Hiburan

JUANG: Filem Pertama Berkaitan Perjuangan Negara Melawan COVID-19

Pelakon aksi kegemaran ramai, Zul Ariffin, yang memegang watak sebagai pemimpin Pasukan Khas menerusi J-Revolusi dan ahli seni bela diri menerusi Sangkar, kini mengambil peranan sebagai doktor yang berani untuk filem barunya.

Filem yang diberi judul Juang, menceritakan kisah wira-wira Malaysia yang berada di barisan hadapan ketika memerangi pandemik Covid-19.

“Memegang watak sebagai pengamal perubatan muda memberi saya pelbagai jenis cabaran,” kata pelakon berusia 33 tahun itu semasa pelancaran Juang, di sebuah hotel di Jalan Ampang, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

“Saya memerangi musuh yang tidak kelihatan menggunakan kemahiran perubatan saya dan bukannya otot saya. Dan untuk menghidupkan watak, saya harus mengalami dan memerhatikan pekerjaan yang dilakukan oleh doktor yang berani di hospital.”

 

Bakal Berlakon Mengenakan PPE

Sebagai Dr Johan, Zul harus mengenakan sut alat pelindung diri (PPE) dan rasa tidak selesa serta panas yang melampau untuk merawat pesakitnya.

“Ini sesuatu yang belum pernah saya lakukan sebelumnya. Saya mengakui saya merasa sedikit gugup. Saya sudah membayangkan diri saya mengenakan pakaian PPE ketika penggambaran dan ia pastinya merimaskan!”

Namun, sebagai seseorang yang gemar menghadapi cabaran, pelakon kelahiran Taiping ini bersedia dan berikrar akan melakukan yang terbaik.

Juang akan memulakan penggambaran bulan depan dan dijangka akan ditayangkan pada bulan Mac tahun depan. Ia adalah produksi bersama filem Asia Tropical, Suhan Movies dan The Film Engine.

Selain Zul, pelakon utamanya adalah Jack Lim dan Zizan Razak.

 

Penggambaran Turut Dilakukan Di Wuhan, China

Penerbit eksekutif, Datuk Rosyam Nor dari Suhan, Matt Lai dari Asia Tropical dan Lim, yang mengetuai The Film Engine, akan bekerjasama dengan enam pengarah iaitu Aziz M. Osman, Erma Fatima, Lai, Osman Ali, Kabir Bhatia dan Yusry Abdul Halim.

Juang mempunyai kru 100 hingga 200 orang. Penggambaran akan dilakukan di Lembah Klang, Lembah Kinta, Wilayah Pembangunan Iskandar, Pulau Pinang, Kota Bharu, Kota Kinabalu dan Kuching serta Wuhan di China.

Rosyam, 53, yang bekerjasama dengan Lim dalam filem Balistik pada 2014, mengatakan bahawa mereka menghasilkan idea mengenai filem pekerja barisan hadapan lima bulan lalu.

“Kami merasakan peristiwa yang menyakitkan namun bersejarah ini harus diberitahu untuk generasi akan datang. Dan membuat filem mengenainya adalah cara terbaik untuk melakukannya,” katanya.

Mengenai judulnya, dia menjelaskan bahawa Juang berasal dari kata “perjuangan” yang bermaksud “berjuang” atau “melawan”, perihalan yang tepat untuk usaha kolektif rakyat Malaysia menentang Covid-19.

 

Lima Kisah Dalam Satu Filem

“Ia memiliki lima kisah yang saling berkaitan, masing-masing menceritakan bagaimana orang yang berbeza melawan virus dan mengatasi pelbagai rintangan.

“Sebagai contoh, ada seorang peniaga yang isteri dan anaknya dijangkiti. Akibatnya, dia belajar untuk lebih menghargai orang yang disayanginya.

“Di segmen lain, seorang Mat Rempit mengubah haluan hidup dengan menjadi penghantar makanan kepada pelbagai isi rumah yang terjejas akibat perintah kawalan semasa PKP,” kata Rosyam.

Rosyam berkata, dia memilih pengarah dan pelakon berdasarkan populariti dan pengalaman mereka.

Bersama Lim dan Lai, dia mengatakan bahawa mereka mengumpulkan cerita dari rakan masing-masing dan membuat drama.

“Setiap pengarah mengurus satu kumpulan orang – doktor dan jururawat, polis, pegawai penghantaran makanan, kakitangan syarikat penerbangan dan juruterbang.

 

Berharap Filem Ini Ditayangkan Di Sekolah, Kolej & Universiti

“Dialognya banyak dalam bahasa Melayu (70 peratus) dan nada juga dalam bahasa Inggeris, Kantonis dan Tamil untuk menjadikannya sebuah filem Malaysia.

“Kami yakin kerajaan akan mendukung sepenuhnya Juang dan berharap dapat ditayangkan di sekolah, kolej dan universiti nanti,” tambah Rosyam.

Zizan, yang berperanan sebagai polis bernama Hafiz, juga mengatakan bahawa dia merasa bangga kerana mempunyai peranan dalam filem ini.

“Hafiz mungkin seorang polis biasa tetapi dia harus menghadapi keadaan luar biasa. Seperti kebanyakan kita, dia takut akan wabak itu. Namun, kesungguhannya dan sikap tidak pernah mengalah, menjadikannya wira dalam cara tersendiri,” tambah Zizan.

Show More

Related Articles

Back to top button