Isu SemasaTempatan

Perebutan Kuasa Atau Benar-Benar Prihatin Terhadap Rakyat?

Kenaikan mendadak dalam kes Covid-19 di Sabah seharusnya menjadi “loceng penggera” dan kesedaran kepada pemimpin negara untuk tidak menjalankan pilihan raya tergempar dalam waktu krisis ini.

Profesor Emeritus Akademik Universiti Malaya, Datuk Dr Lam Sai Kit, berkata pilihan raya negeri Sabah baru-baru ini memberi pengajaran berguna mengenai perkara yang mungkin berlaku sekiranya pilihan raya umum diadakan.

“Ada spekulasi bahawa kerajaan mungkin mengadakan pilihan raya umum tergempar berdasarkan hasil pemilihan di Sabah. Saya fikir ini akan menjadi langkah yang salah. Ini bukan masanya untuk mempertimbangkan pilihan raya di seluruh negara,” katanya ketika dihubungi The Star.

 

PRU Memberi Peluang Kepada COVID-19 Tersebar

Dr Lam yang menjadi pakar dalam penemuan Virus Nipah, mengatakan pilihan raya umum akan memberi peluang lebih banyak kepada Covid-19 untuk tersebar, bahkan lebih buruk daripada yang berlaku di Sabah.

Dr Lam mengatakan bahawa berkempen semasa pilihan raya akan membawa kepada pertemuan politik yang lebih besar dan lebih kerap, serta pergerakan orang di seluruh negara.

“Rakyat juga akan pulang ke negeri masing-masing untuk memilih dan ini bererti tidak akan ada larangan perjalanan,” katanya, sambil menambah ini tidak termasuk pergerakan anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan anggota keselamatan yang akan membantu pilihan raya berjalan dengan lancar.

 

Undi Pos Jika PRU Terpaksa Dijalankan?

Sekiranya pilihan raya dijalankan, Dr Lam mengatakan ia akan menambahkan tekanan kepada pekerja barisan hadapan dan perkhidmatan kesihatan.

“Kita mungkin akan kembali kepada tempoh awal perintah kawalan pergerakan di mana kekurangan bekalan perubatan, termasuk alat pelindung, alat uji, ubat-ubatan dan lain-lain,” katanya.

Dr Lam mencadangkan undi awal atau undi pos jika kerajaan bertekad untuk menjalankan PRU, terutama untuk warga emas, orang dengan masalah kesihatan kronik, orang kurang upaya dan barisan hadapan.

 

Pengajaran Harus Diambil Dari PRN Sabah

Presiden Persatuan Perubatan Malaysia, Datuk Dr Subramaniam Muniandy menyuarakan pandangan serupa, dengan mengatakan Sabah adalah pengajaran dalam apa yang boleh berlaku sekiranya pilihan raya di seluruh negara diadakan.

“PRN Sabah diizinkan dan kes Covid-19 melonjak di sana dengan beberapa cluster baharu dikesan. Dan kes juga menular hampir di seluruh negeri Semenanjung Malaysia,” kata Dr Subramaniam.

Katanya, kerajaan dan SPR harus berunding dengan Kementerian Kesihatan mengenai keputusan untuk mengadakan pilihan raya.

“Kerajaan juga harus mengumpulkan maklum balas masyarakat,” tambahnya.

Dr Subramaniam juga menyatakan bahawa seharusnya tidak ada kerangka waktu mengenai bila PRU harus diadakan.

“Kes Covid-19 telah meningkat di negara ini. Kita tidak seharusnya meletakkan garis masa tetapi fokus untuk megurangkan kes buat masa ini,” katanya. Sekiranya ada pilihan raya umum tergempar, mesti ada langkah pencegahan yang lebih ketat.

 

Jadilah Ahli Politik Yang Bertanggungjawab

“Ahli politik dan parti politik yang bertanding juga harus dipertanggungjawabkan dan bertanggung jawab dalam mematuhi langkah pencegahan,” tambahnya.

Ahli virologi Universiti Malaya, Prof Dr Sazaly Abu Bakar memberi amaran mengenai risiko kesihatan yang ketara.

“Kecuali virus itu benar-benar dihapuskan atau rawatan dan vaksin yang berkesan tersedia, aktiviti yang melibatkan ramai orang seperti pilihan raya umum, menimbulkan risiko kesihatan yang besar,” katanya.

Dr Sazaly memetik rasa tidak puas hati kerana persepsi bahawa penyakit ini sudah terkawal dengan baik sebagai faktor peningkatan jangkitan Covid-19, terutama di Sabah.

Pada 18 September, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan pilihan raya umum boleh diadakan lebih awal sekiranya Gabungan Rakyat Sabah (GRS) memenangi pilihan raya negeri.

Pada 27 September, GRS, yang terdiri daripada Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan Parti Bersatu Sabah (PBS), memperoleh majoriti 38 daripada 73 kerusi dalam PRN dan membentuk kerajaan negeri Sabah yang baru.

Show More

Related Articles

Back to top button