Amerika SyarikatPolitik

Debat Presiden AS Jadi Medium Cacian Antara Trump, Biden

Diganggu berulang kali oleh Presiden Donald Trump dalam perbahasan presiden mereka pada hari Selasa, Joe Biden yang meluat menggunakan penghinaan dan panggilan nama terhadap lawan yang membina karier politiknya dengan mencipta nama samaran yang meremehkan pesaingnya.

 

Debat Huru-Hara

“Anda adalah presiden terburuk yang pernah dimiliki Amerika,” kata Biden, calon presiden Demokrat, semasa debat berkaitan isu cukai.

Penghinaan itu banyak ditunjukkan semasa debat presiden yang huru-hara di mana Trump sering bercakap dengan Biden dan moderator Chris Wallace. Kekecewaan Biden jelas kelihatan.

“Bolehkah anda tutup mulut? Ini sangat tidak bersifat debat presiden,” kata Biden kepada Trump semasa segmen debat terbabit di Mahkamah Agung.

“Hakikatnya lelaki ini tidak tahu apa yang dia bicarakan,” kata Biden semasa perbincangan mengenai penjagaan kesihatan.

Biden memanggil presiden Trump sebagai “badut” sebanyak dua kali.

“Sukar untuk berdebat dengan badut ini, maafkan saya, orang ini,” sinis Biden semasa pertukaran hujah mengenai cukai.

Bekas naib presiden itu memanggil Trump sebagai “rasis” kerana melarang latihan kepekaan kaum dalam pentadbirannya.

Biden memanggil Trump sebagai “anak anjing Putin” kerana tidak menghadapi Rusia yang didakwa memberi wang kepada tentera A.S. Trump cuba membantah, tetapi ditegur oleh Wallace kerana menyampuk.

 

Serangan Peribadi

Di Twitter dan pada demonstrasi kempen, Trump, 74, telah memanggil Biden “Sleepy Joe,” untuk mencerca umur Biden yang berusia 77 tahun. Trump bagaimanapun tidak menggunakan gelaran terbabit pada hari Selasa.

Tetapi Trump juga mempunyai banyak mata untuk meremehkan saingannya dalam debat pertama terbabit.

Trump menggunakan isu anak lelaki Biden yang terlibat dengan dadah dan mengejek prestasi akademik Biden di University of Delaware, di mana menurut Washington Post, Biden lulus di tempat ke-506 dalam kelas 688.

“Biden adalah yang terendah atau hampir yang paling rendah di kelas. Jangan sekali-kali menggunakan perkataan pintar dengan saya,” kata Trump. “Apa yang anda tahu, tidak ada yang bijak tentang anda, Joe.”

Biden mengatakan bahawa beliau bangga dengan anaknya Hunter kerana berjaya mengatasi ketagihan.

Trump juga membidas Biden kerana tidak dapat mengumpulkan penyokong yang ramai ketika berdemonstrasi, membalas kritikan Biden yang mengkritiknya kerana melanggar peraturan penjarakan fizikal di acara kempen.

“Sekiranya anda dapat mengumpulkan penyokong yang ramai, anda akan melakukan perkara yang sama,” kata Trump.

Penyiar NBC “Nightly News” Lester Holt mengatakan bahawa perbahasan itu “mungkin detik yang paling memalukan dalam politik AS.”

“Saya seorang guru. Saya tidak akan membiarkan kelas saya berubah menjadi seperti ini,” Heather Cox Richardson, seorang profesor sejarah di Boston College, menulis di Twitter.

Show More

Related Articles

Back to top button