Bisnes & Ekonomi

AS Sekat Import Minyak Sawit FGV, Apa Kesannya Kepada Industri Sawit Negara?

Reputasi Malaysia sebagai salah satu pengeluar minyak sawit mentah (CPO) terbesar di dunia, terjejas berikutan dakwaan Amerika Syarikat mengenai isu buruh paksa FGV Holdings Bhd.

Pemerhati pasaran mengatakan pengimport minyak sawit dari Kesatuan Eropah (EU), China dan India akan berat hati untuk mengimport minyak sawit dari Malaysia, jika masalah yang dibangkitkan oleh Perlindungan Sempadan dan Kastam AS (CBP) tidak diselesaikan.

Namun, mereka mengatakan CBP harus memberikan bukti berhubung tuduhannya bahawa FGV mengamalkan kerja buruh paksa di seluruh ladang kelapa sawitnya.

 

Tuduhan AS Memberi Kesan Terhadap Eksport Minyak Sawit Negara?

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA) Datuk Mohamad Nageeb Wahab berkata eksport CPO Malaysia ke AS adalah kecil dan tidak sebesar China, EU dan India.

“Oleh itu, kesannya hanyalah masalah reputasi. Kami telah meminta bukti. Malaysia mempunyai undang-undang yang ketat mengenai pematuhan buruh dan pihak berkuasa harus menyiasat mengenai perkara yang didakwa,” katanya kepada New Straits Times (NST) ketika dihubungi.

Mohamad Nageeb berkata MPOA akan berkomunikasi dengan kedutaan AS untuk mengatasi masalah tersebut, sambil meningkatkan jumlah eksport CPO Malaysia ke negara itu.

 

Malaysia Memiliki Skim Pensijilan MSPO

“Kami dengan tegas mematuhi undang-undang negara kita di bawah skim pensijilan Minyak Sawit Berkelanjutan Malaysia (MSPO) untuk ladang kelapa sawit, kebun kecil yang bebas dan teratur, dan kemudahan pemprosesan minyak sawit.

“Ini termasuk undang-undang buruh khas yang melarang pemain kelapa sawit mengambil pekerja kanak-kanak dan memegang pasport mereka serta mempraktikkan hak yang sama antara pekerja tempatan dan asing dari segi gaji,” tambahnya.

MPOA mewakili 40 peratus atau 1.85 juta hektar industri minyak sawit Malaysia, terutamanya syarikat perladangan yang besar dan bertanggungjawab, yang mempunyai garis panduan ketat mengenai pengambilan dan penglibatan pekerja asing.

 

Hasil Penyelidikan Menunjukkan Petanda Buruh Paksa?

CBP dilaporkan telah mengatakan pada hari Rabu bahawa larangan itu adalah hasil penyelidikan selama setahun yang menunjukkan tanda-tanda buruh paksa.

Ini termasuk penderaan terhadap golongan lemah, penipuan, keganasan fizikal dan seksual, intimidasi dan ancaman, dan penyimpanan dokumen pengenalan diri.

FGV, dalam kenyataannya semalam, menyatakan kekecewaannya dengan tindakan AS.

Syarikat itu menegaskan bahawa semua isu yang dibangkitkan telah menjadi bahan wacana umum sejak tahun 2015 dan telah mengambil beberapa langkah untuk memperbaiki keadaan.

“Usaha FGV didokumentasikan dengan baik dan tersedia di domain publik. FGV kecewa kerana keputusan tersebut telah dibuat ketika FGV telah mengambil langkah konkrit selama beberapa tahun terakhir dalam menunjukkan komitmennya untuk menghormati hak asasi manusia dan untuk menegakkan piawaian pekerja,” katanya.

Sementara itu, jurucakap FGV mengatakan ia tidak mempunyai penjualan CPO langsung dalam bentuk pukal ke AS.

 

Eksport FGV Ke AS Tidak Signifikan

“FGV pada masa ini tidak mempunyai nilai eksport yang signifikan ke AS. Tahun ini, kami hanya mengeksport 40 tan minyak yang setara dengan nilai AS$ 27.141.

Kami ingin mengulangi bahawa tuduhan ini tidak benar dan ini berdasarkan kes lama pada tahun 2015,” katanya kepada NST.

Penganalisis Public Investment Bank Bhd Chong Hoe Leong mengatakan reputasi Malaysia mungkin terjejas.

“Mungkin, standard Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) dapat diperketat agar pengeluar minyak sawit mematuhi peraturan yang lebih ketat,” katanya.

 

Kesan Daripada Reputasi Buruk Ini

Penganalisis CGS CIMB, Ivy Ng Lee Fang dan Nagulan Ravi mengatakan tuduhan itu akan membatasi kebolehcapaian pasaran sawit FGV melalui kilang penapisan atau usaha sama, terutama dalam perniagaan penyulingan dan oleokimia.

Mereka mengatakan FGV memperoleh 5.3 peratus daripada jumlah pendapatannya dari AS dan Kanada pada 2019.

“Pada tahun 2019, bahagian AS dari jumlah import minyak sawit global tidak besar pada 2.7 peratus (atau 1.49 juta tan).

“Namun, kebimbangan bahawa sekatan ini akan menyebabkan negara atau pelanggan FGV lain menilai kembali pembelian minyak sawit mereka dari kumpulan tersebut sebagai akibat kebimbangan mengenai amalan persekitaran, sosial dan tadbir urus korporat (ESG),” kata mereka dalam laporan semalam.

Show More

Related Articles

Back to top button