangat penting untuk menarik pelaburan.

Rang undang-undang omnibus Penciptaan Pekerjaan Presiden Joko Widodo disahkan tiga hari lebih awal daripada jadual, menyemak lebih dari 70 undang-undang yang ada untuk mempercepat pembaharuan ekonomi terbesar di Asia Tenggara.

 

Demonstrasi Semasa Dunia Dilanda Covid-19

Pernyataan itu juga dibuat sehari sebelum bermulanya mogok nasional tiga hari yang mana kesatuan pekerja akan melibatkan dua juta pekerja sebagai tanda protes terhadap rang undang-undang tersebut.

Demonstrasi bermula pada hari Selasa di kawasan perindustrian di sekitar Jakarta termasuk Tangerang dan Karawang dan di pulau Batam, rumah bagi banyak kilang elektronik, lapor media tempatan.

Rakaman Kompas TV menunjukkan ribuan orang melakukan tunjuk perasaan di Bandung, Jawa Barat, memakai topeng muka tetapi tidak mengamalkan penjarakan sosial.

Setakat ini, pekerja tidak dapat memprotes di hadapan parlimen di Jakarta seperti yang dirancangkan. Polis telah berusaha untuk menyekat penunjuk perasaan dengan untuk mengekang wabak  ovel coronavirus.

 

Kesatuan Sekerja Takut Undang-Undang Baharu Mempengaruhi Status Pekerjaan

“Undang-undang pasti akan mempengaruhi status pekerjaan kita,” kata Anwar Sanusi, anggota kesatuan sekerja FSPMI di Tangerang, yang mengambil bahagian dalam demonstrasi bersama 400 yang lain.

Orang takut kehilangan pencen dan insurans sekiranya mereka dijadikan pekerja kontrak seumur hidup kerana undang-undang baharu itu, kata Sanusi kepada Reuters.

Undang-undang ini menghapus tempoh kontrak maksimum tiga tahun dan mengurangkan manfaat pampasan, ketentuan yang dikatakan kerajaan bertujuan untuk mempromosikan pengambilan formal. Pembaharuan lain termasuk waktu kerja yang lebih lama dan perubahan pada cuti berbayar wajib.

Undang-undang Penciptaan Pekerjaan, yang merupakan salah satu keutamaan utama Jokowi pada penggal kedua dan terakhirnya, diharapkan dapat meningkatkan kecekapan birokrasi dan mengurangkan dokumentasi terutama berkenaan dengan izin perniagaan dan pelaburan.

Harapan kerajaan telah mendorong undang-undang untuk membuat penyesuaian yang signifikan terhadap peraturan buruh dan proses perlesenan perniagaan yang semuanya telah dikritik, kerana dianggap melanggar hak pekerja.

Show More

Related Articles

Back to top button