AntarabangsaIsu Semasa

Konflik Perang Armenia-Azerbaijan: Apa Puncanya?

Tentera Azerbaijan dan Armenia bertempur untuk hari kedua hari ini setelah puluhan orang tewas dalam pertempuran sengit yang telah menimbulkan ketakutan berlakunya perang habis-habisan antara dua musuh lama itu.

 

Mengapa Mereka Berperang?

Armenia dan Azerbaijan terlibat dalam pertikaian wilayah etnik Armenia di Nagorny Karabakh selama beberapa dekad, dengan pertempuran mematikan yang meletus awal tahun ini dan pada tahun 2016.

Wilayah tersebut mengisytiharkan kemerdekaannya dari Azerbaijan setelah perang pada awal 1990-an yang meragut 30,000 nyawa tetapi tidak diakui oleh mana-mana negara – termasuk Armenia – dan masih dianggap sebagai sebahagian daripada Azerbaijan oleh masyarakat antarabangsa.

Pegawai pertahanan di kedua-dua negara mengatakan bahawa pertempuran sengit berterusan setelah meletus semalam di sempadan wilayah.

 

Jeneral Azerbaijan Mahu Perang Hingga Musuh Hancur

Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev hari ini memerintahkan mobilisasi tentera separa dan Jeneral Mais Barkhudarov berjanji untuk “berjuang hingga titisan terakhir darah untuk menghancurkan musuh dan menang.”

Pemisah Armenia mengumumkan bahawa 15 lagi pejuang mereka telah terbunuh dan Azerbaijan mengatakan sebanyak satu hingga enam orangnya terbunuh, menjadikan jumlah kematian yang dilaporkan di kedua-dua pihak menjadi 40 orang.

Dengan kedua-dua pihak menyalahkan pihak lain untuk pertempuran terbaru, para pemimpin dunia telah mendesak perdamaian kerana kebimbangan timbulnya konflik berskala penuh yang dapat menarik kekuatan wilayah Rusia dan Turki.

 

Rusia Mengawasi Situasi

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengatakan kepada wartawan hari ini bahawa Rusia sedang mengawasi situasi dengan teliti dan bahawa keutamaan semasa adalah “menghentikan permusuhan, bukan untuk menangani siapa yang benar dan siapa yang salah.”

Kementerian pertahanan Karabakh hari ini mengatakan bahawa 32 pejuangnya telah terbunuh dalam pertempuran terbaru. Lapan kematian orang awam telah dilaporkan, termasuk keluarga Azerbaijan yang terdiri dari enam orang dan seorang wanita dan kanak-kanak di pihak Armenia.

Azerbaijan belum mengumumkan korban tentera tetapi jurucakap kementerian pertahanan Armenia Shushan Stepanyan mendakwa bahawa “puluhan mayat tentera Azerbaijan” terbaring di wilayah itu.

Stepanyan mengatakan bahawa pertempuran sengit berterusan pagi ini di sempadan dan mendakwa pasukan Armenia telah memenangi kedudukan yang diambil oleh Azerbaijan semalam.

Tetapi Baku menuntut kemajuan lebih lanjut.

Pasukan Azerbaijan “menyerang posisi musuh … dan telah mengambil beberapa posisi strategik di sekitar desa Talysh dan musuh mundur “, kata kementerian pertahanan.

 

“Kami Tidak Takut Perang”

Pegawai tentera Armenia mengatakan bahawa pasukan Azerbaijan terus menyerang posisi pemberontak dengan menggunakan senjata berat, sementara kementerian pertahanan Azerbaijan menuduh pasukan pemisah menembak sasaran orang awam di bandar Terter.

Baku mengaku telah membunuh 550 tentera pemisah, laporan yang ditolak oleh Armenia.

Peningkatan ini telah mencetuskan semangat patriotik di kedua-dua negara.

“Kami telah lama menunggu hari ini. Pertempuran tidak boleh berhenti sehingga kami memaksa Armenia untuk mengembalikan tanah kami,” kata Vidadi Alekperov, seorang pelayan berusia 39 tahun di Baku, kepada AFP.

“Saya dengan senang hati akan pergi ke medan perang.”

Di Yerevan, Vardan Harutyunyan yang berusia 67 tahun mengatakan bahawa Armenia telah menjangkakan serangan itu.

“Pergolakan wilayah Karabakh hanya dapat diselesaikan secara perang. Kami tidak takut perang,” katanya.

Pertempuran antara negara Muslim Azerbaijan dan negara majoriti Kristian Armenia mengancam campur tangan Rusia, yang berada dalam pakatan ketenteraan dengan Yerevan, dan Turki, yang menyokong Baku.

Armenia menuduh Turki campur tangan dalam konflik dan menghantar tentera upahan ke medan perang.

Perancis, Jerman, Itali, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Rusia menggesa gencatan senjata.

 

Undang-undang tentera

Armenia dan Karabakh mengisytiharkan undang-undang tentera dan mobilisasi tentera semalam, sementara Azerbaijan menerapkan peraturan ketenteraan dan perintah berkurung di kota-kota besar.

Perbincangan untuk menyelesaikan konflik – salah satu yang terburuk yang timbul dari kejatuhan Kesatuan Soviet pada tahun 1991 – telah terhenti sejak perjanjian gencatan senjata tahun 1994.

Penganalisis memberitahu AFP semalam bahawa broker antarabangsa perlu meningkatkan usaha mereka untuk mencegah peperangan yang lebih teruk.

Perancis, Rusia dan Amerika Syarikat telah mengetuai usaha perdamaian yang dikenali sebagai “Kumpulan Minsk” tetapi usaha terakhir untuk perjanjian damai gagal pada tahun 2010.

Show More

Related Articles

Back to top button