Bisnes & Ekonomi

Nasib Syarikat ‘Start-Up’ India Kabur Setelah Pelabur China Disekat Kerajaan

Ketegangan di antara India dan China belum beransur pulih sejak Jun 2020 apabila pertempuran di sempadan wilayah Himalaya dan Ladakh telah menyebabkan 20 askar India mati.

Daripada saat itu ketegangan di antara dua negara semakin memanas.

Syarikat China telah melabur ke dalam 18 daripada 30 syarikat teknologi berstatus unicorn dengan nilai lebih USD$1bil.

Sumber Imej: TimesofIndia

Senarai syarikat yang menerima pelaburan daripada China ini adalah seperti aplikasi makanan, teksi, hotel dan juga program e-pembelajaran.

Walau bagaimanapun, nasib syarikat start-up yang menginginkan pelaburan tersebut kini tidak menentu.

“Sudah jelas bahawa sumber besar untuk mendapatkan dana telah hilang,” kata Haresh Chawla, rakan kongsi True North, sebuah firma ekuiti swasta.

“Ekosistem terkini cenderung untuk melihat penilaian yang lemah dan aliran urus niaga yang lebih perlahan, kerana orang China sangat aktif, terutama di segmen mudah alih dan pengguna di pasaran.”

 

India Mengharamkan Lebih 200 Aplikasi China

Sumber Imej: The New York Times

Delhi telah pun mengharamkan lebih 200 aplikasi China termasuk aplikasi popular seperti TikTok dan PUBG. Mereka juga telah melarang pelaburan dari China dalam projek lebuh raya dan perusahaan kecil dan sederhana. Dan “boikot China” telah menjadi tangisan kuat di India.

Pada bulan April, India telah memperkenalkan syarat pelaburan asing yang lebih ketat dikala pandemik melanda dunia.

Keputusan ini telah memberi kesan yang besar kepada start-up di India yang memerlukan pelaburan.

 

Pelaburan Syarikat China Ke India Telah Berlipat Kali Ganda Tanpa Disedari

Satu dekad yang lalu, pelaburan China di India tidak menjadi tumpuan tetapi data yang diperoleh oleh BBC dari sebuah firma penyelidikan permulaan, Tracxn menunjukkan bahawa 35 syarikat China dan 85 modal teroka  (venture capital) serta syarikat ekuiti swasta telah melabur lebih dari USD$4bil dalam syarikat start-up utama di India termasuk PayTM, Snapdeal dan Swiggy sejak 2010.

Pelaburan China ke dalam India sebagai perkongsian pelaburan asing telah meningkat berkali ganda daripada 5% menjadi 11%.

India mungkin enggan mendaftar ke inisiatif Beijing Belt and Road bernilai berbilion-bilion – sebuah projek infrastruktur raksasa dari jalan darat dan maritim, yang sering disebut Laluan Sutera moden tetapi negara itu “tanpa sengaja mendaftar untuk koridor maya,” kata Gateway House, sebuah badan pemikir, dalam sebuah laporan baru-baru ini.

“Kesannya tidak mungkin dramatik pada pelaburan tahap awal,” kata Chawla yang berkata tetapi ia cukup memberi impak pada jangka masa panjang.

Menurut Chawla lagi, kesakitan itu semakin terasa pada firma yang telah mendapat pelaburan daripada syarikat seperti Alibaba, Tencent dan Baidu termasuk mereka yang menginginkan pelaburan dari firma China.

 

Alibaba Sudah Memberhentikan Pelaburan Ke Syarikat India

Terkini, Alibaba sudah dilaporkan untuk memberhentikan sebarang perancangan untuk melabur ke dalam syarikat di India.

“Mereka jelas sangat terkejut dengan pendirian India tetapi tidak ada kelonggaran yang diberikan,” kata salah seorang pengasas unicorn yang mendapat pelaburan daripada Alibaba kepada BBC.

Pemain industri terkemuka percaya bahawa kerajaan India tidak berniat untuk menghentikan dana dari China.

Sebaliknya, ia tidak akan memudahkan syarikat-syarikat China untuk mengambil ekuiti di ruang teknologi India atau menggabungkan kehadiran mereka.

“Pihak kerajaan tidak akan menerapkan larangan secara menyeluruh – apa yang akan dilakukannya adalah mewujudkan had dalam peraturan terbaharu. Akan tetapi pihak start-up menganggap tindakan ini terlalu berat untuk mendapatkan pelaburan China,” kata Dr Jabin T Jacob, seorang profesor hubungan antarabangsa di Universiti Shiv Nadar.

 

Kerajaan India Lebih Berhati-hati

Pakar juga mengatakan bahawa daripada melepaskan pelaburan yang sedia ada, pihak kerajaan akan mengalihkan fokus untuk mengambil langkah berjaga-jaga ke atas syarikat gergasi telekomunikasi seperti Huawei ketika percubaan rangkaian 5G di India sedang dijalankan.

Tidak jelas apakah had yang akan dikenakan terhadap pelaburan China, tetapi tidak mungkin pemilikan melebihi 10% oleh satu konglomerat tunggal dan 25% oleh firma modal teroka, akan dibenarkan tanpa persetujuan kerajaan.

 

Jadi apakah nasib start-up India dalam mencari alternatif pelaburan?

“Dengan kehadiran China yang cukup besar, ia adalah sukar untuk mendapatkan pengganti yang jelas bagi menggantikan mereka dalam masa terdekat,” kata Atul Pandey, rakan kongsi salah satu firma perundangan yang mewakili pelabur China di India.

Menurutnya, terdapat 12 daripada 14 permohonan daripada pelaburan China kini ditangguhkan.

Perkara ini telah menimbulkan ketidakpastian. Menurut pengalaman, selalunya pendanaan yang melibatkan pelabur China dimuktamadkan lebih cepat berbanding syarikat Barat.

Dan yang lebih penting, syarikat permulaan India berharap mereka dapat meniru dan belajar dari evolusi pertama pasaran China agar mereka dapat mengikuti lintasan yang sama.

Oleh itu, terputusnya hubungan yang tidak dijangka dan pantas dengan gergasi teknologi China seperti ini sudah pasti mengejutkan ramai.

Tetapi pelabur strategik dari negara-negara akhirnya dijangka akan kembali selepas Covid-19, walaupun orang China tidak, kata pakar.

Mereka menunjukkan bahawa India masih merupakan pasaran terbesar bagi syarikat internet dengan China ditutup selama bertahun-tahun.

 

India Boleh Dapatkan Pelaburan Barat?

Dan semasa pemerintahan kawalan ketika koronavirus, India menarik hampir $20bil dalam modal asing dari syarikat Silicon Valley seperti Google dan Facebook, dan juga syarikat gergasi ekuiti swasta global seperti AIDA, KKR dan General Atlantic.

Walau bagaimanapun, kesemua wang itu telah pergi ke syarikat telekom Mukesh Ambani, Jio Platforms dan bukannya syarikat start-up.

Oleh itu, India harus mewujudkan modal tempatan untuk memenuhi kelompongan yang ditinggalkan China.

Anggaran menunjukkan bahawa syarikat ekuiti swasta dan modal teroka India sangat bergantung pada wang global – modal India hanya menyumbang 5% daripada dana mereka, kata Gopal Jain, rakan pengurusan firma ekuiti swasta, kepada saluran TV tempatan.

Dalam dunia pasca Covid-19, ketika kekurangan wang, angka ini harus meningkat sekurang-kurangnya 30 hingga 40%, menurutnya.

Itu akan menentukan sama ada India dapat menghasilkan 30 unicorn berikutnya tanpa pelaburan China.

Show More

Related Articles

Back to top button